Hlavní obsah

Zoo Ostrava je zase o kus větší, otevřela expozici mokřadního ekosystému

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obrovský rozmach, který v posledních letech zažívá ostravská zoologická zahrada, pokračuje otevřením nové unikátní mokřadní expozice. Ta se nachází až na samotném konci prohlídkové trasy a od tohoto týdne skýtá návštěvníkům ukázku fungování mokřadního ekosystému s ohroženými živočišnými i rostlinnými druhy.

Zoo Ostrava se rozrostla o mokřadní expoziciVideo: Aleš Honus, Právo

 
Článek

Expozice se nachází v nejvzdálenější části areálu zoo, kde byl nedávno zprovozněn safari expres a kde má zoologická zahrada vybudovanou síť rybníků. Také v místech, kde se mohou nyní nově procházet návštěvníci, měl původně vzniknout rybník. Přípravné práce na něm započaly asi před 50 lety, později se ale od tohoto záměru ustoupilo. Od té doby si lokalita žila vlastním životem.

Díky vodě, která z již existujících rybníků odtékala přes tuto zapomenutou lokalitu, vzniklo postupem mnoha let jedinečné mokřinné útočiště pro celou řadu volně žijících živočichů i pro široké spektrum rostlinných druhů. „Proto jsme se tento prostor rozhodli zachovat a zpřístupnit ho částečně návštěvníkům,“ řekl ředitel zoo Petr Čolas.

Romantika a klid

„Vznikly zde čtyři krásné přírodní tůně, které je možné systémem přepadů regulovat. Tůňky jsou už nyní využívány ohroženými druhy naší flory a fauny, například různými druhy obojživelníků, vodním hmyzem a dalšími bezobratlými živočichy,“ doplnil Čolas. Návštěvníkům je mokřadní expozice dostupná prostřednictvím povalových chodníků.

Nádherné přírodní zákoutí upoutá nejenom romantickou a poklidnou atmosférou, ale i několika modely obojživelníků v nadživotní velikosti. „Najdete zde pět zástupců — skokana, rosničku, ropuchu, čolka i mloka. Zanedlouho k nim přibydou i dvě ještěrky, užovka a slepýš. Cílem expozice je přiblížit veřejnosti i život těchto živočichů, jejich význam v přírodě a přispět tak k vytvoření pozitivního postoje k nim. Expozici budeme využívat i k výukovým programům pro školní děti,“ doplnila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Reklama

Výběr článků

Načítám