Hlavní obsah

Elektrárnu Dlouhé stráně navštívil historicky rekordní počet lidí

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vodní přečerpávací elektrárnu Dlouhé stráně na Šumpersku loni navštívil historicky rekordní počet lidí. Celkem do ní zavítalo 97 661 turistů a zájemců o exkurze, což je o 15 procent více než před rokem. Právo o tom informoval mluvčí Skupiny ČEZ Vladislav Sobol.

Foto: Skupina ČEZ

Na hrázi horní nádrže Dlouhých strání se v zimě strojově upravuje i běžecká stopa.

Článek

„Roste nejen celková návštěvnost, ale také zájem o odborné exkurze. To je dobrý signál, že učitelé mají zájem vést děti k technickému školství. A na dětech je při exkurzích vidět, že je to baví,“ okomentoval loňské počty šéf elektrárny Vítězslav Chmelař.

Elektrárna loni bodovala také v prvním ročníku soutěže Ceny cestovního ruchu Olomouckého kraje, v kategorii Nejlepší turistický cíl skončila na druhém místě za populárním Lesním barem.

„Dlouhé stráně jsou unikátem, který do našeho kraje láká turisty nejen z celé republiky, ale také z mnoha zemí Evropy,“ uvedl hejtman Ladislav Okleštěk.

Potvrzuje to i starosta Loučné nad Desnou Jaroslav Sembdner. „Cestovní ruch v naší vesnici vzkvétá i díky popularitě elektrárny,“ uvedl. Elektrárna Dlouhé stráně, jejíž strojovna i další technologie jsou pod zemí, slouží jako obrovský akumulátor elektrické energie.

V energetické soustavě má funkci při využití přebytku energie, která se používá pro přečerpání vody z dolní do horní nádrže, a především v období nedostatku energie, kdy elektřinu naopak vyrábí a prodává za vyšší cenu. Stále větší význam elektrárny je také ve vykrývání nestabilních dodávek.

Reklama

Výběr článků

Načítám