Hlavní obsah

V krkonošské přírodě se množí realistické sochy zvířat

Turisté, kteří zavítají v Krkonoších na spojnici mezi Moravskou boudou a česko-polskou hranicí, narazí v okolí cesty na dřevěné sochy zvířat v životní velikosti. Správa Krkonošského národního parku (KRNAP) v úterý u cesty umístila sochu jelena, celkem má být v této lokalitě 14 zvířat, jak uvedl její mluvčí Radek Drahý.

Foto: David Taneček, ČTK

Dřevěná sova v Krkonoších

Článek

Sochy z dubového dřeva mají sloužit jako rozšíření nabídky pro návštěvníky hor a přiblížit jim zvířata, která v horských oblastech žijí, například srnce, jezevce či lišku. „Sochy zvířat jsou umístěné v přirozeném prostředí a ne přímo u cesty, například veverka je v rozsedlině stromu, tetřívek je na větvi a jelen vykukuje za stromem," řekl Drahný.

Foto: David Taneček, ČTK

Sochy jsou v životní velikosti.

Na trase se ještě objeví sochy sluky a zmije. U cesty budou umístěné také informační panely, které na zvířata upozorní.

Dřevěné sochy zvířat se nacházejí ve třetí zóně národního parku, ve které je možný pohyb volným terénem a k sochám tak mají lidé přístup. „K některým zvířátkům už se lidé chodí vyfotit, oblíbený je například tetřev," řekl Drahný.

Foto: David Taneček, ČTK

Dřevěný jelen vypadá jako živý.

Umístění dřevěných skulptur je součástí projektu, který podpořila Evropská unie a má návštěvníky hor nalákat i do jiných než nejvyhledávanějších turistických lokalit.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám