Hlavní obsah

Nová cyklostezka spojí středočeské obce s Prahou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V obci Brnky v okrese Praha-východ v pátek zástupci Středočeského kraje otevřeli cyklostezku Praha-Klecany. Ta spojí metropoli se středočeskými obcemi. Cyklostezka o délce 1,75 kilometru a šířce tři metry vede podél pravého břehu Vltavy ze severního okraje Prahy k místní komunikaci Klecany-Brnky. Prodlužuje pražskou pravobřežní cyklostezku A2 a propojuje tak centrum hlavního města s obcemi středních Čech.

Foto: Martina Žáčková, Právo

Nová cyklostezka zpříjemní dopravu mezi Prahou a jejím okolím. Ilustrační foto

Článek

„Původně měla být cyklostezka otevřena 21. června. Termín byl posunut, protože na začátku června byla při povodni zaplavena Vltavou do výše přibližně tří metrů a bylo nutné opravit vyvrácené dopravní značky, odplavené krajnice, odstranit naplavené bahno a odpad, a zlikvidovat poškozené stromy,“ uvedl náměstek hejtmana pro oblast životního prostředí a zemědělství Marek Semerád.

Kromě obyvatel Středočeského kraje, kteří mohou cyklostezku využívat pro každodenní cesty do zaměstnání a škol, poslouží i rekreačním cyklistům z Prahy a dálkovým cyklistům projíždějícím po mezinárodní cyklotrase Praha-Drážďany. Zároveň po cyklostezce vede dálková Vltavská cyklistická cesta a cyklotrasa Eurovelo 7 Sun Route Nordkapp-Valletta.

Výlety v srdci Česka

Cyklostezka Praha-Klecany rozšíří nabídku cyklostezek a cyklotras ve středních Čechách, kde k vyhledávaným patří trasy podél Labe, Sázavy a Jizery. Mezi kraji je Středočeský na třetím místě v oblíbenosti právě díky cykloturistice. Získal ocenění v internetové anketě o nejoblíbenější kraj nazvané Kraj mého srdce 2012.

Doménou cykloturistů je Středočeský kraj díky rovinaté krajině Polabí. Také kolem Sázavy si cyklisté mohou vybrat z mnoha stezek a tras. Mezi oblíbené patří cyklotrasa začínající v Davli a končící u Velkého Dářka v kraji Vysočina. Projekt velké cyklostezky podél Jizery s názvem Greenway Jizera nabídne do budoucna až 190 kilometrů dlouhou trasu přes několik krajů. Ve Středočeském kraji se chystají například úseky Lázně Toušeň-Benátky nad Jizerou, Mladá Boleslav Dalovice-Hrdlořezy.

Reklama

Související články

Krkobusy brázdí už podesáté Krkonoše

Desítky cykloturistů v sobotu využily premiérovou jízdu krkonošských Krkobusů, které jsou speciálně upraveny pro dopravu jízdních kol. Usnadňují však také...

Výběr článků

Načítám