Hlavní obsah

Prahu o víkendu ozdobí ladovské velikonoční trhy

Velikonoční trhy začnou v Praze v sobotu 12. března. Stejně jako loňské vánoční budou ve stylu Josefa Lady a zaměří se na velikonoční tradice a pokrmy. Tento týden o tom informovala společnost Taiko, která trhy na Staroměstském a Václavském náměstí pořádá.

Foto: Profimedia.cz

Staroměstské náměstí se opět zbarví velikonočními trhy.

Článek

„Chceme opět navázat na české lidové tradice, a protože se Josef Lada o Vánocích líbil, byl jasnou volbou také pro Velikonoce," uvedl předseda představenstva Taiko Libor Votruba.

Kromě stánků nabídnou trhy každý den folklórní program. Trhovci budou nabízet tradiční velikonoční jídla. Vedle tří druhů klobás to bude staročeská pučálka, tedy pečený naklíčený hrách, velikonoční pečivo jidáše nebo 11 druhů punče.

Sláva zručnosti

Novinkou letošních trhů jsou řemeslné koutky, kde si zájemci mohou řemesla vyzkoušet a výrobek si odnést domů. Vystřídají se v nich například malíři vajíček, pletači pomlázek, kovář či brašnář.

Na Staroměstském i Václavském náměstí nebude chybět obdobně jako o Vánocích ozdobený strom – tentokrát bříza. Pod tou staroměstskou, ozdobenou 70 více než půlmetrovými kraslicemi, bude dětská zoo.

Součástí programu budou 17. března oslavy irského svátku svatého Patrika, o víkendu 19. a 20. března mezinárodní festival dechových kapel a 2. dubna mistrovství ČR v otevírání ústřic. Trhy skončí 3. dubna.

Otazník nad příštím pořadatelem

Smlouva s magistrátem o pořádání trhů by firmě Taiko měla v září skončit. „S městem jednáme i o případném zpětvzetí výpovědi smlouvy a zároveň se připravujeme na výběrové řízení," uvedl k tomu Votruba.

Smlouvu firmě vypovědělo na podzim 2014 předchozí vedení Prahy, současné připravuje výběr nového pořadatele. „Materiál je připraven a bude předložen na příští jednání majetkové komise rady 22. března. Po projednání v komisi bude o materiálu jednat rada," uvedl mluvčí magistrátu Vít Hofman. Podle něj by se výběr nové firmy měl stihnout tak, aby zvládla uspořádat vánoční trhy.

Pořadatelé tentokrát nechystají omezení trhů kvůli bezpečnosti návštěvníků. Loni byla po teroristických útocích v Paříži změněna organizace slavnostního rozsvícení vánočního stromku. Návštěvnost velikonočních trhů je podle Votruby asi o polovinu nižší než vánočních.

Reklama

Výběr článků

Načítám