Hlavní obsah

Turisty neodrazuje od návštěvy Litoměřic ani komplikovaná doprava

Od ledna do září prošlo informačním centrem v Litoměřicích, městě na soutoku Labe a Ohře, celkem 35 000 návštěvníků, z toho zhruba 6400 cizinců. Turisty neodradily ani komplikace v dopravě. Úspěch slavila expozice o komikovi Felixu Holzmannovi. Příští rok se ponese ve znamení oslav Karla IV. Informovali o tom pracovníci Centra cestovního ruchu Litoměřice.

Foto: Profimedia.cz

Mírové náměstí v Litoměřicích

Článek

Počet turistů za uplynulou sezónu je obdobný jako loni. Dopravu přitom zásadně komplikuje oprava Tyršova mostu. Z cizinců přijelo nejvíce Němců, Britů, Američanů a Nizozemců.

„Největší zájem mají turisté o cyklotrasy, celoročně je oblíbená vyhlídková věž Kalich," uvedla ředitelka centra Anna Matulová. Mezi nejnavštěvovanější akce patřila Noc opery na náměstí či Litoměřické svátky hudby a v září vinobraní. Litoměřické kulturní léto nabídlo na 60 vystoupení a pořadů.

Vyhledávaná byla v květnu také otevřená expozice, která je věnovaná Holzmannovi. Komik, jehož poznávacím znamením byly kulaté brýle a slamák, prožil ve městě dětství, od konce 60. let žil a působil také v Německu. „S rodinou baviče jsme se domluvili na dlouhodobém zapůjčení některých předmětů a expozice tak zůstane na hradě jako stálá," uvedla pracovnice centra Martina Vondráková.

Rok 2016 bude patřit Karlu IV.

Příští rok bude patřit v Litoměřicích podobně jako v celé ČR výročí 700 let od narození krále a císaře Karla IV. V Litoměřicích ho chtějí připomínat každý měsíc v nové sezóně.

Město se díky Karlu IV. stalo královským, udělil Litoměřicím právo skladu a právo mílové. „Věnoval občanům vrch Radobýl, aby zde mohli zakládat vinice. Vinařství sice mělo v oblasti tradici už dříve, ale Karel IV. výrazně přispěl k jeho rozvoji," uvedla Vondráková. Dominantní postavení mezi městy na severu Čech si Litoměřice udržely do 17. století.

Reklama

Výběr článků

Načítám