Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zabíjačkové hody, zimní bitva a slavnosti piva

Novinky, ČTK, Lucie Poštolková

O víkendu bude stále vládnout mrazivé počasí. Pokud neplánujete jet na lyže, snowboard nebo běžky, vydejte se podívat na zimní bitvu s pohádkovým motivem v Křížánkách na Vysočině. Na zabíjačkové hody můžete vyrazit na pražský Petřín do areálu Razula nebo do Žamberka, kde zabíjačku doplní ještě masopustní reje. V Táboře se do soboty konají slavnosti piva, v Liberci pak Ještědění s horkovzdušnými balóny.

Článek
Praha

Vydejte se na schůzku s historií policie a četnictva

Kdybyste nevěděli co o víkendu s časem, můžete vyrazit do pražského policejního muzea a podívat se na historii policie a četnictva, na kriminalistické postupy nebo na dopravní zařízení, které běžně potkáte na silnicích. (celý článek)

Novoměstská radnice v Praze vystavuje sklo z Nového Boru

Rozsáhlý areál Novoměstské radnice, jedné z osmnácti národních kulturních památek v Praze, najdete na Karlově náměstí. Až do 4. března si v jeho prostorách můžete prohlédnout jedinečnou výstavu skla studentů a učitelů sklářské školy z Nového Boru. (celý článek)

Mrazivým kaňonem Divoké Šárky

Před sto lety byl severní okraj metropole divočinou, místem, kam se chodilo piknikovat, pánové s viržinky, matróny s jídelními koši a slečny se slunečníky, zavěšené do šviháků. Žádný hamburgerový fast food, jen prašná cesta do romantického kaňonu Divoké Šárky. (celý článek)

Na běžky do Chuchle

V areálu dostihového závodiště ve Velké Chuchli je pro veřejnost zdarma otevřen běžecký okruh. Běžkaři tu mají dráhu pro klasiku i volnou techniku. V místě si můžete půjčit výbavu na běžky. Podrobnější informace najdete zde.

Zabíjačka na Petříně

V sobotu provoní Petřín zabíjačka. Kromě pochoutek z vepřového masa a teplých nápojů se můžete těšit na kapelu Švejk band. Návštěvníci si mohou prohlédnout ukázky výroby jitrnic, tlačenky a domácích koláčů.

Program bude probíhat od 10 do 17 hodin a připomene vznik Královského města Prahy 12. února 1784, a to slavnostním ceremoniálem za zvuku bubnů. V suterénu Petřínské rozhledny je pro rodiče s dětmi připraven dětský koutek. Další podrobnosti najdete zde.

Středočeský kraj

Ameriky i Mexiko pokryl ledový krunýř

Dunění a hrozivé praskání stoupá skalami od zamrzlé hladiny jámového lomu Mořina, známého jako Velká Amerika. Led pracuje a jeho sténání je hlasité a tajemné. Oblast lomů jsou známou turistickou oblastí. (celý článek)

Jihočeský kraj

V Táboře začaly Slavnosti piva, představí se 108 pivovarů

Na pět stovek druhů piva může do soboty ochutnat veřejnost na 23. ročníku Slavností piva v táborském hotelu Palcát. Ve třiadvaceti kategoriích bude soutěžit o ceny 108 pivovarů z Česka i zahraničí. V degustační porotě se vystřídá kolem stovky porotců, mj. sládci pivovarů, nezávislí degustátoři a studenti odborných vysokých škol.

Ze všech 23 soutěžních kategorií je největší zájem o skupinu minipivovarů. V ní budou degustátoři hodnotit na 50 vzorků. Táborských slavností se účastní i pivovary z evropských zemí, jako jsou Rusko, Slovensko, Bělorusko, Belgie, Nizozemsko, Rakousko, Slovinsko nebo Kazachstán.

Pořadatelé výsledky oznámí v sobotu na závěr Slavností piva. Loni akci navštívilo zhruba 4000 lidí, pořadatelé očekávají stejný zájem veřejnosti i letos. Vítězové jednotlivých kategorií získají titul Zlatá pivní pečeť.

Plzeňský kraj

Na Šumavě se pojede přebor ve slalomu

V polovině týdne ustoupily na šumavském Špičáku velké mrazy a od středečního dopoledne se lyžuje v teplotách okolo minus 5 stupňů Celsia na slunci. „Jsme ale raději připraveni i na návrat nižších teplot, které minulý víkend odradily spoustu lidí od návštěvy hor.

