Hlavní obsah

Po nové stezce u Liberce zamíříte do hornické minulosti regionu

U Liberce vznikla nová naučná stezka se 14 zastaveními. Představuje hornickou minulost oblasti. V příštím roce přibudou k informačním tabulím ještě dřevěné repliky strojního zařízení, jako je rumpál nebo větrák, které horníci při těžbě používali. Stezka by se navíc měla stát součástí značených tras Klubu českých turistů. Informoval o tom Petr Pimek ze společnosti Archa 13.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kryštofovým Údolím vede nová naučná stezka věnovaná zapomenuté historii hornictví na Liberecku.

Článek

O hornické minulosti Liberecka lidé většinou dnes už nic nevědí. Přitom i původní název Liberce - Reichenberg, který v překladu znamená "místo u bohaté hory", naznačuje hornickou minulost.

„Ta bohatá hora, když se koukneme na Ještěd, je vpravo od něj. Je to místo směrem na Kryštofovo Údolí, Andělskou Horu, Panenskou Hůrku a Chrastavu. Celé území je místo, kde se dolovalo už ve 13. století," řekl archeolog Severočeského Muzea v Liberci Petr Brestovanský.

Těžily se tam rudy s obsahem stříbra, olova či mědi, ale také břidlice pro výrobu vitriolu (kyselina sírová). Na těžbu, která na tomto území trvala po staletí, upozorňuje dnes podle Brestovanského jen takzvaně archeologicky neklidný terén. „To jsou takové ty malinké kopečky a malinké prohlubně, protože dneska už tu víc na první pohled nevidíte," vysvětlil archeolog. Podobný terén je podle něj třeba kolem Kutné Hory nebo Jáchymova.

Děravé jako ementál

Nová naučná stezka by měla podle něj návštěvníka upozornit na zajímavá místa, která běžně nevnímá. „Když budete pozornější, tak si všimnete, že občas do té hory vede jakási prohlubeň nebo stezka nebo chodba. Většina chodeb byla ale zabezpečena," dodal.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Archeolog Petr Brastovanský u vstupu do štoly Zeche

Kopce v lokalitě jsou podle Brestovanského po těžbě děravé jako ementál se stovkami metrů chodeb a štol. O jejich otevření veřejnosti se však zatím neuvažuje. „Je to náročnější než udělat naučnou stezku," řekl archeolog.

V první fázi vznikla podle něj 14 kilometrů dlouhá naučná stezka s informačními tabulemi a fotografiemi míst, která návštěvník vidět nemůže. Ve druhé fázi přibudou mechanismy, které si budou moci lidé i osahat a vyzkoušet, jak těžce se s nimi pracovalo. „Ve třetí fázi chceme postavit hornický skanzen a součástí skanzenu by samozřejmě měly být i přístupné štoly," dodal.

Foto: Ivan Rous, ČTK

Interiér štoly Zeche

Hornická stezka není první naučnou stezkou, která díky společnosti Archa 13 kolem Liberce vznikla. Loni vybudovali naučnou stezku, která mapuje památná místa jedné z nejvýznamnějších bitev Sedmileté války. Stezka má osm zastavení rozmístěných po celém Liberci, která informují o bitvě mezi rakouskými a pruskými vojsky, jež se u Liberce odehrála 21. dubna 1757. Stezku z Karlova na Panenskou Hůrku vybudovala ve spolupráci s Lesy ČR.

Reklama

Výběr článků

Načítám