Hlavní obsah

Na hradě Špilberk proběhne první vinobraní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na brněnském hradu Špilberk bude letos poprvé vinobraní a oslavy burčáku. Organizátoři chtějí ve městě obnovit a vybudovat tradici větších vinařských akcí pro veřejnost. Do Znojma nebo do Mikulova přitom pravidelně na vinobraní jezdí desítky tisíc lidí. Špilberské vinobraní se uskuteční předposlední zářijový pátek a sobotu.

Foto: Profimedia.cz

Hrad Špilberk

Článek

Jedním z cílů pro první ročník akce je prezentace tradic moravského vinařství. Organizátoři připomenou například historické postupy při pěstování hroznů a zpracování vína. Podle ředitele Muzea města Brna Pavla Cipriana víno k centru Brna a hradu Špilberk historicky patří. Město na tuto tradici letos navázalo.

Radnice ve spolupráci se spolkem Vinice na Špilberku založila na ploše o výměře 700 metrů čtverečních vinici, která bude mít na 420 rostlin vinné révy. Spolek ji bude po dalších téměř 20 let opečovávat. Vysazení vinice bylo podle ředitele společnosti SNIP Jiřího Morávka jedním z impulzů pro první ročník vinobraní.

„Záměr jsme připravovali sedm let," řekl Morávek. Do budoucna by se podle něj měla akce konat až čtyři dny. Letošní ročník je podle jeho slov zkušební. „Do budoucna bychom rádi oživili hrad Špilberk. Nechceme ale konkurovat velkým vinobraním, jaká jsou ve Znojmě nebo Mikulově," doplnil Morávek. Podle něj by mohlo na Špilberk přijít každý den až 5000 lidí.

Víno ve stálé expozici

Vinař Miloš Michlovský dnes uvedl, že termín brněnské burčákománie a špilberského vinobraní lépe odpovídá přirozenému termínu spotřeby burčáku. „Burčák by se měl pít u zdroje, cestováním se jeho kvalita ztrácí," uvedl Michlovský. Proto je podle něj termín spotřeby důležitý.

Program brněnského vinobraní a burčákománie zpestří například sobotní soutěž ve šlapání hroznů bosou nohou. Účastnit se budou čtyřčlenné ženské týmy. Lidé budou moci využít také hvězdářských dalekohledů, které budou na hrad nainstalovány. Ze Špilberku mohou mimo jiné pozorovat pálavské kopce. Vstupné je 50 korun, děti mají vstup zdarma.

Podle Morávka by se měly v Brně objevit také další vinařské akce. Ve městě by měla být v budoucnu i stálá expozice vína. Záměr vznikl už v minulosti, ale nakonec se neuskutečnil.

Reklama

Výběr článků

Načítám