Hlavní obsah

Tipy na víkend: Chrudim odhalí taje myslivosti, Louny provoní francouzská jídla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející víkend zve především na řadu filmových festivalů. Na německy mluvené snímky můžete zavítat do Prahy, krátké filmy zhlédnou diváci v Brně, ty studentské zase v Písku. Zajímavou alternativou jsou třeba jazzová vystoupení v Hradci Králové nebo Přerově, stejně jako odhalování tajů myslivosti v Chrudimi. Gurmáni se sjedou za francouzskými dobrotami do Loun.

Foto: archiv Regionálního muzea v Chrudimi

O myslivecké práci se dozvíte více v expozici chrudimského muzea.

Článek
Praha

Signal festival světla

Festival videomappingu a světelného umění Signal podruhé rozsvítí od čtvrtka do neděle historické centrum Prahy. Přehlídka nových technologií oživí kostel sv. Ludmily, Michnův palác, Městskou knihovnu, Tančící dům, Karlův most, Petřínskou rozhlednu a další místa. Uvidíte více než 20 světelných instalací. Vše se dozvíte zde.

Mezinárodní jazzový festival Praha

V klubu Reduta se uskuteční 36. ročník festivalu. Do 16. listopadu tam uslyšíte různé jazzové styly. V neděli ve 21.30 vypukne koncert slovenského projektu AMC Trio s kytarovým mágem Markem Whitfieldem ze Spojených států. Program zhlédnete zde.

Festival německy mluvených filmů

Das filmfest probíhá v Praze od 15. do 19. října, v Brně pak od 20. do 23. října. Kromě promítání filmů je nachystán i doprovodný program týkající se aktuálních trendů a tvůrců německého filmu. Do programu nahlédněte zde.

Středočeský kraj

Festival přírodních sportů a cestování

Víkend bude v Jesenici na Rakovnicku plný sportu a pohybu ve volné přírodě. Šestnáctý ročník Outdoorfestu přinese závody, přednášky, výstavy, komentovanou vycházku a otevření nové naučné stezky. Jesenický surovec, sobotní závod horských kol na 25 a 50 kilometrů, začne v 11.00. Nedělní závody v terénním běhu na šest a 12 kilometrů se poběží od 11.00. Více se dočtete zde.

Řemeslný jarmark v Lysé nad Labem

Jarmark s českými originálními rukodělnými výrobky proběhne v sobotu. Na náměstí Bedřicha Hrozného budou připraveny ukázky staročeských i novodobých řemeslných technik a umění, tvořivé dílny a prodej materiálu pro tvoření. Mezi 10.00 a 17.00 uvidíte i divadélka, ukázky králičího hopu, folklórní soubor a flašinetáře.

Old-time sešlost na Kokořínsku

Sobotní večer rozproudí od 19.00 vystoupení country, bluegrass a old-time kapel v restauraci Truhlárna na Kokořínsku. Vstupné bude ve výši 90 korun, občerstvení bude zajištěno. Více hledejte zde.

Vycházka z Jevan

Vydejte se v sobotu na historickou vycházku Vodní díla na jevanském potoce. Začíná se v 11.00 v restauraci Na Statku v Jevanech. Vycházka přírodním terénem bude dlouhá 10 kilometrů a seznámíte se na ní se zaniklými i existujícími mlýny a rybníky. Cíl vycházky je v Hradci u Stříbrné Skalice, kde bude připravena přednáška s občerstvením. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Znojemský hrozen

Televizní a rozhlasový festival o gastronomii proběhne od čtvrtka do soboty. Součástí programu budou sekce věnované televizním, rozhlasovým nebo reklamním spotům o gastronomii ve znojemském kině Svět. Připraveno bude několik soutěží, seminář o malých pivovarech, vyhlášení soutěže pivních speciálů a gastroshow. Udělování festivalových cen proběhne v sobotu ve Znojemském divadle. Program najdete zde.

