Hlavní obsah

Další prostory zámku Telč se mají zpřístupnit veřejnosti

Národní památkový ústav (NPÚ) připravuje velký projekt obnovy zámku Telč, který umožní otevřít návštěvníkům jeho další část, jako je někdejší sýpka a pivovar. Památkáři by na tomto zámku rovněž chtěli otevřít zimní prohlídkovou trasu. Na zahájení turistické sezóny v Telči to řekla generální ředitelka NPÚ Naděžda Goryczková. Nabídka pro turisty se na této památce zlepší už letos, kdy k dosavadním prohlídkovým trasám přibude od 1. června trasa věnovaná zámeckému podzemí.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Telč

Článek

Telčský státní zámek je památkou s nejvyšší návštěvností na Vysočině. V uplynulém roce si renesanční zámecký areál podle statistiky památkářů prohlédlo 84 500 lidí. „Domníváme se, že ten potenciál není zcela vytěžen," řekla Goryczková.

Uvedla také, že o podporu na obnovu zámku by památkový ústav chtěl požádat v evropském programu IROP, a to ve výzvě, která by měla být otevřena v létě. Jde o projekt s náklady do 150 miliónů korun. Jeho součástí bude kromě zpřístupnění nyní uzavřených částí zámeckého areálu, kde jsou třeba depozitáře, také vytvoření nového návštěvnického centra v zámku. „Protože to je památka UNESCO a od takové památky se očekává i servis na nějaké úrovni," doplnila generální ředitelka.

Pokud by NPÚ získal evropskou dotaci, mohla by podle ní být obnova zámku provedena do roku 2020. Zámek by nově mohl být také otevřen pro turisty i během zimy, což by se možná mohlo podařit už v zimní sezóně roku 2017. „Zimní trasa už je nadefinovaná, ale potřebovali bychom ji přizpůsobit pro ten zimní provoz," uvedla Goryczková.

Prostory bude potřeba temperovat, aby mobiliář neutrpěl zvýšenou vlhkostí. Na Vysočině by to pak byl první státní zámek se zimním provozem. „Nemůžu říci, že by to bylo zcela běžné. Nicméně Národní památkový ústav má dneska asi na 13 památkových objektech ve své správě zimní prohlídkové trasy," řekla. Jde kupříkladu o zámek Hluboká.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám