Hlavní obsah

Tipy na prázdninové výlety s dětmi po Česku

Novinky, Karolina Zarzycká

Prázdniny se blíží a až oschne inkoust na vysvědčení, mohou si rodiče s dětmi naplno užívat letních radovánek. Pro snadnější plánování společných výletů přinášíme užitečné tipy, které jsou rozděleny podle třinácti krajů v Česku na aquaparky, koupaliště, botanické a zoologické zahrady, hrady a zámky, muzea, projížďky lodí i na kole.

Foto: Profimedia.cz

Prázdniny jsou za dveřmi, stačí si jen vybrat, kam vyrazit.

Článek

V seznamu zajímavých míst nechybí pohádková místa, jeskyně nebo hvězdárny a planetária. Některé výlety je možno absolvovat na kole nebo vlakem. Většina zámků, muzeí a výstav bývá v pondělí zavřená. Otevírací doba ve většině objektů je od 9 do 18, někdy 20 hodin. Nejlepší je zjistit si podrobnosti na internetových stránkách daného objektu.

1. Středočeský kraj

V Příbrami se nachází Hornické muzeum, v němž je mimo expozic týkajících se těžby rudy i veliké vodní kolo. Děti se pobaví jízdou důlním vláčkem nebo na skluzavce, již používali horníci (www.muzeum-pribram.cz) [celá zpráva].

Z dalších muzeí týkajících se vzácných kovů nezapomeňme na Muzeum zlata a starou štolu v Jílovém u Prahy, kde se nachází technický unikát - viadukt se 41,5 metru vysokým mostem (nejvyšší kamenný most ve střední Evropě) (www.muzeumjilove.cz). Dále Muzeum českého stříbra v Kutné Hoře (www.cms-kh.cz), u Kutné Hory se nachází další unikát - kostnice.

Muzeum hraček sebraných po celém světě z let 1860-1945 se nachází v Benátkách nad Jizerou. Jsou zde panenky s pokojíčky, šicí strojky, dřevěná a plechová auta, koňská spřežení (www.webpark.cz/muzeumhracek).

Průhonice nabízejí vedle zámku také odpočinkovou a relaxační procházku Dendrologickou zahradou, jež byla vytvořena na památku zakladatele průhonického parku Silva Taroucy. Mezi pěti tisíci druhy dřevin a rostlin se nacházejí také dětská hřiště (www.dendrologickazahrada.cz) .

Foto: Miroslav Sova, Právo

Botičský potok vytváří na mnoha místech parku malé vodopády.

Pikovice nám nabízejí možnost romantického výletu vláčkem zvaným Posázavský Pacifik. Ze zastávky Pikovice se přemístíme do Týnce nad Sázavou, v Týnci si můžeme půjčit lodičku (rezervace na www.bisport.cz) a šestnáctikilometrovou trasu zpět absolvujeme do Pikovic po řece Sázavě.

Hrusice jsou rodnou vsí Josefa Lady, autora knížky o kocouru Mikešovi. Z Hrusic do Říčan vede pohádková trasa nazvaná Cesta kocoura Mikeše inspirovaná příhodami Mikeše a jeho kamarádů (www.laduv-kraj.cz).

Kouřim je starobylé královské město s rozsáhlými podzemními chodbami a nádherným okolím [celá zpráva].

Ve městě se nachází Muzeum lidových staveb, takzvaný skanzen, kde jsou vystaveny příklady typické lidové architektury z celých Čech (www.muzeumkolin.cz).

Kolínsko lze vůbec poznávat na kole, vlakem i pěšky. V Radimi se nachází zámek [celá zpráva].

Mladá Boleslav nabízí sportovní a relaxační vyžití na koupališti, kde se mimo bazénu nacházejí i tobogány a brouzdaliště pro malé děti (www.saramb.cz). V Mladé Boleslavi se nachází také Škoda auto muzeum (www.skoda-auto.cz).

Kladno - aquapark nabízí mimo bazénu také umělou jeskyni s vodními clonami, kruhové koryto s divokou vodou, tři druhy tobogánů - klasický, kamikadze a Space Bowl a fitness s párou a saunou (www.samk.cz).

Beroun má pro dětské návštěvníky přichystáno medvědárium na Městské hoře s Vojtou, Kubou a Matějem. Blízko medvídků se nacházejí dětská hřiště a rozhledna (www.mesto-beroun.cz).

Berounský plavecký areál se nachází na berounském ostrově, pro děti je připravena vodní jeskyně nebo brouzdátko (www.tipsportlaguna.cz).

Skanzen Solvayovy lomy se nachází na Berounsku, výchozím místem můžou být Svatý Jan pod Skalou, Loděnice nebo Bubovice, odkud vedou stezky do Muzea těžby a dopravy vápence v Českém krasu. Celodenní výlet potěší rodiče i děti, budou se moci například projet úzkokolejnou železnicí (www.solvayovylomy.cz) [celá zpráva].

Lomy Malá a Velká Amerika - ráj čundráků - se mohou stát vítaným výletním zpestřením pro rodiny s dětmi (www.lomy-amerika.wz.cz).

Hrady středních Čech v létě nabízejí pro děti mnoho speciálních programů, jako jsou noční prohlídky, předvádění netopýrů, šermířské souboje, předvádění dravých ptáků, jízdy historickými vláčky.

