Hlavní obsah

Správná volba zateplení ušetří peníze

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejvíce používané tepelné izolace patří pěnový polystyren. Jeho hlavní předností jsou dobré tepelněizolační a mechanické vlastnosti, nízká hmotnost i ekologická nezávadnost. Je rovněž plně recyklovatelný.

Článek

Pěnový polystyren má všestranné použití nejen jako tepelný izolant ve stavebnictví, ale rovněž jako obalový materiál, při stavbě silnic ke zpevnění podloží, při výrobě soch a kulis, ve slévárenství, v čistírnách odpadních vod apod. Ve stavebnictví se používá zejména na zateplení fasád, podlah, vnitřních stěn, střech a sklepů. Každý způsob zateplení vyžaduje správný typ polystyrenu.

Síla tepelné izolace

Pěnovým polystyrenem se nejčastěji zateplují fasády. Nejvíce se používá kontaktní zateplovací systém při rekonstrukcích panelových i rodinných domů a novostaveb. Jeho kvalita a funkčnost je prověřena v praxi už několik desítek let.

Při zateplení fasády záleží na správné tloušťce tepelné izolace. Stavebníci, kteří chtějí co nejvíce ušetřit a volí pěticentimetrovou tloušťku polystyrenové desky, se dopouštějí zásadní chyby. Z celé skladby fasády bude v budoucnu přinášet úspory tepla pouze pěnový polystyren. Všechny ostatní prvky jsou z hlediska návratnosti investice do zateplovacího systému nepodstatné.

Například cena běžného zateplovacího systému vyjde kolem 900 Kč/m2, z této ceny stojí 1 čtverečního metru polystyrenu v tloušťce 5 cm přibližně 60 korun. Zvedneme-li tloušťku polystyrenu na dvojnásobek, zdražíme tím celý systém o necelých 7 %, ale úsporu tepla zvýšíme na dvojnásobek!

Jestliže se ještě před několika lety zateplovalo v průměru pěticentimetrovými deskami, dnes se nejčastěji používají desky o tloušťce 10 cm. Odborníci předpokládají, že se zvyšováním cen energií půjdou nahoru i tloušťky tepelných izolací. Proto je rozumné již nyní používat při zateplování fasády silnější desky.

Rozhoduje systém zateplení

Důležitým rozhodnutím je výběr zateplovacího systému. Mnoho investorů ve snaze ušetřit volí co nejlevnější způsob zateplení, což s sebou přináší mnohá úskalí. Fasáda je kabátem domu, a pokud místo fasádního polystyrenu použijeme levnější náhradu, vzniknou na omítce praskliny, které se velmi těžko opravují.

Podobně je to i s výběrem firmy, která bude zateplení realizovat. Jsou-li tyto práce provedeny neodborně a navíc ještě z necertifikovaných komponentů, hrozí velké riziko poruch, jako jsou např. vlny, praskliny, barevné skvrny, solné výkvěty apod. Opravy takových poruch bývají velmi nákladné a někdy je nutné odstranit kompletně celý zateplovací systém.

Předejít takovým problémům je přitom  jednoduché. Všechny renomované firmy provádějící zateplení fasád používají certifikované systémy. Každý výrobce může doporučit prováděcí firmu, která je schopna kdekoli na území naší republiky odvést kvalitní práci. (Pozn.: Seznam firem vyrábějících fasádní systémy a provádějících zateplení fasád - viz internet na adrese: www.czb.cz)

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám