Hlavní obsah

Věžní hodiny na zámku Jánský vrch přivítá výstřel z děla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámek Jánský vrch na Jesenicku v sobotu velkolepě a hlasitě oslaví návrat starých věžních hodin. Jejich ručičky se zastavily už před šesti lety, na opravu se složili návštěvníci zámku ve veřejné sbírce. O zámecké hodiny dosud pečoval restaurátor.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Jánský vrch

Článek

„Věžní hodiny spustíme v sobotu 20. září ve 12 hod. Předcházet tomu bude slavnostní výstřel z děla Javornickou dělostřeleckou gardou na nádvoří zámku. Následovat budou speciální prohlídky zámecké půdy. Přítomen bude i restaurátor Petr Skála, který návštěvníky seznámí s procesem restaurování hodin,“ uvedla kastelánka Kateřina Danielová.

Veřejná sbírka na opravu hodin byla vyhlášena minulé léto. Vybralo se celkem přes 45 tisíc korun. Výtěžek sbírky pokryl zhruba třetinu nákladů, zbytek zaplatil zámek z  vlastního rozpočtu. Stroj byl podle odborníků znečištěný starými mazivy. Měl funkční závady a nevyhovoval ani jeho elektromotor, který neměl nutné krytí pro půdní prostory.

Historické věžní hodiny pocházejí z roku 1937 a jsou dílem Franze X. Beitela z Moravského Berouna. Svého času byl stroj konstrukčně vyspělý, protože sestrojení elektricky natahovaných hodin bylo v té době raritou.

Obnovu neprodělaly jen věžní hodiny, ale celý zámek Jánský vrch, který byl v minulých letech také rekonstruován. Je jediným zpřístupněným památkovým objektem na Jesenicku, stojí na místě původního hradu ze druhé poloviny 13. století.

Na barokní zámek byl Jánský vrch přebudován za působení biskupa Schaffgotsche, který na svém sídle hostil významné osobnosti, mimo jiné z řad hudebníků. Kupříkladu v roce 1769 povolal na zámek skladatele Karla Ditterse z Dittersdorfu, díky čemuž se Jánský vrch proměnil v centrum hudebního života celého Slezska.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám