Hlavní obsah

Noční prohlídky kláštera Želiv ukážou unikátní předměty

Při srpnových nočních prohlídkách premonstrátského kláštera Želiv se lidé mimořádně dostanou i k historickým předmětům z klášterního depozitáře. Uvidí kupříkladu starobylou opatskou berlu, opatské kříže a prsteny. Prohlídky se budou od tohoto týdne konat každý srpnový pátek, sdělila Lenka Vacková z Opatství Želiv.

Foto: Profimedia.cz

Klášter Želiv

Článek

Noční prohlídky pořádají premonstráti každý rok. „Letos budou výjimečné tím, že návštěvníci vůbec poprvé uvidí skvosty z klášterního depozitáře," uvedla Vacková. Zájem je podle ní velký, místa už jsou z poloviny zamluvena. Prohlídky se uskuteční čtyři, každá má kapacitu 100 lidí.

V klášterním pivovaru také pro tuto příležitost uvařili speciální tmavé pšeničné pivo Augustin. Návštěvníky bude doprovázet premonstrát se svíčkou, v ambitu bude znít živá hudba.

Lidé se ale tentokrát nedostanou do klášterního kostela Narození Panny Marie, který se opravuje. „V letošním roce provádíme v kostele sv. Petra a Pavla na místním hřbitově," uvedla Vacková. Podrobný program akcí je na webu kláštera.

Foto: Profimedia.cz

Dechberoucí interiér kláštera Želiv

Těžké časy, které klášter postihly s nástupem komunistického režimu v 50. letech, si lidé mohou připomenout při Pouti smíření v sobotu 8. srpna. Mše v klášteře začne v 18:00. Dobu, kdy komunisté klášter používali jako internační tábor pro duchovní, připomene také vystavená monstrance vyrobená z plechovek od okurek.

První setkání kněží, kteří tam byli neprávem zadržováni, se v Želivě uskutečnilo 13. srpna 1968. „V 90. letech se opět internovaní kněží sešli a nyní pořádáme smírné mše svaté vždy kolem tohoto data," uvedla Vacková. Od srpna 2011 připomíná 464 kněží a řeholníků, kteří byli drženi v klášteře, památník v ambitech. Dnes už z těchto kněží žijí jen dva.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám