Hlavní obsah

Židle musí sednout

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sezení není zrovna nejpřirozenější poloha lidského těla, vsedě přitom trávíme denně tolik času. Ten, kdo má sedavé zaměstnání, o tom ví své. Trpí záda, nohy i žilní systém. Jediným řešením je kvalitní židle. Sebelepší židle s luxusním potahem neposkytuje dostatečný komfort sezení, není-li nastavená a správně používaná.

Článek

Jestliže nás dlouhodobě, zdánlivě bez příčiny, bolí záda a nohy, zamysleme se nad tím, jak sedíme. V drtivé většině bývá problém v židli. Špatný model, ledabylé nastavení nebo dokonce jen naše chybné sezení.

Dynamické sezení

Člověk by měl mít i při sezení neustálý pohyb, tím se odbourá strnutí těla a statické zatížení. Dynamické sezení umožňuje tzv. synchronní sedací mechanismus židle, který automaticky přizpůsobuje zádové a sedací opěrky židle pohybům těla a umožňuje současný pohyb sedáku a zádové opěry.

Dochází k permanentní opoře v zádové oblasti bez manuálního ovládání. Většina takovýchto mechanismů umožňuje individuální nastavení síly přítlaku podle hmotnosti uživatele. Při dynamickém sezení se tělo neustále bezděky pohybuje, s trochou nadsázky můžeme říct, že cvičí. Kromě synchronního sedacího mechanismu by židle měla dovolovat nastavení sedáku, opěradla i područky přesně podle parametrů sedící osoby.

Díky balancování na této židli bezděky zapojujeme zádové svaly. Foto Aeris

Výšku sedadla nastavujeme tak, aby se chodidla dotýkala celou plochou podložky a kolenní kloub svíral úhel 90°. Úhel mezi sedákem a opěradlem by nikdy neměl být menší než 90°.

Vybalancovaný posed

Sezení v několika dimenzích nabízejí židle, které v podstatě napodobují oblíbený gymnastický balon, jen s tím rozdílem, že na balonu nevydržíme sedět celý den, kdežto na balanční židli ano. Z relativně statického a nezdravého způsobu sezení se díky tomuto systému přechází k dynamickému posedu, který nás dokáže udržet v dobré zdravotní kondici a působí radost.

Židle finguje na principu neustálého balancování všemi směry. Do aktivního sezení se tak zapojují do té doby nepoužívané zádové svaly. Krevní oběh probíhá zcela neomezeně a je podporován neustálým pohybem sedací plochy, zvyšuje se obsah kyslíku v krvi. Soustavným pohybem nohou se podporuje žilní oběh krve.

Robustní křesílko, které má vyměnitelný potah, po ušpinění vypereme a znovu nasadíme. Foto IKEA

Ještě něco schází

Kromě sedáku a opěradla má každá pracovní židle podnožku, pětiramenný kříž, ne šestiramenný ani ne čtyřramenný - ty nezaručí dostatečnou stabilitu. Ramena jsou podle kvality podlahy opatřená kolečky (na koberec, PVC či plovoucí podlahu) nebo kluzáky. Dalšími doplňky je výškově nastavitelná opěrka hlavy a polohovatelné područky. Volíme je podle typu pracovního zařazení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám