Hlavní obsah

Liberecké muzeum vystavuje oblíbené historické hry

Severočeské muzeum v Liberci připravilo výstavu deskových her, které byly oblíbené u obyvatel města před sto lety. Jsou z kolekce, která patří v muzeu k nejstarším. Informoval o tom ředitel Severočeského muzea Jiří Křížek.

Foto: Profimedia.cz

Severočeské muzeum v Liberci

Článek

Výstava Herní plán začne ve středu. Bude na ní zhruba 40 deskových a stolních her z druhé poloviny 19. a první poloviny 20. století. „Pro návštěvníky může být zajímavé, že jsou to většinou hry, které znají dnes v modernějších variacích," uvedl kurátor výstavy Lubor Lacina.

Na výstavě jsou například předchůdci dnešních hlavolamů, stavebnic nebo skládaček. Je tam také závodní dráha s překážkami, jen místo aut po ní děti posunovaly koně. Nechybí ani strategické hry, v nichž hráči bojují o území. „Herní plány se dělaly v různých historických prostředích. Například tam mohla být válka faraonů nebo prusko-rakouská válka," uvedl kurátor.

Ředitele muzea překvapilo, že už v 19. století znali princip hry Dostihy a sázky, která zřejmě největší obliby dosáhla o několik desetiletí později. „V 80. letech minulého století to byla u nás kultovní stolní hra, která byla obtížně sehnatelná. Zajímavé je, že její novodobá podoba byla vymyšlena právě v Liberci," uvedl Křížek.

Učení hrou

Na výstavě jsou také hry, které mohly sloužit k výuce. Jedna například napodobovala putování po Evropě. Hráči si vytvořili cestovní pasy a na mapě navštěvovali různá města. Aby mohli ve hře postoupit dále, museli o nich něco říci nebo splnit nějaký úkol.

U hry nazvané Ekvilibrista Eda zase museli najít těžiště, aby míč nespadl z panáčka.

Výstava Herní plán potrvá v malém výstavním sále do 13. března, muzeum s ní provázalo i nabídku své herny. „Po prohlídce výstavy je možné si v muzejní dílně zahrát spoustu deskových her,” dodal Lacina.

V muzeu aktuálně probíhá i výstava „hraček” pro dospělé. Jsou na ní sekačky vytvořené ze zlomených hokejek, rakev kradoucí peníze, rychlovarná konvice z kelímku nebo počítačová myš z krabičky od mýdla.

České kutilské výrobky ze 70. a 80. let minulého století budou v expozici muzea do poloviny února příštího roku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám