Hlavní obsah

Jak se postarat o příjemné klima v bytě

Právo, Gisela Růžičková

Trápí vás v bytě horko a uvažujete o klimatizaci? Rozhodujícím kritériem pro výběr klimatizační jednotky je přesná analýza místnosti. Minimální výkon klimatizace pro daný prostor určí odborná firma podle velikosti místnosti, počtu a typu oken a jejich orientace ke světovým stranám.

Článek

Klimatizační jednotka pracuje na podobném principu jako chladnička, má však vyšší výkon. Tvoří ji kompresorový chladicí okruh uvnitř místnosti a kondenzátor umístěný venku. V bytech situovaných na jih a na západ je dobré současně s klimatizací instalovat žaluzie, markýzy nebo aplikovat speciální fólie na skla.

Mobilní jednotky

Tento typ klimatizace (výkon od 6 kW) je snazší na instalaci i na případnou demontáž. Jednotka se podobá malému radiátoru na kolečkách. Aby dobře fungovala, potřebuje průchodku do okna nebo do zdi, kudy připevněnou ohebnou hadicí odvádí teplý vzduch z kondenzátoru ven. Jejich předností je možnost převozu, například na chatu.

Další možností je okenní jednotka (výkon 1,5-10 kW), která se vestavuje přímo do upraveného prostoru okna. V neprospěch obou typů hovoří jejich částečná těžkopádnost (nelze je úplně zakomponovat do místnosti) a také hlučnost (záleží na konkrétním typu). Mobilní jednotky mohou být v závislosti na výrobci a provedení poměrně tiché, ale i neuvěřitelně hlučné, takže právě na hlučnost se zaměříme již při nákupu.

Dělené jednotky

Pro stálou klimatizaci místností rodinných a obytných domů se hodí dělená jednotka, známá pod označením split nebo multi-split. Obsahuje oddělenou vnitřní chladicí a vnější kondenzační část s výkonem asi do 3,5 kW. Obě části jsou spojené měděnými trubkami. Vnitřní část se instaluje přímo v místnosti na zeď, strop či pod okno.

Model cirkulace vzduchu v místnosti

Většina přístrojů dodává i upravený vzduch z klimatizace. Venkovní část lze umístit na střechu či boční část budovy. K jedné venkovní kondenzační jednotce lze připojit několik vnitřních. Výhodou tohoto provedení je trvalé zakomponování klimatizace do místnosti i snížení hluku, protože hlučnější kondenzační část je umístěna mimo obývací prostor. Některé typy pak nejen vzduch ochlazují, ale i ohřívají, což oceníme v chladnějších měsících.

Užitečné filtry

Venkovní a vnitřní teplota by se neměla lišit o více než než 6-8 °C. Při větších rozdílech by mohlo při přechodu z vnějšího prostředí dojít k podchlazení organismu. Tepelné šoky neprospívají zejména dětem, takže i klimatizační jednotka by měla být používána s rozmyslem. Některé jednotky jsou doplněny mechanickými, uhlíkovými nebo vodními filtry. Dají se snadno měnit nebo vyprat.

Klimatizace zpříjemní pobyt v místnosti.

Zvlhčování vzduchu

Je ověřené, že suchý vzduch horko ještě zhoršuje. Mnohé klimatizační jednotky dokážou vedle čištění vzduchu také vzduch adekvátně zvlhčit. Některé pracují na principu ultrazvuku a jsou pro lidské ucho zcela nehlučné. Většina přístrojů dokáže ničit choroboplodné zárodky a lze do nich aplikovat esenciální vonné látky a jiné k tomu určené přípravky. Pro takové účely je vhodnější pořídit si samostatný zvlhčovač.

Doplňkové přístroje

Pokud jsou pro nás klimatizační systémy příliš drahé, můžeme snížit teplotu v místnosti například venkovními roletami, žaluziemi, které stíní a zamezují ohřívání oken. Zastavit venkovní teplotu umí speciální fólie na sklo, či speciální skla. Osvědčil se také zvlhčovač vzduchu s větrákem. Samotný větrák moc účinný není, víří po místnosti stejně horký vzduch, ale ve spojení se zvlhčovačem dosáhneme docela příjemného efektu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám