Hlavní obsah

Raúl Castro vyzval Bushova nástupce k usmíření

Ve velmi napjatých vztazích mezi Kubou a USA se možná začíná blýskat na lepší časy. Prozatímní kubánský vůdce Raúl Castro totiž ve čtvrtek u příležitosti oslav státního svátku vyzval příštího prezidenta Spojených států, který zasedne v Bílém domě v roce 2009, k dialogu o zlepšení vztahů mezi Washingtonem a Havanou.

Článek

Onemocnění svého bratra Fidela označil Raúl Castro za těžkou ránu, Kubu však navzdory očekávání nepřátel země do žádného chaosu neuvrhlo.

"Nová administrativa (ve Washingtonu) se bude muset rozhodnout, zda bude chtít setrvat u absurdní, nezákonné a neúspěšné politiky proti Kubě, nebo zda přijme olivovou ratolest, kterou jí nabízíme," vyzval šestasedmdesátiletý Raúl budoucí hlavu Spojených států, která vzejde z prezidentských voleb na podzim příštího roku.

"Pokud příští americká vláda odloží aroganci a rozhodne se (s námi) civilizovaně jednat, pak je vítána. Pokud ne, jsme připraveni čelit její nepřátelské politice dalších 50 let," poznamenal v narážce na skutečnost, že Washington uplatňuje vůči "ostrovu svobody" již 45 let embargo na veškerý dovoz kubánského zboží do USA a vývoz amerického zboží na Kubu.

V projevu, který přednesl před asi 100 000 Kubánci na Náměstí revoluce ve městě Camagüey, vzdáleném asi 530 kilometrů jihovýchodně od Havany, se vyjádřil také k poslednímu roku, kdy v čele země zastupuje svého bratra.

Fidel Castro se na konci loňského července podrobil operaci krvácejícího zažívacího traktu. Od té doby se zotavuje a na veřejnosti nevystupuje.

"Nedokázali jsme si představit, jak těžká rána nás čeká. Byly to těžké měsíce, ale výsledek je diametrálně odlišný od toho, v co doufali naši nepřátelé, kteří snili o tom, že se rozpoutá chaos a kubánský socialismus zkolabuje," prohlásil Raúl Castro, oblečený v tradiční olivově zelené vojenské uniformě.

Země potřebuje strukturální změny

Mladší z bratrů Castrových připustil, že země trpí řadou nedostatků a potřebuje "strukturální změny". Zmínil se především o mzdách státních zaměstnanců, které nedokážou pokrýt jejich životní potřeby. Kuba podle Raúla také potřebuje být mnohem soběstačnější a produkovat více potravin, které uživí obyvatele. Vláda proto prý připravuje rozsáhlé reformy neefektivního zemědělství.

Na dnešek připadá 54. výročí útoku na kasárna Moncada v Santiagu de Cuba. Atak vedený Fidelem Castrem a jeho stoupenci je považován za počátek kubánské revoluce.

Camagüey zaplavily podle tiskových agentur již od brzkých hodin desetitisíce lidí. Mnoho z nich mělo na sobě červená trička, mávalo kubánskými vlajkami a vykřikovalo: "Ať žije Fidel! Ať žije Raúl!" Podle reportéra BBC byla přesto nálada v ulicích třetího největšího města ostrova poněkud utlumená. Nešlo si nevšimnout zklamání, že se oslav neúčastní také starší z bratrů Castrových, poznamenala k tomu agentura AP.

"Jsem si jistý, že se Fidel uzdravuje, ale nemáme žádné problémy, protože máme Raúla," poznamenala jedna z účastnic oslav Cándida Álvarezová. "Fidel bude vždycky náš vůdce, teď máme ale vůdce Raúla," dodala šestasedmdesátiletá důchodkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Zdravý Fidel Castro se ukázal v televizi

Kubánský vůdce Fidel Castro se v neděli po čtyřech měsících objevil v tamní televizi. Vypadal zdravě a spokojeně, dokázal stát bez podpory. Záběry převzala...

Výběr článků

Načítám