Hlavní obsah

Noc kostelů otevře okolo tisícovky chrámů a modliteben

V pátek 10. června se v Česku opět uskuteční Noc kostelů. Koná se každoročně od roku 2009. Kostely, chrámy a katedrály se při ní otevírají všem zájemcům a často přijdou i ti, kteří běžně modlitebny nenavštěvují. Loni se do akce zapojilo více než 1400 kostelů a pořadatelé napočítali během večera a noci více než 450 000 návštěvníků. Program letošní Noci kostelů už připravuje více než 900 kostelů a modliteben.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Noc kostelů má přiblížit návštěvníkům křesťanství jako životní inspiraci a víru jako základní rys lidské existence. Kostely chce ale prezentovat i jako důležitou součást společenského života. Mottem vizuálního stylu akce je každý rok jiný biblický verš, jehož součástí je právě slovo "noc". Letos je to verš 21,25 z knihy Zjevení: „Jeho brány zůstanou ve dne otevřené, noc tam už nebude."

Myšlenka otevřít kostely v noci vznikla před 12 lety ve Vídni a první Noc kostelů se tam uskutečnila v roce 2005. V roce 2009 akce překročila hranice a otevřely se také kostely a modlitebny na několika místech v České republice. O rok později se Noc kostelů konala již v celém Česku, v roce 2011 poprvé na Slovensku a rok nato také v Estonsku.

I letos budou moci návštěvníci ve stovkách otevřených kostelů poznávat a obdivovat duchovní a umělecké skvosty křesťanství. Otevřeny budou nejen známé a velké historické církevní památky, ale i sbory či modlitebny skryté často na dvorcích městských činžáků.

Procházka nabízí kromě setkání s vírou, novým prostředím či ostatními lidmi také cestu dějinami architektury od románských dob po současné stavby. Akce je založena na dobrovolné spolupráci farností, sborů, církevních obcí, řádů a dalších křesťanských církevních společenství.

Seznam míst, na která je možné se přijít podívat, najdou zájemci na stránkách Noci kostelů zde.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám