Hlavní obsah

Lyžaře čeká na českých horách nejspíš poslední víkend sezóny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skalní příznivci sjezdového lyžování budou mít tento víkend většinou poslední šanci vyrazit na hory. Otevřeny zůstávají v omezeném provozu velké areály v Krkonoších, Jeseníkách a Krušných horách. Ve výše položených místech jsou i stopy pro běžkaře. Velká část zimních středisek ukončila sezónu o prodlouženém velikonočním víkendu na konci března, hodně lidí už místo na lyže vyrazilo na kola či pěší túry.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V Krkonoších budou do neděle v provozu sjezdovky v Peci pod Sněžkou a ve Špindlerově Mlýně. Skiareál Harrachov původně plánoval ukončit sezónu až 17. dubna, zda bude v provozu ještě po neděli, záleží na dalším vývoji počasí.

Na Černé hoře se o víkendu rozjede kabinková lanovka, ale sloužit bude již jen běžkařům či pěším turistům. Navzdory jarnímu počasí mohou lyžaři zamířit také do Jeseníků. Zřejmě poslední možnost nabízí nejvýše položené tuzemské lyžařské středisko na Ovčárně. Na sjezdovkách tam stále leží zhruba 60 centimetrů sněhu.

Naopak provozovatel areálu na Červenohorském sedle se rozhodl v týdnu sezónu definitivně uzavřít. Původně se zde mělo lyžovat ještě o víkendu, vysoké teploty však plány překazily. Trasa kolem Pradědu a na Švýcárnu je schůdná pro běžkaře, byť sníh je mokrý a stopy se už neupravují.

Sezóna nic moc

Sněhové podmínky dostaly na horách zabrat především na začátku týdne, kdy se teplota například na Červenohorském sedle vyšplhala až k 17 stupňům. „Sníh taje před očima, teploty byly vysoké i na naše podmínky," řekl náčelník jesenické horské služby Michal Klimeš.

Nadále se lyžuje také na Klínovci. Nadcházející víkend bude ale podle všeho poslední, kdy lyžaři budou moci na sjezdovky vyrazit, a to za snížené ceny jarní sezóny. Otevřeny jsou všechny sjezdovky na severní straně Klínovce, celkem osm kilometrů všech obtížností. Na sjezdovkách je 20 až 90 centimetrů technického sněhu.

Končící lyžařskou sezónu vnímají provozovatelé českých skiareálů vesměs jako průměrnou až špatnou. Negativně ji ovlivnil pozdní nástup zimy, který vlekaře připravil o tržby o vánočních svátcích, ale i následné výkyvy počasí. Problém tak měly hlavně střediska bez umělého zasněžování.

Reklama

Výběr článků

Načítám