Od pátku 10. února až do neděle 12. února budou ve vyhrazené zóně na dojezdu sjezdovek k dispozici zdarma teplé nápoje (hlavně čaj a káva) a také topidla. Hrát bude hudba a dění v areálu bude komentovat moderátor. To vše by mělo i ty největší zimomřivé lyžaře či snowboardisty zahřát, “ říká spolumajitel střediska Vladimír Kasík.

O víkendu se v areálu Špičáku koná přebor Plzeňského kraje ve slalomu a obřím slalomu dospělých, juniorů a žactva pro rok 2012. Startuje se v 9:30; 9:45; 12:15 a 12:45 hodin.

Podmínky i sníh byly a jsou parádní. Na sjezdovkách je stále v průměru metr sněhu. „Trati jsou perfektně upravené a vydrží za těchto klimatických podmínek ve výborném stavu celý den,“ komentuje závěrem současnou sněhovou situaci na Špičáku V. Kasík.

Karlovarský kraj

Reprezentační ples

V sobotu se bude v Sokolově plesat. Ve 20 hodin začíná 20. reprezentační ples města Sokolov v MDK Sokolov. Na pódiu se vystřídá hudební kapela Maxim Turbulenc, Zdeněk Izer, cimbálová muzika Dolina, Monika Absolonová a další. Připravená je také barmanská show a jiná překvapení.

K tanci a poslechu bude hrát Koala Cheb, oldies disko Davida Smrže a Pavla Bartáka. V ceně vstupenky je občerstvení. Velký sál je za 500 Kč, balkón za 450 Kč, malý sál a herna budou za 400 Kč, zimní zahrada, salónek a restaurace vyjdou na 350 Kč.

Ústecký kraj

Dům Českého Švýcarska ohromuje zázraky naší krajiny

Bizarní pískovcová města, divoké bystřiny, hluboké lesy plné zvěře. Rozhledny a boží muka, skalní hrádky, podstávkové domy, roubenky. Krajina jako z české hymny, zemský ráj to napohled. Perfektně připravenou expozici s přesahem do sousedního Saska najdete v krásnolipském Domě Českého Švýcarska. (celý článek)

V Jeskyni víl se úžasem i zimou tají dech

Je slepý ten, kdo říká, že u nás je toho málo k vidění, a obdivuje bezmezně cizinu. Stačí se vypravit do Českého Švýcarska, do Kyjova, a projít podle zamrzlé říčky Křinice k pískovcovému převisu. Pár desítek metrů ostřejšího stoupání vás přivede před zázrak Paní Zimy – ledovou Jeskyni víl. (celý článek)

Liberecký kraj

Liberecké Ještědění

V Liberci do soboty létají za dobrého počasí horkovzdušné balóny. Navíc probíhá doprovodný program Klub Vlak, kdy diváci mohou shlédnout projekci paraglidingu, fotografie z balónového létání, či se zapojit do žárovkového létání, při kterém se rozvlníte v karibských rytmech. Další podrobnosti najdete zde.

Královéhradecký kraj

Špindlerův Mlýn láká nejen Čechy

Ráno se vyhrnou z dálkových autobusů, aby se rozprchli po sjezdovkách nebo zamířili na běžkách do kopců. Večer stejnou cestu podniknou opačným směrem. Špindlerův Mlýn v srdci Krkonoš má nejvíc zájemců o sportovní vyžití v zimě hlavně o víkendu. (celý článek)

Poštmistrová obnovila tradici svatovavřinecké pouti a postavila na Sněžce poštovnu

Krkonoším vždy vládli muži. Obraz nezměněný možná do konce 19. století dávno vybledl. Ženy dnes hrají v nejvyšších českých horách srovnatelnou roli s mužskými protějšky. Podnikatelka a bývalá poštmistrová z Pece pod Sněžkou Jaroslava Skrbková prošla životní cestou, za kterou by se nemusel stydět leckterý úspěšný muž. (celý článek)

Turisty z Adršpašských skal třeskutý mráz nevyhnal

Teploměry s ranním rozbřeskem klesají téměř týden v Adršpachu k minus třicítce. Mráz, umocněný i během léta chladnými skalami, proměnil skalní město v ledové království. Turisty celoročně navštěvovaná lokalita přesto neosiřela. (celý článek)

Pardubický kraj

První žamberský Masopust

V sobotu se ulicemi Žamberka ponese libá vůně tradiční zabíjačky a městem půjde masopustní rej. Zahájení průvodu se koná v 10 hodin na Masarykově náměstí u radnice. Průvod půjde po Pěší zóně naproti kostelu, dále kolem Divišova divadla, školní jídelny, parkoviště u Penny, ulicí u Daliborky, kolem Rozárky a končí na parkovišti u muzea. Samotná zabíjačka začne v 10 hodin na parkovišti u muzea. Další podrobnosti najdete zde.

Vysočina

Zimní bitva v Křížánkách

V sobotu vytasí zbraně v Křížánkách. Koná se zde totiž pohádková II. Zimní bitva pod Devíti skalami. Boj dobra a zla nese název Dračí setba, připravila jej skupina šermu a fireshow Novus Origo z Polné. Pohádkový příběh vypráví o čaroději, který ohrožuje celý lidský rod.

Tržiště se otevře v 11 hodin, od 13 hodin proběhnou vystoupení šermířů, projížďky na koních, výuka a ukázky orientálních tanců. Samotná bitva začne v 15 hodin. Po setmění se můžete těšit na velkou fireshow, a večer pak na rockovou veselici. Akce proběhne v areálu statku Bukáček, kam bude mít veřejnost přístup. V areálu je možnost stravování a popřípadě i ubytování. Parkování je zdarma. Dospělí zaplatí vstupné 100 Kč, děti 60 Kč a zdarma mají vstup děti do výšky meče. Podrobnější informace najdete zde.

Jihomoravský kraj

Valentýnská ochutnávka vín

Ve znojemské vinotéce Antika připravili na pátek Valentýnskou ochutnávku růžových vín. Od 17 hodin mohou přicházet nejen zamilovaní ale všichni milovníci růžových vín.

Srovnání růžových vín

V Moravském sklepě ve Valticích na zámečku La Veneria se v sobotu koná srovnání moravských růžových vín s víny z Evropy a ochutnávka mladých valtických vín ročníku 2011. V sobotu bude na programu od 19 hodin ochutnávka pěti moravských růžových vín, šesti růžových vín z Itálie, Francie, Rakouska a jeden vzorek růžového vína z USA.

Brněnská hvězdárna připravila program o konci světa

Brněnská hvězdárna se v novém programu pro veřejnost věnuje apokalyptickým vizím a katastrofickým předpovědím. Program nazvaný Zpráva o konci světa se odehrává pod umělou oblohou velkého planetária. Tvůrci slibují překvapivý a spíše optimistický závěr. I když je téma vážné a komplikované, pořad je srozumitelný a zábavný.

"Ve výpravném představení nejdříve s nadsázkou okomentujeme novodobá proroctví vzbuzující bezdůvodný strach. Poté se ale dozvíme, že rostliny a živočichové na naší planetě skutečně hrají loterii o přežití. Netřeba se však příliš bát, ostatně závěr pořadu bude více než překvapivý a svým způsobem i optimistický," uvedl režisér představení a ředitel hvězdárny Jiří Dušek.

Představení je vhodné pro děti starší deset let. Významnou úlohu v něm dostalo projekční zařízení hvězdné oblohy. Vznikly také nové vizualizace. Komentář namluvili herci Městského divadla Brno. Zprávu o konci světa lze v planetáriu zhlédnout a vyslechnout po celý únor a březen vždy ve středu, pátek a v sobotu od 18 hodin. Podrobnější program najdete zde.

Olomoucký kraj

Čarodějnické procesy přibližuje nová expozice

Nové informace o čarodějnických procesech na Jesenicku, podané za využití moderní techniky, nabízí expozice ve Vlastivědném muzeu Jesenicka v Jeseníku. Vznikla v zrekonstruovaném sklepení Vodní tvrze, které tak poprvé slouží pro výstavní účely. Lidé si mohou expozici prohlédnout už od středy.

Lidé uvidí také film věnovaný první čarodějnici na Jesenicku Barboře Schmiedové, který je prostřednictvím speciální techniky promítán do mlhy. "Jsme prvním muzeem v Česku, které toto zařízení užívá ve své stálé expozici. Celkový prožitek to velmi umocňuje," uvedla ředitelka. Režisérem filmu i autorem scénáře audio průvodce je divadelní režisér Peter Serge Butko. První historicky doloženou čarodějnici z roku 1622 Schmiedovou hraje herečka šumperského divadla Bohdana Pavlíková.

Nechybějí ani repliky mučicích nástrojů, některé si mohou návštěvníci vyzkoušet. Uvidí například masku hanby, kovový roubík nebo takzvané housličky, což je dřevěná konstrukce, kterou měly kolem krku nasazenou čarodějnice při průvodu městem.

Myšlenkou na vytvoření expozice se muzeum začalo zabývat před několika lety. Samotné práce trvaly zhruba půl roku. Náklady hradil Olomoucký kraj, který je zřizovatelem instituce.

Zlínský kraj

Na zasněžený Svatý Hostýn procházkou i po stopách Yettyho

Svatý Hostýn na Kroměřížsku má v zimě neobyčejné kouzlo. Ať už vyrazíte do Hostýnských vrchů na některou z místních sjezdovek, nebo se vydáte na výlet na běžkách, určitě si udělejte zastávku i na tomto známém poutním místě. (celý článek)

Novodobé klání na hradu Lukově

Hod kládou do dálky, běh do vrchu z hradního příkopu, čtyřkilometrový běh na lyžích a tažení břemene. To jsou disciplíny Lukovského zimního víceboje, které si zájemci můžou vyzkoušet v sobotu 11. února. (celý článek)

Světlo a cit v podání zlínských studentů na Velehradě

Pokud vás zajímá umělecká fotografie nebo chcete vědět, jak vidí okolní svět mladá generace, vydejte se na Velehrad. Ve výstavní galerii domu sv. Cyrila a Metoděje na Velehradě vystavují své práce až do konce března studenti a učitelé Střední průmyslové školy polytechnické ze Zlína. Fotokroužek vedený zkušeným fotografem Františkem Látalem vytvořil sérii snímků s názvem Světlo a cit. (celý článek)

Rožnovský skanzen bude patřit masopustnímu veselí

Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm ožije v sobotu tradičním valašským masopustem. Návštěvníci se mohou těšit na zábavu okořeněnou ochutnávkou zabíjačkových výrobků. Bude se také volit nejchutnější valašská klobása a tlačenka.

Návštěvníci rožnovského skanzenu se mohou zapojit do obřadních obchůzek v areálu Dřevěného městečka, které jsou neodmyslitelnou součástí závěru masopustu. Během odpoledne budou hrát dechové a cimbálové muziky, nebude chybět ani hra o svatém Řehoři. Na programu je také křest knihy Františka a Mojmíra Horečky Tak mluvíme pod Radhoštěm o místním nářečí.

Fašankem bude o víkendu žít také Strání na Uherskohradišťsku. Masopustní veselí začne v neděli výstavou 25 let festivalu fašanku v zámečku.

Zabíjačkové hody na Razule

Návštěvníky Ski areálu Razula v resortu Valachy ve Velkých Karlovicích čekají o víkendu zabíjačkové hody. Na Vepřové hody s nabídkou zabíjačkových specialit se mohou zájemci zastavit od pátku do neděle v hotelu Galik. Servírovat budou prdelačku, bílou zabíjačkovou polévku i kyselici, chybět nebudou ani jelita, jitrnice, ovar, tlačenka, škvarková pomazánka či vepřové výpečky se špenátem a bramborovým knedlíkem.

V sobotu 11. a neděli 12. února se uskuteční na sjezdovce Razula další carving workshop určený všem, kteří se chtějí zdokonalit v lyžařském umění. Koná se od 8 do 9 hodin.

V lyžařském středisku jsou v provozu všechny čtyři sjezdovky a také snowtubing. Sněhové podmínky jsou vynikající, na sjezdovkách se drží metr sněhu a sjízdné jsou i běžecké trasy v okolí.

Moravskoslezský kraj

Valentýnské prohlídky s tygřím namlouváním

V zoo Ostrava chovají tygry ussurijské, z nichž právě samice Maja mívá říji kolem 14. února, tedy příznačně na svátek svatého Valentýna. V neděli ve 13 hodin si návštěvníci mohou poslechnout speciální valentýnské komentované krmení. V 13:30 se pak můžete přesunout do vyhřátého pavilónu slonů, kde proběhne komentované krmení sloní rodiny. Každý zamilovaný pár, který tento den do zoo zavítá, zaplatí vstup pouze za jednu osobu. Podrobnosti najdete zde.

Reklama

Související témata:

Související články

Novodobé klání na hradu Lukově

Hod kládou do dálky, běh do vrchu z hradního příkopu, čtyřkilometrový běh na lyžích a tažení břemene. To jsou disciplíny Lukovského zimního víceboje, které si...

Mrazivým kaňonem Divoké Šárky

Před sto lety byl severní okraj metropole divočinou, místem, kam se chodilo piknikovat, pánové s viržinky, matróny s jídelními koši a slečny se slunečníky,...

Výběr článků

Načítám