Patří mezi ně Křivoklát s naučnými stezkami kolem hradu a novými dětskými hřišti [celá zpráva] (www.rakovnicko.info), Karlštejn [celá zpráva] s Muzeem voskových figurín (www.waxmuzeumprague.cz) a Muzeem betlémů, Krakovec známý z filmu Ať žijí duchové (www.hrad-krakovec.cz), zámek Loučeň s bludišti a labyrinty (www.zamekloucen.cz).

Foto: Archiv, Právo

Hrad křivoklát

Hrad Červený Újezd je moderní hrad postavený podle tradičních postupů. Na hradě si můžete prohlédnout vystavené předměty ze života našich předků, nebo veliké zahrady s venkovskými staveními (www.hrad-cervenyujezd.cz).

Za rytíři na Blaník je možné se vydat po naučné stezce (www.blanicti-rytiri.cz).

Mezi další hrady, které stojí za navštívení a kde se často pořádají víkendové akce jako šermířské souboje, divadelní odpoledny, střelbyz kuše, patří Točník (okres Beroun). Při výletu na tento hrad, kde mají v hradním příkopu také medvědy, nezapomeňte prozkoumat přilehlou zříceninu Žebrák (www.tocnik-zebrak.cz) [celá zpráva].

2. Plzeňský kraj

V Plzni se nachází nespočet muzeí. Patří mezi ně Muzeum loutek s 1200 loutkami na niti, mezi nimiž jsou i Spejbl a Hurvínek (www.muzeumloutek.cz), Muzeum strašidel (www.muzeumstrasidel.cz) [celá zpráva] .

Techmania science center je interaktivním muzeem s hlavolamy a vědeckou tématikou (www.techmania.cz). Lze také nahlédnout do historického podzemí Plzně (www.plzenskepodzemi.cz).

Železniční muzeum v Lužné u Rakovníka nabízí exponáty parních lokomotiv, funkční točnu, modelovou železnici, dětský koutek (www.www.cd.cz/muzeum).

V Dobřívi u Plzně se nachází kovací hamr, kde se návštěvníci mohou seznámit s kovářským řemeslem, jsou zde pořádány výstavy i řemeslnické dny (www.proactive.cz/muzeumro/hamr.html).

Pohádková chaloupka se nachází v Mlázovech na Sušicku (www.pohadkovasumava.cz), Vojenské muzeum v Rokycanech vedle expozice vojenské techniky a zbraní pořádá mnoho doprovodných akcí (www.vojenskemuzeumrokycany.cz), Muzeum techniky a řemesel je v Koloveči (www.muzeum-kolovec.cz).

Děti si mohou vyrazit také do plzeňské zoo či dinoparku, jenž se nachází v zoo (www.zooplzen.cz) [celá zpráva].

Zoo stezka vede také zámeckým statkem v Újezdě nad Mží (www.zamekujezd.cz).

Z hradů nelze opomenout hrad Rabí. Zřícenina Rabí je nejrozsáhlejším českým hradem, na němž údajně Jan Žižka z Trocnova přišel o druhé oko. V létě se zde pořádají středověké soutěže jako střelba z kuše, lezení na laně, souboje na kladině. Nachází se zde také areál dravých ptáků (www.rabi.cz).

Mezi další hrady s pohádkovými postavami patří zřícenina Radyně ve Starém Plzenci (www.staryplzenec.cz) nebo zámek Zbiroh (www.zamek-zbiroh.cz). Zámek Bezdružice nabízí k prohlédnutí skleněný betlém (www.zamekbezdruzice.cz).

V Kašperských horách se nachází hrad Kašperk, Muzeum Šumavy s expozicí šumavské přírody a sklářství. Dále jsou zde Muzeum hraček s vystavenými dřevěnými hračkami (www.motomuzeum.sumava.2000.cz) [celá zpráva]

Najdete zde i Muzeum Historických motocyklů.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Kašperk

Pokud chcete, aby se vaše děti řádně sportovně vyžily, vyrazte s nimi do zábavního parku Pyramida v Nepomuku s pískovišti, prolézačkami a brouzdálkem. Lanové centrum se nachází v Žihli (www.sklarna.eu). Cyklocentrum v Rochlově nabízí půjčovnu také historických kol (www.rochlov.cz).

Za modelovými vláčky a železnicí se lze vypravit do Vrčně (www.zeleznice-vrcen15.cz).

3. Karlovarský kraj

Karlovarský kraj nabízí vodákům romantické splutí řeky Ohře, jež je nejkrásnější v úseku z Lokte do Klášterce nad Ohří. Lodě se dají rezervovat v mnoha půjčovnách podél řeky (například www.dronte.cz).

Koupání si lze dosytosti užít například v Klášterci nad Ohří, kde otevřený aquapark nabízí tobogány, bazénky pro batolata, vodní hřiby, masážní vany, dále také hřiště na volejbal, streetbal, kuželky, fitness, sauna (www.aquapark.tk).

V Sokolově se nachází koupaliště Michal, vodní areál vhodný pro celou rodinu (www.michal-sokolov.cz). Karlovy Vary [celá zpráva] zase mají volnou vodní plochu Rolavu s různými  hřišti včetně toho pro nejmenší (www.koupaliste-rolava.cz). Ve Františkových Lázních [celá zpráva] je Aquaforum s tobogány, vířivkami a dětským koutkem (www.franzensbad.cz/cs/aquaforum).

Z nabídek sportovního vyžití můžeme vybrat lanové centrum Proud v Mariánských Lázních (www.lanovecentrum.eu) nebo naučný Park Boheminium (www.boheminium.cz). Na koni lze poznat okolí Nového Fojtova u Nejdku (www.aghitour.cz).

Z hradů, jež stojí za navštívení, je nutné jmenovat pompézní Loket, jejž svírá řeka po obvodu (odtud pochází název hradu). Na hradě bydlí drak Šarkan a pořádají zde představení, pořady pro děti (www.hradloket.cz) [celá zpráva].

Foto: Jiří Linhart, Právo

Bohatě zdobený klínový kříž stojí u lesní cesty do Starého Sedla. Jeho výrobu někteří badatelé připisují stavební huti Chebského hradu z přelomu 12. a 13. století.

Na zámku Bečov nad Teplou je zase uchován vzácný Relikviář sv. Maura (www.zamek-becov.cz) [celá zpráva].

V Bečově je také muzeum historických motocyklů a hraček.

4. Ústecký kraj

Ústecký kraj nabízí množství přírodních a naučných stezek vedoucích Krušnými horami, Českým Švýcarskem [celá zpráva].

Nachází se zde skalní útvary jako Varhany či Pravčická brána [celá zpráva].

Objevíte zde i vodní plochy vhodné ke koupání (www.ceskesvycarsko.cz).

Koupat se lze v Děčíně v kombinovaném plaveckém areálu, kde jsou bazén, brouzdálko, tobogány, vodní hřib, plavání pro kojence, fitness i solárium (www.dcrelax.cz). Uprostřed města Most se nachází plavecký areál Aquadrom (www.aquadrom.cz).

Jednou z dominant Děčínska je nejvyšší česká stolová hora Sněžník. Dá se sem dojet autem, autobusem, nebo na kole. Na Sněžník vede cyklotrasa č. 23, která je součástí Krušnohorské magistrály [celá zpráva].

Foto: Josef Hora, Právo

Ze Sněžníku je nádherný výhled do kraje.

Přírodní tématiku neopustíme, můžeme se vydat do zoo v Děčíně (www.zoodecin.cz),  Chomutově (www.zoopark.cz) nebo Ústí nad Labem (www.zoousti.cz), navštívit ekologickou základnu v Krásné Lípě (www.csoptilia.unas.cz). Štolou Starý Martin se můžeme projít v Krupce (www.krupka-mesto.cz). Botanická zahrada (www.botanickateplice.cz) a hvězdárna se nacházejí v Teplicích.

U Litoměřic leží městečko Úštěk. Už při příjezdu do města potkáte několik ohnivých vozů, které upozorňují na čerty. Na náměstí návštěvníky vítají hned dva rohatí, jeden s vidlemi a druhý s Káčou na zádech [celá zpráva].

Koňská farma v Třebušíně s dalšími sportovními aktivitami může zpestřit prázdniny starším dětem (www.farmazbabec.cz).

Ze zámků a hradů musíme zmínit hrad Střekov, jenž je dominantou labského údolí a nachází se blízko Ústí nad Labem. Nabízí historické interiéry i nádhernou vyhlídku na údolí s technickou památkou - Masarykovým  zdymadlem s plavební komorou a elektrárnou. Určitě nevynechejte procházku od hradu dolů k řece (www.hradstrekov.cz).

Další památkou je zámek v Libochovicích s tvořivou dílnou pro děti a výstavou pohádek (www.zamek-libochovice.cz). Pohádková galerie se nachází v Jiřetíně pod Jedlovou (www.jiretin.cz), ve městě je i Hornické muzeum. Muzeum čertů zase ukrývá Úštěk (www.certi-muzeum.com).

5. Liberecký kraj

Region zahrnuje Jizerské hory i Krkonoše, Českolipsko i Český ráj, nabízí tedy rodinám s dětmi nespočet možností k výletům na kolech i pěšky, zdolávání nejvyšších českých vrcholů. Stačí si jen vybrat, zda vaším cílem bude zoo, rozhledna, hrad či zámek.

Českým rájem děti provede dvanáct pohádkových postav, děti po cestě plní úkoly, sbírají razítka a nakonec je čeká odměna. Další naučná stezka vedoucí Českým rájem se nazývá Sedmihorky (www.cesky-raj.info).

Mezi zámky a hrady, jež stojí za navštívení, patří například Houska [celá zpráva].

Tajuplný hrad v létě ožívá akcemi pro děti a jarmarky (www.hradhouska.cz). Další je Grabštejn, nejstarší hrad v kraji nabízí procházku tajnou chodbou i program pro celou rodinu (www.hrad-grabstejn.cz).

Medvěd Medoušek bydlí v příkopu hradu Zákupy, kde návštěvníky provádí opravdová princezna (www.zamek-zakupy.cz). Na zřícenině gotického hradu Trosky vystupují v létě šermíři a chovají zde dravé ptactvo (www.hrad-trosky.eu). Muzeum v podhradí má pro děti připravenou výstavu panenek a medvídků (www.muzeumpanenek.cz).

