Hlavní obsah

Květnou zahradu v Kroměříži zkrášlí více než stoleté kamélie

Velký skleník v Květné zahradě v Kroměříži zkrášlí půvabné kamélie. Lidé si budou moci prohlédnout desítky těchto vzácných, více než stoletých rostlin, které bohatě nakvétají právě v tomto období. Pěstování kamélií má v Kroměříži tradici spadající do druhé poloviny 19. století. Ve století minulém patřily k největším lákadlům tamní rostlinné sbírky a jejich kolekce zahrnovala několik desítek vzrostlých exemplářů.

Foto: Profimedia.cz

V zámeckých sklenících v Kroměříži si turisté opět prohlédnou kamélie.

Článek

Slavnostní zahájení výstavy se koná ve čtvrtek v 15:30, kamélie budou k vidění až do 28. března. „Nebudou chybět ani komentované prohlídky, na nichž se návštěvníci dozvědí mnoho informací z kulturní historie kamélií, odkud kamélie pocházejí, jak a kdy se dostaly do Evropy, zda voní a co vše potřebují k tomu, aby nás svým půvabem mohly potěšit i u nás doma," řekla mluvčí kroměřížského pracoviště Národního památkového ústavu Dagmar Šnajdarová.

Kamélie byly v minulosti na českém území pěstovány především ve šlechtických sídlech. Pocházejí z Japonska a Číny, jejich květy člověka okouzlovaly už před tisíci lety.

Kamélie je dlouhověká rostlina a v tuzemsku rozkvétá každou zimu. Aby však kvetla, potřebuje vhodné podmínky a citlivou péči.

Květná zahrada se předloni v září otevřela v Kroměříži návštěvníkům po rozsáhlé obnově. Díky pracím za asi 230 miliónů korun se zhruba třetina zahrady vrátila do podoby ze 17. století. Zahrada je spolu se zámkem zapsaná na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám