Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Lámat si hlavu do metropole nebo za písničkami na hrad

Jestli vaše zvídavé děti rády zkoušejí a poznávají nové věci, vezměte je třeba za hlavolamy do Novoměstské radnice v Praze nebo také do Plzně na Dny vědy a techniky. Pokud jsou ještě ve věku her a pohádek, zaujme je jistě program Toulcova dvora, Bouzova, Turnova nebo Karlových Varů.

Foto: Profimedia.cz

Hradem Bouzov o víkendu zazní pohádkové písničky.

Článek
Praha

Dožínkový jarmark na Toulcově dvoře

Tradiční setkání plné pohádek, folklórních vystoupení a dílniček inspirovaných dožínkami proběhne ve Středisku ekologické výchovy v sobotu. Děti si mezi 10:00 a 18:00 zkusí udělat chlebové placky a prohlédnou si zvířata. V 15:00 vjede do dvora nazdobený žebřiňák vlečený koňmi. Více čtěte zde.

Tajemná noc na Chvalském zámku

Pohádková stezka zámkem přinese v sobotu noční prohlídku výstav Cesta nejen do pravěku a Obří leporelo českých dějin. Mezi 18:00 a 21:00 si děti zasoutěží s Popelkou, Zlatovláskou, Koloběžkou I., královnou, rytířem a vílou Ohnivkou. V neděli můžete v zábavě pokračovat na Svatoludmilské pouti plné kolotočů, stánků, občerstvení a soutěží. Více se dozvíte zde.

Hry a hlavolamy

Hravou expozici navštivte do neděle na Novoměstské radnici. Na Karlově náměstí uvidíte desítky deskových her i výstavu mechanických hlavolamů. Denně mezi 10:00 a 18:00 budou připraveny také přednášky, workshopy, Science show, testování IQ a mistrovství ve skládání Rubikovy kostky. Bližší informace naleznete zde.

Zábava pro celou rodinu

Sportovní areál na Barrandově v sobotu osídlí mezi 10:00 a 16:00 Park Tři Věže, který zabaví nejen pro děti, ale také rodiče a prarodiče. Pod širým nebem přinese hry i poznání. Tentokrát bude akce propojená s vinobraním. Více hledejte zde.

Středočeský kraj

Roztočte kola designu v Boleslavi

Od pátku do neděle bude Mladá Boleslav hostit festival Meet Czech Design. Zdarma zpřístupní muzeum na třídě Václava Klementa i výrobní halu Škoda Auto. Ve vzdělávacím centru Na Karmeli vyroste Design Studio a modelářská dílna. Připraveny budou přednášky a komentované prohlídky. Staroměstské náměstí ožije koncerty, graffity a bodypaintingem. Do programu nahlédněte zde.

Dožínková slavnost v Přerově nad Labem

Polabské národopisné muzeum vás v sobotu přenese sto let do minulosti. Slavnost V zámku a podzámčí se odehraje v prostorách a okolí zámku a ve skanzenu od 10:00 do 18:00. Užijete si koncerty, předání dožínkového věnce, historický sbor dobrovolných hasičů, zvířata, historický kolotoč a ukázky lidových řemesel. Více zde.

Svatováclavská slavnost v Dobříši

Akce S loutkami do pohádky proběhne v sobotu od 10:00 do 18:00. Těšte se na kostýmované prohlídky s hudebním doprovodem a historické loutky od českých řezbářů. Děti potěší pestrý program ve Francouzském parku. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Květinový podzim na Pernštejně

Interiéry středověkého hradu Pernštejn zkrášlí netradiční výzdoba. Od soboty do 28. září zaplní prostory hradního paláce výzdoba z květů a plodů podzimu. Hrad bude v době konání výstavy otevřen denně kromě pondělí od 9:00 do 16:00. Více zde.

Den otevřených dveří letiště Vyškov

Aeroklub Vyškov zve zájemce o létání na sobotní akci. Mezi 10:00 a 17:00 se seznámíte s možnostmi leteckého výcviku a zkusíte seznamovací let s instruktorem. Připraveny budou vyhlídkové lety, seskoky parašutistů, ukázky akrobacie, lety ultralehkých letadel, skupinové lety, představení klubů leteckých modelářů, prohlídky letecké techniky, letiště i muzea. Více si přečtěte zde.

Jihočeský kraj

Zdíkovské středověké slavnosti

Na Prachaticku v sobotu proběhne páté rytířské klání. Od 10:00 se můžete navštívit turnaj, tržiště, šermířské vystoupení, divadlo, věštírnu, vidět sokolníka či břišní tanečnice. V 17:00 proběhne bitva a po setmění ohnivá show.

Den bez bariér v Krumlově

V sobotu se Český Krumlov více otevře handicapovaným návštěvníkům a zpřístupní jim skvosty světového kulturního dědictví UNESCO na jeden den pomocí asistentů a provizorních nájezdů. Z města pomyslně zmizí schody, nevidomí blíže poznají fasády domů a vyznavači dobrodružství si užijí plavbu po řece na voru či raftu. Den doplní tržiště chráněných dílen a kulturní program. Bližší informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Den železnic v Trutnově

V rámci oslav Dne železnice a Dnů evropského dědictví se koná v neděli v depu den otevřených dveří. Od 8:30 do 16:00 bude připravena výstava lokomotiv, motorových vozů a železničních modelů. Zvláštní vlak vedený parní lokomotivou pojede na trase Hradec Králové - Jaroměř - Náchod - Meziměstí - Teplice nad Metují - Trutnov - Vrchlabí a Svoboda nad Úpou. Budou připraveny dětské koutky, výstava Merkur a koncerty. Více se dozvíte zde.

Jičín — město pohádky

Další ročník multikulturního festivalu nabídne do neděle tvůrčí dílny, pouliční divadélka, koncerty, jarmark, vystoupení známých umělců a sobotní ohňostroj. Hlavní program bude soustředěn v sobotu na náměstích. Program si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Výstava psů ve Svitavách

Akce Lačnovský psík pro pejskaře i nepejskaře, děti i dospělé se odehraje v sobotu v místní části Svitav Lačnově. Mezi 8:00 a 14:00 vás čeká výstava „papírových“ psů i voříšků, dětská olympiáda, promítání filmů a hry. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Indiánské léto ve Varech

Městská knihovna připravila zábavný den pro děti. Na meandru Ohře si děti v Karlových Varech užijí divoký západ, indiány a kovboje. Mezi 11:00 a 16:00 je čekají soutěže a zábavné úkoly. Každou hodinu se budou losovat zajímavé ceny. Účastníci v kostýmech jsou vítáni. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Výstava jiřin v Zákupech

Jiřiny, ovoce a zeleninu uvidíte o víkendu v rámci Zákupských slavností. Část výstavy proběhne v předkaplí a v kapli zámku, část v interiérech na prohlídkové trase. Hlavní program slavností se v sobotu odpoledne soustředí na koupaliště. Více zjistíte zde.

Pohádkový les u Turnova

Dětská akce Na Drábovně se v sobotu ponese v duchu pohádek. Na děti čeká mnoho zajímavých úkolů. Pětikilometrová trasa vede mezi skalami a start je značen z Voděrad a z odbočky mezi Turnovem a Malou Skálou. Vychází se mezi 9:30 a 11:00. Děti na stanovištích potěší malá odměna. V cíli bude zábava a občerstvení. Více zde.

Olomoucký kraj

Hrad Bouzov plný písniček

V rámci Dnů evropského dědictví bude pro děti připravena o víkendu kostýmovaná prohlídka plná písniček z pohádek. Prohlídkové trasy začnou od 13:00 do 16:00 vždy s půlhodinovým intervalem. V 17:00 pak vystoupí Daniel Hůlka. Více se dočtete zde.

Festival dračích lodí

Finále seriálu závodů Českého svazu dračích lodí proběhne o víkendu na jezeře Jadran v Oseku nad Bečvou. Závod proběhne jako Mistrovství ČR na krátkých tratích 10timístných dračích lodí. Závod na trati 200 metrů začne v sobotu v 10:00. Budou se střídat jízdy na 10timístných a 20timístných lodích. Večer zahraje kapela Forum. V neděli uvidíte dračí biatlonu a vyhlášení výsledků. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Šermířské klání

Sobota se ve Štramberku ponese ve znamení šermířů. Od 11:00 nakoupíte na jarmarku, od 13:00 se těšte na vystoupení historického šermu, hudební skupiny, ohňovou show a sokolníky. Více naleznete zde.

Pedajle v Trojanovicích

Dětský den, cyklozávod pro děti a Policejní pohár jízdních kol pro dospělé proběhne u Frenštátu pod Radhoštěm. Registrace do závodu bude u Památníku bratří Strnadlů v místní části Trojanovice – Karlovice. Děti si během dne užijí soutěže, svezou se v policejních a v hasičském autě i na konících. Více se dozvíte zde.

Plzeňský kraj

Odpolední prohlídky Plzně

Plzeňské prohlídky pro rodiny s dětmi proběhnou letos naposledy tuto neděli. Děti potkají Albrechta z Valdštejna, židovského rabína nebo barokního stavitele. Prohlídku doprovodí vůz s koňmi. Vychází se v 15:00 z náměstí Republiky od vchodu do katedrály. Více informací najdete zde.

Dny vědy a techniky

Jestli se vydáte do Plzně, vězte, že Západočeská univerzita zve na dny experimentů a poznání. Do soboty budou univerzitní studovny, laboratoře i centrum města plné vědy. Také se svezete tramvají z roku 1899 a uvidíte obří vzducholoď. Více zde.

Ústecký kraj

Loretánské slavnosti v Rumburku

V Loretě Rumburk se v sobotu uskuteční divadelní a hudební slavnost pro celou rodinu. Na Třídě 9. května si užijete divadelní pohádky, ukázky renesančních a barokních tanců a tvoření ve výtvarných dílnách. Slavnosti proběhnou na nádvoří od 10:00 do 17:00.

Dny evropského dědictví a výročí Žatce

Královské město Žatec slaví v sobotu výročí 1010 let od první písemné zmínky. Těšte se na bohatý program plný vystoupení a zábavy od 10:00 do 18:00, ve 14:30 bude vypuštěno 1010 balónků se vzkazy. Mimořádně uvidíte Žatecký stříbrný poklad a prohlédnete si místní památky. Více čtěte zde.

Vysočina

Sobotní program u Humpolce

Dětské dopoledne a odpolední festival Ozvěny prázdnin proběhnou v sobotu na zřícenině Hradu Orlík nad Humpolcem. Dětské dopoledne bude od 10:00 plné workshopů, ukázek uměleckých činností, her a soutěží. V odpolední části si poslechnete 10 převážně folk-rockových koncertů. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Zrcadlové bludiště v Kroměříži

Bludiště můžete navštívit na Velkém náměstí do listopadu. Nedávno navíc bylo rozšířeno. Projdete si zde kombinované zrcadlové, křišťálové i dětské bludiště, zábavná křivá zrcadla a kaleidoskop. Otevřeno je denně od 10:00 do 17:00.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám