Hlavní obsah

Filmový festival zve na mystický ostrov Rapa Nui

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První říjnové dny se v Karlových Varech ponesou ve znamení putování do dalekých krajin. Hlavní destinací bude letos tajuplný Velikonoční ostrov. Jeho příběh bude vyprávět 48. ročník mezinárodního cestovatelského filmového festivalu Tourfilm.

Foto: Profimedia.cz

Sochy z Velikonočního ostrova jsou opředeny záhadami.

Článek

Velikonoční ostrov neboli Rapa Nui, jak ho nazývají domorodci, přitahuje cestovatele množstvím otazníků spjatých s jeho historií. Snad nejznámější záhadou jsou monolitické kamenné sochy — moai. Za jakým účelem vznikly? Jak se někdejším obyvatelům ostrova podařilo tyto sochy přepravit a vztyčit na různých místech? S tím si odborníci lámou hlavu dodnes.

Krásám a tajemstvím Velikonočního ostrova se bude věnovat výrazná část letošního programu festivalu Tourfilm, který pořádá Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism. Třídenní festival se uskuteční od čtvrtka 1. do soboty 3. října.

Kromě obrazové exkurze po ostrově se návštěvníci mohou těšit také na účast cestovatele Miloslava Stingela, prvního Čecha na Velikonočním ostrově, a také na Pavla Pavla, experimentálního archeologa zkoumajícího potenciální způsoby přepravy těžkých břemen při budování monumentálních historických staveb.

Mystické atmosféře Rapa Nui se bude na festivalu věnovat také režisérka Waitiare Kaltenegger Ickaová, která odtamtud pochází.

Foto: Profimedia.cz

Divokou krajinu Velikonočního ostrova zdobí na různých místech sochy moai.

Program a doprovodné aktivity festivalu nabídnou účastníkům i další exotické zážitky. Ochutnají hmyzí kuchyni, vypraví se na dlouhou pouť do Jeruzaléma či na Sibiř — na místo, kde byla naměřena rekordní teplota minus 71,2 stupně Celsia.

Další zastávkou bude Amazonie. Atraktivní bude také cestování napříč Tichomořím s expedicí Trabantem napříč kontinenty.

Festival Tourfilm se uskuteční v Karlových Varech v hotelu Thermal a Grandhotelu Pupp. Veškeré informace o festivalu naleznete zde.

Reklama

Výběr článků

Načítám