Hlavní obsah

Zateplení pro panelák i rodinný dům

Právo, Novinky, Jana Špatzová

Ceny energií stále stoupají, proto je rozumné investovat do zateplení domu. Poměrně vysoká částka, kterou takto vynaložíme, se nám časem vrátí v podobě menší částky za plyn nebo elektřinu, kterou budeme vypisovat na složenky.

Článek

Panelová výstavba byla zahájena v šedesátých a sedmdesátých letech a byla prováděna na základě tehdejší potřeby rychle uspokojit bytové potřeby obyvatel. Na tepelněizolační vlastnosti těchto staveb se tehdy příliš nehledělo.

Většina z nich slouží do dnešního dne svému účelu, avšak neustále se zvyšující ceny energií nutí majitele bytů k provádění takových rekonstrukcí, které by spotřebu tepelné energie snížily na minimum.

Ke zjištění kvality tepelněizolačních vlastností stavby či obytného domu je zapotřebí provést tzv. energetický audit, který dá vlastníkovi domu nebo vlastníkům domu přehled o tom, kde u jejich objektu dochází k největším tepelným ztrátám. Energetický audit a snímky pořízené termovizí odhalí největší úniky tepla.

Okna jsou kámen úrazu

Největším zdrojem tepelné ztráty bývají v panelových domech okna. Okna, nejsou-li udržována, často i když udržována jsou, jsou nejslabším článkem v tepelné izolaci domu. Výměna netěsnících dřevěných oken za okna plastová, vícekomorová se speciální úpravou skel dokáže ušetřit až čtvrtinu nákladů na vytápění bytu.

Dalším zdrojem úniku tepla jsou stěny domu. V tomto případě záleží na období, kdy byl dům stavěn a jaké byly v době výstavby platné normy pro tepelněizolační vlastnosti panelů. Zateplením domu, tedy obložením domu izolačním materiálem, provedením nové fasádní omítky a barevnou úpravou dostane dům nejen nový kabát, ale také se značně sníží tepelný únik.

Zdmi také uniká hodně tepla. Foto archív DůmBydlení

Pro zateplení domů existuje množství komerčně vyráběných izolačních materiálů v různých cenových relacích. l Podobně jako zateplení pláště domu je důležitá i tepelná izolace střechy. Kvalitní střecha a zejména kvalitní izolace střechy ovlivňuje tepelnou pohodu v bytech umístěných přímo pod ní.

Zateplení bez výměny oken nepomůže

Zateplení fasády samo o sobě nic neřeší, pokud současně nedojde k výměně oken v celém objektu. Realizace všech těchto kroků vedoucích k dokonalému zateplení domu je finančně velmi náročná záležitost.

V případě financování rekonstrukce domu prostřednictvím úvěru je vhodné obrátit se na akreditovanou společnost oprávněnou posuzovat účast na programu PANEL a zjistit možnosti využití dotací na úroky z přijatého úvěru.

Zateplení domku

Zateplování rodinného domku se řídí podobnými pravidly jako panelové domy. Volba tloušťky izolačního materiálu závisí na typu obvodového zdiva a požadovaném tepelném odporu celé konstrukce, přičemž obecně platí: čím větší tloušťka izolace, tím větší tepelný odpor a větší úspory za vytápění.

Vytápění rodinného domku stojí dost peněz, největší tepelné úniky jsou okny. Foto archív DůmBydlení

V minulosti činil běžný průměr tloušťky izolačního materiálu 5 cm, v současnosti je to již 10 cm, výjimkou nejsou ani instalace systémů o síle 15 cm a v případě pasívních domů dokonce 30 až 40 cm. Záleží tedy na typu použití, pro případ dodatečného zateplení se zpravidla využívá síla 10-12 cm.

Přesnější údaje podle konkrétní situace spočítá projektant. Instalaci zateplovacího systému se vyplatí zadat zkušené firmě. Další z podmínek je nutnost použití komponentů certifikovaných pro daný zateplovací systém.

Jedině tak lze zaručit, že zateplení poskytne odpovídající užitné vlastnosti, a to jak z pohledu bezpečnosti a životnosti, tak i požární odolnosti. Ze stejných důvodů se nedoporučuje ani kombinovat různé systémy dohromady, i když jsou certifikované.

O zateplení objektu uvažujeme i v případě, že chystáme opravu stávající fasády a otázky výše energií za vytápění pro nás ještě nejsou zcela akutní.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám