Hlavní obsah

Když nerv probíjí

Právo, Václav Pergl

Trojklaný nerv je jedním z hlavových nervů. Zajišťuje citlivost v obličeji. Když začne bolet, utrpení pacientů nezná mezí. Výjimkou nejsou ani úvahy o sebevraždě.

Článek

"Ti lidé strašně zkusí. Bolest se často stává jejich hlavní životní doménou. Mnohdy ale zbytečně," říká doktor Jan Klener z neurochirurgického oddělení pražské Nemocnice Na Homolce, kde bolesti trojklaného nervu léčí.

Nerv vzniká v mozkovém kmeni v zadní lebeční jámě a pak běží po spodině mozku a dělí se do tří hlavních větví: první probíhá očnicí, druhá horní čelistí a třetí dolní čelistí.

Kdybychom tento nerv neměli, kůže obličeje a přední části hlavy by nebyla citlivá. Nerv zajišťuje i citlivost dutiny ústní včetně zubů, nosu a vedlejších nosních dutin. Ovládá i některé žvýkací svaly.

Zubař nebo neurolog

Většinou když nás chytne ukrutná bolest v dásních, spěcháme k zubaři. Dřív stomatologové trhali zuby v domnění, že tak právě pacientům od bolesti trojklaného nervu uleví. To už by ale mělo patřit minulosti.

Zubař by měl poznat pro trojklaný nerv typickou pulsující bolest, zuby netrhat, ale pacienta poslat k neurologovi.

Někdy si pacient sám naordinuje prášky na bolest, tedy analgetika, bere je málem po hrstech a příliš nepomáhají. Naopak bolesti se stupňují, teplé nebo studené obklady nemají smysl a bolest dokáže i zkřivit obličej.

Co je příčinou

Příčina bolesti od trojklaného nervu je vždycky stejná: kořen nervu těsně po výstupu z mozkového kmene se dotýká s některou v blízkosti probíhajících cév. Tlak pulsující cévy vyvolá poškození obalů nervových vláken a následné změny v nervu a jeho jádrech vedou k pulsující bolesti.

Pro lepší představivost si můžeme nerv třeba ukázat jako kabel s mnoha izolovanými drátky. Poškození izolace vyvolá probíjení a zkraty mezi jednotlivými drátky kabelu. Stejně tak je to s nervem, který pak probíjí a pacient trpí bolestí.

Většinou nemoc trojklaného nervu postihuje lidi starších 50 let, s věkem stoupá a více trpí ženy než muži.

Operace - okamžitá úleva

Na Homolce léčí bolesti trojklaného nervu různými metodami. Nejúčinnější je mikrochirurgická operace.

Malým, asi dvoucentimetrovým otevřením lebky za uchem neurochirurgové najdou kontakt cévy s trojklaným nervem, cévu uvolní, přesunou kousek dál od nervu a tam ji zajistí vložením malé teflonové vložky.

Operace trvá zhruba dvě hodiny, nepoškozuje žádná vlákna nervu a zbavuje bolesti drtivou většinu nemocných. Po probuzení z narkózy většina z nich už nezažije ani jeden záchvat, přestože předtím je každodenně provázel po řadu let. "Je to pro ně obrovská úleva. Cítí se dobře," říká operatér doktor Jan Klener s tím, že prevence onemocnění v podstatě není.

Jak se léčí
* Konzervativně, pomocí léků.
* Ozářením Lexovým gamanožem.
* Punkčním zákrokem v oblasti uzliny nervu.
* Mikrochirurgickou operací v lebce.
Projevy
* Elektrizující šlehavé bolesti do části někdy i celé poloviny obličeje, které spustí například čištění zubů nebo jídlo.
* Bolest zubů.
* Stahování obličeje, zčervenání jeho části, slzení.

Reklama

Výběr článků

Načítám