Hlavní obsah

Na Šluknovsku vyhlásili Severní Království, má lákat turisty

Šluknovsko se pyšní přírodními krásami i historickými památkami - poukázat na ně chtějí zakladatelé Severního Království. Nový produkt cestovního ruchu má zatraktivnit lokalitu a přivést do výběžku turisty. Podrobnosti sdělila jedna z organizátorek vyhlášení Helena Landová ze šluknovského klubu českých turistů. To proběhlo v neděli spolu s doprovodným programem.

Foto: Profimedia.cz

Šluknovsko láká krásnou přírodou i památkami. Ilustrační foto

Článek

„Původně to byla turistická hra pro rodiče s dětmi, v rámci níž jsme propojili akce na Šluknovsku, které rodiny obcházejí, dostávají razítka a drobné odměny,” vysvětlila Landová. Obliba těchto aktivit rok od roku rostla, do přírody vyrážejí i prarodiče s vnoučaty a návštěvníci výběžku. Zrodil se tak nový produkt cestovního ruchu, který má všechny celoroční aktivity spojené s turismem propojit.

„Severní Království je to proto, že na jedné straně výběžku máme obec Severní a na druhé Království. Mezitím je ještě Nové Hraběcí, Královka a další,” přiblížila Landová. Místní řezbáři už vyrobili poutače pro jednotlivá zastavení ve Šluknovském výběžku. „Když to tu budeme mít pro sebe hezké, turisty to přiláká samo,” míní Landová.

Řada příběhů, které se oblasti týkají, je původně německých, protože celý výběžek obývali v minulosti hlavně Němci. Také v německých zdrojích hledají organizátoři původ názvů vesniček. „Často to byl třeba královský nebo císařský les, kde vznikla později usedlost a obec. Bude ještě ale trvat, než rozpleteme, který císař či hrabě za to může,” dodala Landová.

Seznam akcí pro děti, dospělé, místní i návštěvníky na příští rok už má klub českých turistů připravený. Na jedné se vypraví také do německého Sohlandu. Další velkou projížďku po Severním Království chystá klub na konec dubna. Upozornit turisty na různá místa v Česku formou vyhlášení takzvaného království se snaží i v jiných regionech. Známé je například fiktivní Valašské království.

Reklama

Výběr článků

Načítám