Festival Brněnská šestnáctka

Festival krátkých filmů, nejstarší v ČR, proběhne od středy do soboty. Soutěže se zúčastní amatéři, nezávislí tvůrci i studenti filmových škol. Akci bude hostit kino Art v Cihlářské ulici. Projekce vítězných filmů je připravena v sobotu v 21.00. Více zde.

Jihočeský kraj

Výlov Podkostelního rybníka v Putimi

Na Písecku se v sobotu odehraje tradiční výlov rybníka. Od 7.00 začne občerstvení a prodej ryb. V blízké restauraci penzionu Putim ochutnáte rybí speciality, polotmavé pivo a svařené víno. Proběhne i kulturní program. Více čtěte zde.

Mezinárodní festival studentských filmů

Festival studentské kinematografie z celého světa zavítá o víkendu do Písku. Filmová akademie Miroslava Ondříčka zve na 39 soutěžních filmů. Těšte se i na koncerty, dílny, výstavy a večírky. Do programu nahlédněte zde.

Královéhradecký kraj

Festival Jazz Goes to Town

Jubilejní 20. ročník mezinárodního jazzového festivalu potrvá do soboty v Hradci Králové. Na různých scénách uslyšíte špičkové světové, evropské i české hudebníky. V sobotu se od 19.00 rozezní prostory Kulturního centra Aldis na Eliščině nábřeží pěti koncerty. Harmonogram akce naleznete zde.

Bikový festival Marosana v Žacléři

Kultovní festival přiláká v pátek a v sobotu na Trutnovsko tisíce příznivců MTB disciplín. Pump track, Slopestyle, Dual slalom – to jsou tři závody plné tvrdých soubojů a triků. Festival se koná v areálu opuštěného dolu Jan Šverma. Více zde.

Pardubický kraj

Zamykání Doubravy

Zamykání řeky Doubravy proběhne v sobotu. Prezentace začne v 10.00 pod Pařížovskou přehradou, v 11.00 dojde k nalodění posádek. Zastávka bude připravena v Mladoticích a cílem je Ronov nad Doubravou. Více se dozvíte zde.

Výstava Muzeum v říji

O myslivosti se dozvíte mnoho informací díky výstavě otevřené od pátku až do 18. ledna 2015. Regionální muzeum v Chrudimi představí trofeje, preparáty, hudební nástroje, obrazy a fotografie, myslivecké uniformy i sbírku pytláckých zbraní. Dioramata vás vtáhnou nejen do lesa, ale i do myslivecké fořtovny. Myslivostí se můžete o víkendu obklopit od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Festival Film Sokolov

Filmový festival nabídne osm celovečerních filmů rozmanitých žánrů, odborné přednášky i zábavný doprovodný program. Tématem festivalu je letos Chyba. V sokolovském kině Alfa se bude promítat od pátku do neděle. Více zjistíte zde.

Výstava K.O.K.F.O.T. v Chebu

Galerie 4 zve na výstavu skupiny fotografů, která se poprvé prezentovala na akci Chebské dvorky 2013. Název skupiny je odvozený z křestních jmen členů: Karolíny, Oly, Kláry, Filipa, Ondřeje a Terezy. Výstava, kterou můžete navštívit do 1. listopadu, je třetím společným počinem. Od 10.00 do 17.00 si v sobotu prohlédnete fotografické experimenty a iluze. Bližší informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Putování historií vodních elektráren

Muzeum energie ve Velkých Hamrech připravilo pro milovníky technické historie okružní jízdu po třech vodních elektrárnách. V sobotu navštívíte elektrárny MVE Jablonec nad Nisou – Brandl, Tanvald a Velké Hamry – Mezivodí. Uvidíte dodnes funkční unikátní zařízení. Odjezd je v 9.00 a 13.00 z Horního náměstí v Jablonci nad Nisou. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Jazzový festival v Přerově

Přerovem zazní od čtvrtka do neděle jazz. Závěrečný koncert 30. ročníku festivalu pak uslyšíte 15. listopadu. V sobotu se těšte na koncert ve velkém sále Městského domu, který od 19.30 nabídne různé interprety. Program si prohlédněte zde.

Podzimní mlsání na hradě Šternberk

V sobotu se uskuteční gurmánská akce, která přinese netradiční recepty pocházející z 16. století. Festival dobrého jídla se uskuteční od 10.00 do 17.00. Ochutnáte na něm postní zelí, slaný závin, kaši na sladko i slano a čajové pečivo. Průvodci v kostýmech vás seznámí s historií hradu, stolováním a přípravou pokrmů. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava Peníze a platidla napříč staletími

Výstava mincí, platidel a artefaktů z muzejních a soukromých sbírek je otevřena ve výstavní síni Muzea ve Frenštátě pod Radhoštěm. Nahlédnete tam do vývoje peněžní i nepeněžní směny od pravěku až do konce 20. století. O víkendu přijďte od 9.00 do 15.00. Bližší informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Podzimní jarmark ve Stříbře

Jarmark na Masarykově náměstí nabídne farmářské produkty, včelařské a rukodělné výrobky i ochutnávky vína. Mezi 8.00 a 15.00 vystoupí dudácká kapela a skupina Maťáci s romskou hudbou. Více hledejte zde.

Havelský trh v Plzni

Od středy do úterý 21. října se na náměstí Republiky konají oslavy svatého Havla. Na Havelském trhu vás čekají řemesla, lidové tradice i rukodělné výrobky. Ochutnáte tradiční české dobroty, dáte si svařené víno nebo medovinu. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Gastro Food Fest v Litoměřicích

Na výstavišti Zahrada Čech o víkendu zavoní jídlo. Představí se tam nejlepší restaurace, bary, pivovary a vinaři. Ochutnáte produkty regionálních dodavatelů a místní delikatesy. Na dvou pódiích proběhnou soutěže, kuchařské a barmanské show. Program je připravený denně od 10.00 do 17.00, v neděli do 15.00. Více zde.

Akustický večer v Chomutově

V pátek od 20.00 začne v chomutovské galerii Lurago akustický večer se speciálními hosty. Vystoupí francouzský hudebník Yann Cleary a pražské trio I like you Hysteric.

Francouzský víkend v Lounech

Po celý víkend budou vybrané restaurace vařit francouzské speciality. V sobotu se na náměstí otevřou farmářské trhy. Nakoupíte francouzské sýry, kosmetiku, vína a cukrářské výrobky. K příjemné atmosféře zahrají šansony. Odpoledne se uskuteční procházka městem s průvodcem a večer představení Blbec k večeři. Více čtěte zde.

Vysočina

Císařské posvícení v Moravských Budějovicích

Posvícení je každoroční velkou událostí města a proběhne od čtvrtka do neděle. V pátek vás čeká vernisáž výstavy, Moravskobudějovická tančírna a noc plná překvapení v Muzeu řemesel. V sobotu bude od 8.00 připravený trh, těšte se na průvod městem, zabíjačku, vojenskou pekárnu a kovárnu. Pouť uzavře nedělní Hodová mše svatá v kostele sv. Jiljí. Podrobnější program naleznete zde.

Výstava dýmek v Třebíči

Tento víkend je poslední, kdy můžete v Třebíči vidět sbírku dýmek a kuřáckých potřeb. Výstavu v zámecké Konírně doplňuje dýmkařská dílna, filmová projekce i interaktivní koutek. O víkendu je otevřeno od 9.00 do 17.00.

Zlínský kraj

Kostýmovaná prohlídka zámku Vizovice

V neděli se můžete zúčastnit tematických prohlídek Panská služba, žádný med. Setkáte se se sloužícími při jejich práci, dozvíte se o chodu panské domácnosti, vztazích mezi pány a sloužícími a recepturách na čištění nábytku i praní prádla. Prohlídky se konají mezi 10.00 a 15.00 v každou celou hodinu. Více zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám