Hlavní obsah

Na zahradě by neměl chybět přístřešek

Právo, Novinky, Gisela Růžičková

Lehké zahradní stavby jako pergoly, loubí či brány jsou stále oblíbené. Většinou slouží jako opora pro pnoucí se dřeviny, k přistínění teras a jiných odpočívadel, cest a vchodů do zahrady.

Článek

Obvykle dáváme přednost stavbám, které nemají souvislé zastřešení a jsou v zahradě vítané. Mohou z kompozičního hlediska rozčlenit zahradu nebo naopak prostor vzájemně propojit, a tím sjednotit dům se zahradou.

Dokonalá intimita

Pergoly vytvářejí dostatečné soukromí proti pohledům zvenku, ale jejich hlavním úkolem je zajistit oporu popínavým rostlinám a poskytnout místo pro příjemný odpočinek. Lehké stavby by měly být konstruovány tak, aby plochu terasy úplně nezakrývaly.

Obdobné poslání jako pergoly má i zahradní loubí. Je pergole v mnohém podobné, byť jeho hlavní funkcí je poskytovat zastínění. Je to většinou obloukovitá konstrukce, která může vést ke vchodu do domu nebo spojovat obytnou část domu s terasou, zatímco pergola hraje roli zajímavého výtvarného prvku.

Různé typy staveb

Rozlišujeme několik druhů pergol, ať už dynamickou, která vede náš pohled i kroky z jednoho místa na druhé, nebo statickou, jež slouží k zastavení, odpočinku a zábavě. Podle způsobů užití pak lehké stavby rozdělujeme na vchodové, zdůrazňující vstup do domu.

Popínavé rostliny často zdobí konstrukce pergol i zahradních loubí. Foto Právo/Václav Jirsa, Pavel Zeman, Jaroslav Hejzlar

Podobným typem je brána. Komunikační význam v zahradě má i loubí, které může propojovat dům se zahradou, garáží či bazénem.

Tam, kde máme k dispozici dvě stěny, si vytvoříme rohovou pergolu a dělicí pergolu v místě, kde potřebujeme pohledově oddělit například zahradu užitkovou a okrasnou.

Pocit klidu a soukromí navozují pergoly k posezení. Mohou být uzavřené i s výhledem. Střešní pergolu postavíme na ploché části domu nebo na velkém balkóně, kde nahrazuje prostředí chybějící zahrady.

 Příjemné prostředí v zahradě tvoří i podpůrné prvky pro popínavé rostliny, jako jsou pilíře, brány nebo oblouky. Ve volném prostoru se obvykle stávají zahradními dominantami. Dělí prostor zahrady a barevností květů oživují pohled na jinak jednotvárnou zeleň.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám