Hlavní obsah

Blair jmenován vyjednavačem míru na Blízkém východě

Novinky, ČTK, BBC, ABC, The Guardian
LONDÝN/JERUZALÉM

Odstupivší britský premiér Tony Blair byl ve středu jmenován šéfem diplomacie OSN, EU, Ruska a USA na Blízkém východě. Má vyjednat mír Palestinců s Izraelci. Jmenovali jej zástupci tzv. blízkovýchodního kvartetu, kteří Blairovo jmenování od počátku týdne projednávali na setkání v Jeruzalémě.

Článek

Blairovo jmenování potvzovaly nejmenované zdroje od pondělka. "Myslím, že kdokoli, komu záleží na větším míru a stabilitě ve světě, ví, že trvalé řešení izraelsko-palestinského problému je zásadní. Jak jsem řekl při mnoha příležitostech, udělám cokoli, co bude v mých silách, abych pomohl ke vzniku tohoto řešení," vyjadřoval se v té souvislosti odstupující předseda britské vlády.

Za Blaira se zasazovaly hlavně Spojené státy a OSN. Americký prezident George Bush Blaira vyzval už před časem, aby úřad vyjednavače na Blízkém východě přijal. Blairovi spolupracovníci ale na počátku května popírali, že Blair nabízený post přijme.

Tony Blair skončil v úřadu britského premiéra ve středu. [celá zpráva] Nahradil jej bývalý ministr financí Gordon Brown, který po Blairovi rovněž přebral vedení Labouristické strany. [celá zpráva]

Blair oznámil svou rezignaci na počátku května. [celá zpráva] Deník The Times tehdy informoval, že se Blair rozhodl vytvořit globální nadaci, jejímž cílem bude posilovat porozumění mezi třemi hlavními monoteistickými náboženstvími v dnešním světě. Nová nadace bude sídlit v Londýně a bude údajně platformou i pro další globální otázky, jakými jsou například globální oteplování, rozvoj Afriky a blízkovýchodní mírový proces.

Anketa

Vyjedná Tony Blair v čele tzv. blízkovýchodního kvarteta trvalý mír mezi Izraelci a Palestinci?
Ano
16,9 %
Ne
83,1 %
Celkem hlasovalo 439 čtenářů.

Tony Blair

Syn advokáta a vysokoškolské učitelky se narodil 6. května 1953 ve skotském Edinburghu. Vystudoval práva na prestižní univerzitě v Oxfordu a stal se po vzoru otce advokátem. Blairova studentská léta ovlivnila hudba. Své spolužáky okouzloval hrou na kytaru a zpěvem v rockové skupině Ugly Rumors.

Mnohem více ho ale učaroval svět vysoké politiky. Vstoupil do něj již ve svých 30 letech, v roce 1983. Ve volbách, ve kterých kandidoval za labouristickou stranu, zvítězil a získal tak křeslo v dolní sněmovně britského parlamentu. Jeho politická kariéra začala nabírat rychlost. V roce 1994 se ujal vedení labouristické strany, kterou o tři roky později dovedl k vítězným volbám. Britové ho ve funkci premiéra potvrdili ještě ve volbách roku 2001.

Úřad předčasně předal v červnu 2007 Gordonu Brownovi. O měsíc později byl zvolen zvláštním velvyslancem tzv. blízkovýchodního kvarteta (OSN, USA, Rusko a Evropská unie). Jeho úkolem je zprostředkovat mír mezi Izraelem a Palestinci.

Se svou manželkou Cherie, úspěšnou advokátkou, má Blair čtyři děti. V závěru roku 2007 přestoupil z anglikánské církve do římskokatolické.

Reklama

Související články

Tony Blair oznámil, že skončí 27. června

Britský ministerský předseda Tony Blair oznámil ve čtvrtek odchod z úřadu. Svou demisi doručí královně Alžbětě II. 27. června. Blair krok oznámil ve svém...

Britské labouristy vede po Blairovi Gordon Brown

Gordon Brown byl v neděli vyhlášen novým vůdcem labouristické strany a už 27. června se stane novým ministerským předsedou. Už nyní má ale na svém kontě jeden...

Výběr článků

Načítám