Hlavní obsah

Sekání trávníku ovlivní hlavně vzhled

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Časově nejnáročnější péčí o trávník je pravidelné sekání. Platí zde pravidlo: lépe je sekat častěji a odstraňovat zhruba jednu třetinu porostu. Při odseknutí větší délky dojde k oslabení porostu a trávník nedosáhne požadované kvality.

Článek

Jak často budeme trávník sekat, záleží na konkrétních klimatických podmínkách, ale chceme-li mít optimální porost vysoký 4 cm, budeme sekat tehdy, dosáhne-li trávník výšky 6 cm. Sekačky, které používáme, se liší zejména žacím ústrojím - lištové, vřetenové a nožové, ty moderní nabízejí sekání se sběrem posekané trávy nebo s tzv. mulčováním.

Nezbytná vertikutace

Součástí komplexní péče o trávníky je vertikutace. Provádíme ji dvakrát ročně - na jaře a na podzim, protože odumřelé části rostlin, zbytky pokosené trávy, plevel a mech vytvoří během vegetace v trávníku nepropustnou vrstvu. Tato travní plst brání pronikání vody a živin do půdy až ke kořenovému systému a zároveň je příčinou mělkého zakořenění trávníku.

Zelená barva trávy má příznivý relaxační účinek. Foto Novinky/Eva Rajlichová

Trávník v suchých obdobích rychle vysychá, protože kořeny nedosáhnou na vláhu v hlubších horizontech půdy. Tvoří se místa s řídkým zárůstem, kde se může jednoduše usazovat plevel. Travní plst vytváří také příznivé podmínky pro vznik nebezpečných plísňových a houbových onemocnění.

K zajištění zdravého, silného a hlubokého zakořenění je odstraňování travní plsti nezbytné. Všechny druhy vertikutátorů, ať elektrické, motorové nebo ruční vertikutační hrábě jsou vybaveny ostrými noži, které odstraňují travní plst z trávníku. Po vertikutaci obvykle trávník přihnojíme a dosejeme řídká místa.

Pozor na plevele a mechy

V nově založených i starších trávnících se objevují nežádoucí, ať už jednoleté nebo vytrvalé dvouděložné plevele. Jedinou účinnou ochranou je použití herbicidních přípravků. Vhodnou dobou pro ošetření je druhá polovina dubna a květen, kdy mají plevele již dostatečnou listovou plochu, ale ještě se plně nerozvinuly.

Celkový vzhled trávníku ruší také mechové polštáře. Vyskytují se v podmáčených, suchých i zastíněných porostech, v nehnojeném i často koseném trávníku, na holých místech a v místech se silně kyselou půdou. Zabránit výskytu mechů může jen zdravý trávník.

Proto především podpoříme vitalitu trávníku tím, že porost provzdušníme, odstraníme travní plst, při kosení dodržíme požadovanou výšku, zlikvidujeme beze zbytku mechové polštářky. K chemickým zásahům pomocí herbicidů se rozhodneme až po neúspěšných mechanických zákrocích, hlavně tam, kde je rozšíření mechů v trávníku silné. Vzniklé mezery a holá místa v porostu průběžně doséváme.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám