Hlavní obsah

Z nové rozhledny Kopaninka lze vidět i vzdálená pohoří

Pokochat se pohledem na Drahanskou vrchovinu i široké okolí mohou lidé z nové turistické rozhledny Kopaninka, která se na stejnojmenném kopci u obce Repechy na Prostějovsku tyčí do výšky 22 metrů. Stavba rozhledny stála zhruba 2,9 milionu korun a zaplacena byla pomocí finančních darů firem a lidí i dotace Olomouckého kraje, Prostějova a ministerstva pro místní rozvoj.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Z vyhlídkového ochozu rozhledny lze za příznivých podmínek pozorovat i vrcholy Jeseníků, Orlických hor a Beskyd.

Článek

„Drahanská vrchovina je turisticky nepolíbenou lokalitou. Snažíme se o její oživení a rozhledna je jedním z kamínků do mozaiky toho, co zde pro rozvoj cestovního ruchu děláme,” řekl při slavnostním otevření rozhledny Břetislav Usnul ze spolku Repechy Crew, který projekt rozhledny připravil a uvedl v život.

K vyhlídkové plošině, která je ve výšce 18 metrů, vede 83 schodů. Z nové rozhledny je výhled na Drahanskou vrchovinu a zahlédnout lze i siluety vzdálených pohoří. „Z plošiny je vidět nejen do rovin Hané, ale i dále do Polska a na Slovensko. Turisté si za příznivého počasí mohou vychutnat také panoramata Orlických hor, Jeseníků, Beskyd, Hostýnských vrchů, Javorníků či Bílých Karpat,” podotkl Pavel Horák ze spolku Repechy Crew.

Spolek Repechy Crew projekt rozhledny na kopci Kopaninka v nadmořské výšce 620 metrů připravil před třemi lety. Montáž rozhledny začala letos na jaře. Původně měla být rozhledna otevřena v květnu, ale stavba se proti plánu zpozdila kvůli problémům se zajištěním peněz. Dokončena a kolaudována tak byla až na podzim.

Náklady na stavbu rozhledny se podařilo pokrýt i díky dotaci Prostějova a Olomouckého kraje. Na stavbu přispěli také lidé a firmy pomocí nákupu schodů, z nichž každý stál 10 000 korun, či finančních příspěvků v různé výši. Při stavbě rozhledny byla použita smrková kulatina z nedalekého Repešského žlebu a kámen z lomu u Vyškova. Hejtmanství do projektu investovalo 1,2 milionu korun.

„Každá užitečná novinka, která napomůže rozvoji cestovního ruchu v Olomouckém kraji, má svůj význam a rádi ji podpoříme. Rozhledny patří k místům, která turisté vyhledávají nejčastěji,” podotkl hejtman Ladislav Okleštěk.

Reklama

Výběr článků

Načítám