Zámek Sychrov dětem připravil výstavu o princeznách, pohádkové a noční prohlídky, ukázky sokolnictví (www.zamek-sychrov.cz).

Hrad Sloup v Čechách je oblíbeným výletním místem rodin s dětmi, tyčí se na pískovcové skále, jež je protkána jeskyněmi, skalními prostorami, chodbami. Prohlídku můžete absolvovat s průvodcem, nebo sami s plánkem (www.hradsloup.cz).

Foto: Miroslav Šára, Právo

Sloup v Čechách

Sportovní vyžití na rodiny s dětmi čeká například na bobových drahách v Janově nad Jizerou (www.bobovadrahajanov.cz) nebo Harrachově (www.bobovka.cz). Lanové centrum je také na ranči Malevil v Lužických horách, je zde i malá zoo a dětské hřiště (www.adrenalinpark.cz). Zdatní cyklisté i mladšího věku si mohou zkusit singltrek pod Smrkem, úzkou 12kilometrovou cyklostezku (www.singletrekpodsmrkem).

Plavat se dá na Žluté plovárně na Malé skále (www.zlutaplovarna.cz) nebo v aquaparku ve Starých Splavech na Máchově jezeře (www.aquaparkstaresplavy.cz).

Foto: Profimedia.cz

Máchovo jezero

Město Liberec nabízí centrum Babylon (www.babylon-lbc.cz), kde se nacházejí vodní masáže, kanály, tobogány, skluzavky, jeskyně i fitness [celá zpráva]

K dispozici je ale i plavecký bazén na Tržním náměstí, jenž bude stačit rodičům s menšími dětmi, neboť je zde brouzdálko s vodním hříbkem, dále vířivé bazény, masáže i tobogán (www.bazen-info.cz).

Liberec má pro dětské návštěvníky otevřené brány botanické (www.botaniliberec.cz) i zoologické zahrady (www.zooliberec.cz) [celá zpráva].

V Harrachově stojí za prohlídku sklárna a minipivovar. Ve sklárně zbudované již v roce 1712 se dodnes vyrábí foukané, broušené, ryté a malované sklo. Ke vstupence dospělí dostávají pivo z pivovaru zdarma (www.sklarnaharrachov.cz).

6. Jihočeský kraj

Jihočeský kraj je krajem protkaným spletí řek, vyplatí se tedy s dětmi vydat se sem s kánoí. Pokud vás neláká vodní turistika, nebo není vhodné počasí, nabízejí jižní Čechy množství historických i pohádkových objektů k navštívení, mnoho muzeí i možností sportovního vyžití.

Český Krumlov je proslulý hradem a zámkem, zapsanými na listině UNESCO, a příkopem s medvědy (www.zamek-ceskykrumlov.cz) [celá zpráva].

Nachází se zde mimo jiné Pohádkový dům s loutkami, mechanickým divadlem (www.inspirace.krumlov.cz) nebo Muzeum voskových figurín (www.waxmuseumprague.cz).

Český Krumlov ukrývá také Muzeum útrpného práva a mučících nástrojů ve sklepeních pod radnicí.

V Prachaticích se nachází Muzeum české loutky a cirkusu, je zde například motorka, na níž jezdilo šest medvědů s Cibulkou, nebo pohyblivá mořská panna (www.nm.cz).

Slavonické podzemí je nejstarší zachovalou součástí původního gotického města, rozměry má ideální právě pro děti: chodby jsou vysoké někdy jen 150 centimetrů a na šířku mají 40 cm (www.i.slavonice-mesto.cz).

Trhové Sviny nabízejí k prohlídce Buškův hamr, jenž fungoval snad nejdéle v Česku - do 70. let minulého století. Dochoval se hamr včetně bucharu, výhně se dmychadly a brusem. Jsou zde vystaveny výrobky zde vytvořené: pluhy, sekery, lopaty, kladiva a kleště (www.pametihodnosti.cz).

Další zámek stojící za navštívení je Hluboká nad Vltavou (www.zamekhluboka.cz) a přilehlá zoo Ohrada (www.zoo-ohrada.cz) [celá zpráva].

Zajímavým zámkem s červenou fasádou je Červená Lhota (www.zamek-cervenalhota.eu), dále zámek v Jindřichově Hradci [celá zpráva], jenž ukrývá bílou paní Perchtu z Rožmberka.

U Netolic se nachází zámek Kratochvíle s expozicí Krátkého filmu Praha. Děti se zde setkají s postavičkami z večerníčků (www.npu.cz).

Hrad Lanštejn je mohutnou středověkou pevností v jižních Čechách. Hradem návštěvníky neprovází průvodce a lze zde strávit celý den, v hlavní bráně jsou vystaveny středověké zbraně, celé léto zde jsou pořádána šermířská klání a divadelní vystoupení (www.hradlanstejn.cz).

Třeboňský zámek asi děti nenadchne renesančními interiéry nebo gotickými sochami, mohou si zde ale prohlídnout konírny s výstavou o jezdectví a chovu psů. Nachází se zde psí kuchyně, nebo je možnost si projít kasematy. Při procházce parkem k hrobce Schwarzenbergů můžete potkat Bílou paní. Ve sklepě se nacházejí Strašidla zemí Koruny české a erbovní bestie. Děti se určitě setkají s drakem, vlkodlakem, hejkalem či jezinkami (www.npu.cz) [celá zpráva] .

Sportování - na Lipně se může celá rodina dosytosti vyřádit v aquaworldu, lanovém centru či bobové dráze, půjčují zde lodičky, kola i windsurfingy (www.lipnoservis.cz). Aquapark s chrliči, bazény, tobogány je i v Jindřichově Hradci (www.sportrelaxjh.cz).

Zvířata lze shlédnout v protivínské Krokodýlí zoo, kde chovají opravdové krokodýly (www.krokodylizoo.cz). Ve Dvorci u Borovan je Park exotických zvířat - papoušků, šelem, opic, bílého lvíčka (www.zoodvorec.cz).

7. Královéhradecký kraj

Vládne mu Krakonoš, proto jej děti mohou vidět v mnoha muzeích či na příjezdové silnici do Pece pod Sněžkou. Tato oblast nabízí velké množství sportovního a turistického vyžití. Lze navštívit skalní město Adršpach, kde půjčují i lodičky a vykoupat se dá v lomu (www.adrspach.cz) [celá zpráva].

Lanový a baby park se nacházejí v Janských Lázních (www.ski-school.cz), ve Špindlerově Mlýně je bobová dráha.

Aquaparky - v aquacentru v Jičíně návštěvníci naleznou stometrový tobogán, kruhovou divokou řeku s chrliči, dále parní lázeň a vířivky, fitness, bowling nebo plaveckou školu (www.sport-jicin.cz).

V aquacentru v Hradci Králové jsou bazén s umělým vlnobitím, perličková lůžka, vyhřívaný bazén, pára, sauna, masáže, fitness (www.lazně.webpark.cz). Sportovní a relaxační centrum Stříbrný rybník nabízí šlapadla, koupání a lanové centrum (www.stribrny-rybnik.cz).

Ve Dvoře Králové se nachází zoo, jež je odborníky považována za unikátní genobanku afrických zvířat. Lze si projít i safari, pro nejmenší je k dispozici vláček (www.zoodk.cz).

Ze zámků určitě stojí za shlédnutí Staré Hrady s pohádkovými postavami dědečka Fábulína (www.stare-hrady.cz) nebo Častolovice s daňčí rodinou (www.zamek-castolovice.cz).

Zámek Náchod děti sice asi úplně nenadchne svými expozicemi bruselských tapisérií a květinových zátiší, ale v kulaté věži se nachází hladomorna a v gotických sklepech je zase výstava Strašidel zemí koruny české [celá zpráva].

Na zámku ovšem žijí dva medvědi Ludvík a Dáša (www.npu.cz).

Zámek Ratibořice je proslavený babičkou a kněžnou Zaháňskou, skutečný příběh připomínají mnohá místa na naučné stezce, jež vede kolem Panské hospody, vodního mandlu, Ludrova mlýna, Starého bělidla, Viktorčina splavu. Nedaleko zámku se nachází vodní nádrž Rozkoš, kde se můžete občerstvit a svlažit (www.npu.cz). [celá zpráva]

Zámek Kuks je barokním areálem známým plastikami Matyáše Bernarda Brauna shlížejícím do labského údolí. V Novém lese vzdáleném dva kilometry od Kuksu je přírodní galerie barokních soch a plastik vytesaných v pískovcových skalách. Jejich objevování může být vítaným zpestřením výletu  (www.npu.cz) [celá zpráva].

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pískovcové sochy Křížové cesty na Kuksu

Zoologická zahrada se nachází ve Dvoře Králové (www.zoodvurkralove.cz) [celá zpráva].

Botanická zahrada v Hradci Králové (www.faf.cuni.cz), obří akvárium také v Hradci Králové (www.obriakvarium.cz).

8. Pardubický kraj

Kraj je protkán množstvím historických památek a muzeí.

Navštívit lze zámky Litomyšl s malým divadlem (www.litomysl.cz/zamek) nebo Moravskou Třebovou s alchymistickou laboratoří (www.zamekmoravskatrebova.cz).

Perníková chaloupka se nachází v Rábech u Pardubic, je zde strašidelná chodba, ježibaba a množství dalších pohádkových postav, pořádá se zde mnoho dětských akcí (www.pernikova-chaloupka).

Muzea - Muzeum cyklistiky s historickými exponáty je v Nových hradech (www.muzeumcyklistiky.cz), skanzen Veselý Kopec je v Hlinecku (www.vesely-kopec.cz), Muzeum černého divadla se nachází v Cholticích (www.zamek-choltice.cz), Muzeum loutkářských kultur je v Chrudimi (www.puppets.cz).

V Jaroměři se nachází železniční muzeum, exponáty parních lokomotiv jsou zde k vidění a je možné se projet po trase Jaroměř-Náchod (www.spolecnost-zeleznicni.cz). Dále je zde také Muzeum magie [celá zpráva].

Koňské muzeum je ve Slatiňanech (www.hippologickemuzeumslatinany.cz). Po stopách Keltů se s dětmi můžete vydat v Nasavrkách (www.boii.cz).

Zarybařit si s dětmi je možné v Lázních Bohdaneč v soukromém revíru, kde je i hřiště s houpačkami (www.rybolovprodeti.cz). Kolem Opatovického kanálu na Bohdanečsku vedou cyklotrasy (www.bohdanecsko.cz).

Parní vláček vás sveze historickou Mladějovskou úzkokolejkou po trase Mladějov na Moravě-Veksl-Nová Ves, v muzeu jsou k vidění exponáty historických vozů.

9. Kraj Vysočina

Kraj se vyznačuje především strašidly, hrady a tajemnými zákoutími, jako je například Jihlavské podzemí (www.agricola.cz).

Westernové městečko Šiklův Mlýn se nachází v centru Českomoravské vysočiny, jsou zde saloony, kavárny, hřbitov i vězení. Najdete tu i zoo Divokého západu s dikobrazy, mývaly, bizony nebo indiánskou vesnici [celá zpráva].

Šiklův Mlýn pořádá i tábory pro děti  ve westernovém či indiánském duchu (www.western.cz).

V Olešnici na Moravě se nachází Muzeum strašidel a postav Olešnicka, ve sklepení pod radnicí na návštěvníky čekají mistr popravčí s obětí, nevěsta v rakvi, polednice, rarášek, bludičky, světlušky, ďábel, hejkal, vodník (www.olesnice.cz).

Na hrady lze zamířit směrem Doupě na hrad Roštejn, kde žijí mufloni a divočáci (www.rostejn.cz). Dále také na zámek Telč s vystavenými hračkami (www.zamek-telc.cz) [celá zpráva] .

Zavítat můžete do Kamenice nad Lipou na hrad s hračkami a uměleckým kováním (www.kamenicenl.cz).

Strašidelný zámek Draxamor se nachází v Dolní Rožínce, žijí zde čarodějnice a obři, strašidla doplňuje skákací hrad a 3D kino (www.strasidelnyzamek.cz).

Pelhřimov je městem rekordů, nachází se zde tedy Muzeum rekordů [celá zpráva](www.dobryden.cz) a Muzeum strašidel [celá zpráva] (www.pelhrimovsko.cz/strasidla).

Koupání - Vodní ráj v Jihlavě nabízí atrakce, jako jsou stometrový tobogán, divoká řeka, perličková lůžka, stěnové masážní trysky, chrliče, vodní clona. Dále jsou zde brouzdaliště, kruhový vířivý bazének, pára i sauna, masáže a solárium (www.vodniraj.cz).

V centru Jihlavy je také zoo, která se soustředí na kočkovité šelmy a drápkaté opice. Děti se mohou podívat na výcvik dravců, nebo si odpočinout na hřišti (www.zoojihlava.cz).

10. Jihomoravský kraj

Oblast netvoří jen Brno, ale také zámek Lednice, město Břeclav, jeskyně Macocha.

V Brně [celá zpráva] lze navštívit hrad Špilberk, kde je dětská dílna i výstava o vězeňství (www.spilberk.cz) [celá zpráva].

Nezapomeňte navštívit proslulé kasematy. Je zde Hvězdárna Mikuláše Kopernika s denními a nočními pořady pro děti (www.hvezdarna.cz) nebo Modelový svět železnic (www.modelovysvet.cz). Dětské muzeum se nachází v Dietrichsteinském paláci (www.mzm.cz) [celá zpráva].

Navštívit lze v Brně i technické muzeum s obřími expozicemi dopravy, železářství, vodních a parních motorů, uličkou řemeslníků. Děti se mohou vyřádit v technické herně, kde si vyzkouší pokusy z mechaniky, optiky, akustiky (www.technicalmuseum.cz).

V brněnském zábavním parku Bongo je množství atrakcí pro celou rodinu (www.bongobrno.cz). Navštívit lze také zoo (www.zoobrno.cz) nebo botanickou zahradu (wwwsci.muni.cz). V botanické je oblíbeným výletním místem žába chrlící vodu.

V Boskovicích se nachází westernové město Wild West City s opravdovými saloony, bankami, tančírnami. Předvádějí rodeo koňů a býků, pro děti jsou připraveny prolézačky, atrakce nebo indiánská vesnice s tee-pee (www.wildwest.cz).

Zahrada Evropy se nachází v Lednicko-valtickém areálu v Lednici. Zahrada skýtá procházky volnou přírodou i parkem, pohled na menší architektonické stavby i rozhlednu postavenou v Maurském slohu Minaret. Od roku 1997 byl areál zapsán na seznam kulturního dědictví UNESCO [celá zpráva].

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

V Lednici se nachází také akvárium Malawi, vodní svět byl umístěn do bývalých barokních koníren na zámku v Lednici na Moravě (www.akvariummalawi.cz).

V Moravském Krasu se nachází největší propast střední Evropy Macocha. Protéká jí řeka Punkva, je možné si půjčit loďku a komplexem propojených jeskyní je možné se projet (www.propast-macocha.cz) [celá zpráva].

Znojmo [celá zpráva] láká nejen na víno, ale i do podzemí - tajuplného podzemního labyrintu třiceti kilometrů chodeb vedoucích i ve čtyřech poschodích nad sebou (www.znojmocity.cz/beseda) [celá zpráva].

Na okraji Hodonína se nachází zoo s obřími akvárii a dalšími expozicemi. V dětské zoo je možné si některá zvířátka pohladit, pro děti jsou tu i atrakce jako skákací hrad, vláček a kolotoče (www.zoo-hodonin.cz).

Zoo a dinopark se nacházejí také ve Vyškově (www.dinopark.cz) [celá zpráva].

Vyškov nabízí rodinám i možnost sportovního a relaxačního vyžití v aquaparku (www.ante.cz/bazenvyskov). Kombinovaný aquapark nabízí dětský bazén s hřibem a vodním hradem, divokou řeku pro větší ratolesti, jsou zde také vířivá vana, sauna a pára.

Ve Slavkově u Brna se nachází Mohyla míru - kaple s podzemní kostnicí a výstavou Bitva tří císařů (www.muzeumbrněnska.cz). Samozřejmě lze navštívit i zámek s muzeem a podzemím (www.zamek-slavkov.cz).

Olešnice se pyšní Muzeem strašidel, která jsou umístěna v podzemí bývalé ledárny. Děti se budou bát skřeků, výkřiků s dobovou hudbou (www.olesnice.cz).

11. Zlínský kraj

Kraj se pyšní množstvím regionálních muzeí, hradů i rozhleden. Nejznámější je asi Kroměříž [celá zpráva].

Zámek Kroměříž nabízí vedle klasické obrazárny zajímavou mincovnu nebo barokní Podzámeckou zahradu [celá zpráva] (www.azz.cz).

Z dalších památek zmiňme zámek Chropyni, odkud pocházel král Ječmínek. Kdo navštíví Chropyni, může se s Ječmínkem setkat, ukrývá se v jídelním stole (www.muzeum-km.cz) [celá zpráva].

Dětské programy se v létě pořádají také na zřícenině gotického hradu Cimburk (www.branapamatek.cz/cimburk) a na jednom z nejstarších českých hradů Brumově (www.hrad.brumov-bylnice.cz). Za návštěvu stojí také slavný hřebčín a zámek v Napajedlích (www.zamek napajedla.cz) [celá zpráva].

Zlínský kraj teď zájemcům o chrámy a kostely památek vychází vstříc. V projektu Otevřené brány nabízí prohlídky vybraných kostelů a chrámů s průvodcem. Návštěvníci za ně nezaplatí ani korunu [celá zpráva].

Za koníčky lze vyrazit i do hipocentra v Koryčanech, kde pořádají vyjížďky na koních i učí základům lukostřelby (www.hipo.cz). Vyjížďky na koních organizují také ve westernovém městečku na ranči v Kostelanech (www.kostelany.cz)

Zájemci o vše, co se týče létání, mohou navštívit Letecké muzeum v Kunovicích. Vystaveno je třiadvacet vojenských, sportovních a dopravních letadel. Do některých je možno si i vlézt (www.slovackemuzeum.cz) [celá zpráva].

Nadšenci přes historii budou štěstím bez sebe, pokud navštíví archeoskanzen v Modré. Je zde zbudována replika slovanského opevnění z období Velkomoravské říše, tj. z 9. století. Samozřejmostí jsou doprovodné zábavně-naučné programy (www.archeoskanzen.cz).

Okolí Uherského Hradiště je charakteristické rozmanitou krajinou a přírodními zvláštnostmi, řekou Moravou s lužními lesy s původní flórou a faunou. Nedaleko se nachází dvě podmanivá pohoří, Chřiby a Bílé Karpaty. Blízkost památného Velehradu, velkomoravského Starého Města – Veligradu, hradu Buchlova [celá zpráva], zámku v Buchlovicích [celá zpráva] činí z města atraktivní turistické centrum.

Vrchol Soláň (860 m n. m.) je již odpradávna považován za jedno z nejkrásnějších míst Valašska. Nabízí krásný výhled na okolní pohoří Javorníků a Moravskoslezských Beskyd i do malých údolíček Horního Vsacka [celá zpráva].

Jeden z mála dochovaných větrných mlýnů se nachází na hřebenu Bílých Karpat, v Kuželově (www.technicalmuseum.cz).

Sportovní vyžití pro rodiny s dětmi je možné například v Gibon Parku v Rožnově pod Radhoštěm, návštěvníci všech věkových kategorií zde naleznou lanové centrum, minigolf, lanovku i trampolíny (www.gibon-park.cz).

Aquaparky se nacházejí ve Valašském Meziříčí (www.bazenvm.cz) a Uherském Brodě (www.delfinclub.cz).

12. Olomoucký kraj

Kraj nabízí množství památek i jeskyní, jež stojí za to navštívit.

Z hradů a zámků zmiňme krvavě proslulé Velké Losiny, které se do historie českých a moravských zemí zapsaly především procesy proti čarodějnicím a následným upalováním v 17. století (www.losiny-zamek.cz) [celá zpráva].

Na zámku se nachází také výrobna ručního papíru, jenž se zde vyrábí již čtyři sta let.

Foto: Jan Sulovský, Právo

K výzdobě zámku patří i řada loveckých trofejí.

Uměleckými kováři a jejich festivaly je proslulý hrad Helfštýn v Týně nad Bečvou (www.helfstyn.cz), za návštěvu stojí také hrad Šternberk, jenž láká na letní programy celé rodiny (www.hradsternberk.cz) [celá zpráva].

Zámek Lipník nad Bečvou na Přerovsku má čerstvě zrekonstruované západní křídlo. Malé i velké návštěvníky přivítá víla Tilinka na kovovém houpacím koni (www.mesto-lipnik.cz).

Pohádkový hrad s dvěma padacími mosty, kde se půjčují koloběžky a minikáry, je Bouzov (www.hrad-bouzov.cz). Pohádka O princezně Jasněnce a létajícím ševci se v roce 1987 natáčela právě na Bouzově [celá zpráva].

Zámky s pohádkovými prohlídkami, expozicemi kočárů jsou v Náměšti na Hané (www.zamek.namestnahane.cz), Olomouci, na Jánském Vrchu v Javorníku (www.janskyvrch.cz).

V Olomouci na Svatém kopečku jsou i botanická zahrada (www.szmo.cz) a zoo. V areálu zoo se nacházejí hřiště a lanové centrum (www.zoo-olomouc.cz).

Sportovní vyžití nabízí Adrenalin Park v Jeseníkách (www.adrenalin-park.cz), Hynčice pod Sušinou (www.vlekyhyncice.cz), Acrobat Park ve Štítech (www.acrobatpark.com), lanové centrum v Olomouci (www.lanovecentrum.cz/olomouc). V Olomouci lze sjet řeku Moravu na raftech či lodičkách, půjčují se i kola (www.perej.cz).

V Baldovci je rekreační středisko s lanovým centrem, Tarzaním skokem, učí se zde střelba ze vzduchovky i luku (www.baldovec.cz). Bobová dráha se nachází v Ostružné-Petříkově (www.kaste.cz). Aquapark s vodním trychtýřem a tobogánem mají v Olomouci (www.aqua-olomouc.cz) nebo v Prostějově (www.dsp-pv.cz).

Jeskyně lze prozkoumat v Teplicích nad Bečvou, kde se nacházejí Zbrašovské aragonitové jeskyně a Hranická propast (www.caves.cz), a v Javorníku, kde jsou Mladečské a Javoříčské jeskyně (www.caves.cz).

13. Moravskoslezský kraj

Oblast je krajem boha Radegasta, jehož lze navštívit na Pustevnách [celá zpráva]. Dále kraj nabízí k návštěvě například Dinopark v Doubravě (www.dinopark.cz), zoo v Ostravě [celá zpráva] a nepřeberné množství památek.

Moravským Betlémem se nazývá malebné městečko Štramberk (www.stramberskastruba.cz). Po shlédnutí valašských roubenek návštěvníci mohou navštívit a otestovat pivní lázně [celá zpráva].

Z památek stojí za navštívení hrad Sovinec (www.hradsovinec.cz) [celá zpráva], zámek Hradec nad Moravicí (www.zamek-hradec.cz), Fryštát s dětským koutkem plným prolézaček, lanových drah i letním kinem (www.zamek-frystat.cz).

V Ostravě je možné nahlédnout do Světa miniatur a pohádkových strašidel (www.ostravainfo.cz), prohlédnout si Slezskoostravský hrad nebo Hornické muzeum, do nějž lze sfárat a projít si důlní chodbu (www.muzeumokd.cz).

Na co před společným výletem nezapomenout

Plánujete-li výlet s jedním či více malými dětmi, měli byste jim do batůžků přibalit

  • dostatečné množství tekutin
  • svačinu obsahující pečivo, sušenky, ovoce
  • pláštěnku
  • oblečení na převlečení
Foto: Profimedia.cz

Před cestou autem, autobusem či jiným dopravním prostředkem myslete na

  • zábavnou hru, díky níž se budou moci děti zabavit: karty, ap.
  • knížku nebo obrázkový časopis
  • malé děti ocení hračku jako panenku, autíčko, plyšáka
  • mapu okolí. Budete moci s dětmi probrat plán výletu, případně je zapojit do společného plánování trasy. Užitečný může být i kompas.
  • tužku a blok. Děti si během výletu mohou zakreslovat či zapisovat zajímavé zážitky, údaje, poznatky. 
  • léky na potlačení nevolnosti. Lékárnička s náplastí, léky proti belesti, obvazem, dezinfekcí na odřeniny a panthenolem na spáleniny se rovněž hodí. 
Foto: Profimedia.cz

Před cestou k vodě myslete na

  • opalovací krém
  • pokrývku hlavy
  • rukávky, plovací kruh či vestu
  • dostatečné množství tekutin a ovoce

Před výletem na hrad, rozhlednu či jinou památku nezapomeňte na

  • náhradní variantu, pokud se zhorší počasí (muzeum v nejbližším městě ap.).
  • kvalitní obuv na cestu lesním či kopcovitým terénem
  • dostatek náhradního oblečení
  • protiparazitické přípravky. V lese mohou být klíšťata, k večeru zase létají komáři. Do lékárničky je dobré si přibalit mast, jež se aplikuje po kousnutí, aby rána nesvědila.   
Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Zřícenina hradu Zvířetice v Českém ráji (okres Bakov nad Jizerou)

Sportovní vyžití nabízejí například Ski Areál v Mostech u Jablunkova s bobovou i lanovou dráhou i pro nejmenší děti (www.skimosty.cz) nebo aquapark v Olešné (www.sportplex.cz).

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám