Hlavní obsah

Přes vedro zůstávají mnohá koupaliště zavřená

Právo, jh

Ne ve všech městech mají aquaparky. Skoro v každém však nějaké koupaliště je. Přestože se teploměr šplhá už několik dní ke třiceti stupňům, zůstávají však mnohá stále nenapuštěná. Přibývá i těch, která se v dohledné době žádné vody nedočkají.

Článek

O vlastnictví ruiny kdysi vyhledávaného koupaliště v ostravském obvodu Mariánské Hory a Hulváky musí dokonce rozhodnout soud. Jako horký brambor si zdevastované místo, kde přespávají bezdomovci, přehazují stát s městem.

Ještě v roce 1999 si v zeleném ostrůvku uprostřed městské zástavby užívaly vodních radovánek tisíce lidí, jenže poté začaly pře, komu koupaliště vlastně patří. Areál se zavřel a pustnul, čehož hbitě využili proslulí ostravští sběrači všeho kovového.

"Náklady na demolici se vyšplhají do výše jednoho miliónu korun. Doufám, že se o vlastnictví brzy rozhodne. V plánu pak máme vytvoření sportovně-odpočinkového areálu s menší vodní plochou," uvedla starostka Mariánských Hor a Hulvák Liana Janáčková (nez.).

Kvůli havarijnímu stavu zůstane letos uzavřené také žatecké koupaliště. Více než čtyři desetiletí starý areál nutně potřebuje zrekonstruovat. "Za poslední roky se do údržby koupaliště investovalo jen pramálo peněz, takže jeho technický stav podle toho také vypadá," řekl Právu místostarosta města Aleš Kassal (ČSSD).

Je nutné investovat až 100 miliónů Kč

Výši investice odhadují odborníci na zhruba 100 miliónů korun. "To je částka přesahující letošní investiční rozpočet města na plánované stavební akce v celém Žatci," připomněl Kassal. Snad proto vedení města zatím nerozhodlo, jestli se do finančně náročného projektu vůbec pustí.   

Městské koupaliště v Neratovicích otevře v letní sezóně jen brouzdaliště a mělký bazén pro neplavce. Oba plavecké bazény zůstanou mimo provoz kvůli netěsnostem a úniku vody. "Koupaliště se obkládá, zatím jsme zhruba v polovině práce, ale do konce příštího týdne bychom chtěli mít hotovo," říká vedoucí stavebního odboru neratovického městského úřadu Bohumil Koníček. "Pak se budou instalovat nerezové schůdky a provádět okolní úpravy. S provozovatelem jsme se dohodli, že uděláme vše pro to, aby se koupaliště otevřelo do prázdnin," dodal úředník.

Někde až za týden

Brány libereckého koupaliště Vápenka se otevřou nejdříve 16. června. "Máme vyzkoušeno, že květen ani červen nejsou úplně teplotně stabilní, proto tradičně otevíráme až na začátku sezóny. Samotná voda totiž něco stojí, a pokud se počasí na pár dní zkazí, musí se navíc voda hodně chemizovat. Podle nás je ale pro návštěvníky daleko lepší, když na začátku sezóny mají vodu úplně čistou," vysvětlila Právu za provozovatele koupaliště Olga Skalníková.

Jaké obyvatelé Náchoda musí ještě týden vyčkat, než se poprvé svlaží ve vodách Jiráskova koupaliště. To se poprvé po více než roční odmlce otevře veřejnosti v sobotu 16. června. Důvodem byla rozsáhlá rekonstrukce, během níž byly zmodernizovány nejen bazénové vany, ale i veškerá bazénová technologie a dominantou koupaliště se stala nová čtyřdráhová skluzavka.

"Otevření se už nemůžu dočkat, jen mám po zkušenostech z loňského roku trochu strach, aby příští týden léto neskončilo," podotkla Martina Malá, která přesto věří, že teplo vydrží a už se těší až s tříletým synkem v areálu koupaliště vyzkouší nové dětské brouzdaliště.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám