Hlavní obsah

Hradu Svojanov výrazně stoupla návštěvnost

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřicet tisíc turistů již v letošním roce zavítalo na hrad Svojanov na Svitavsku. I letošní sezóna ho tak udrží na špici v žebříčku návštěvnosti památkových objektů v Pardubickém kraji. Oproti stejné době loňského roku se počet turistů zvýšil o 35 procent.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pohled na Svojanov z hradní zahrady

Článek

Svou oblibu si památka získala nejen pro svůj romantický vzhled. Hradní areál, tyčící se od 13. století na příkrém ostrohu nad údolím řeky Křetínky, totiž prošel v posledních letech zásadní obnovou za více než 24 miliónů. Zrekonstruován byl jak hradní palác, tak celý areál, včetně hradní zahrady nebo pozdně gotického Domu zbrojnošů, v němž vznikla nová expozice.

„Letos ještě probíhá obnova třetího traktu bývalého poplužního dvora. Jde o opravu poslední neopravené stavby v areálu hradu. Jejím dokončením dojde ke zcelení pohledu na poplužní dvůr, který byl pozdějšími úpravami nejvíce degradován,“ upozornil kastelán Miloš Dempír na poslední místo, kde ještě pracují stavební dělníci.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Návštěvníci mohou na Svojanově sledovat restaurátory, obnovující sochy z mariánského sloupu v Poličce.

Na obnoveném nádvoří poplužního dvoru jsou ale již nyní umístěny sochy tří světců, původně součást národní kulturní památky morového sloupu na náměstí v Poličce. „Byly ve špatném technickém stavu, proto musely být sejmuty. Po jejich zrestaurování budou vytvořeny kopie a ty znovu osazeny na morový sloup. Originály budou umístěny v galerii, která vznikne přímo v prostorách poplužního dvora,“ prozradil kastelán.

Dějiny v animovaném spotu

O historii hradu se návštěvníci dozvědí od průvodce na jedné ze dvou prohlídkových tras (třetí je bez průvodce a vede exteriérem hradního areálu). Ovšem malou ochutnávku turistům správa hradu naservíruje hned u pokladny v menší výstavní síni. Zde mohou návštěvníci obdivovat nejen obrazy bývalého dlouholetého kastelána Aloise Živného, ale také zhlédnout animovaný spot inspirovaný historií hradu.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Hradní zřícenina

„Chtěli jsme vtipnou a populárně naučnou formou představit nejstěžejnější okamžiky v životě hradu. Aby se jim pak při výkladu či prohlídce vlastních prostor památky tyto informace pospojovaly a lépe si je následně uměli představit,“ řekl kastelán. Díky animovanému spotu tak má Svojanov divácky atraktivní vizualizaci svého historického a stavebního vývoje. K dispozici je například také školám.

A co animátory z pohnutých hradních dějin zaujalo nejvíc? „Už na počátku se objevuje poměrně nový vědecký poznatek o založení hradu. Oproti původním předpokladům ho posouvá již k roku 1224. Podle nejnovějších poznatků historiků souvisí založení s kolonizací zdejšího území a osobností královského purkrabí Svéslava z Bořitova, který na popud krále založil v neosídlené krajině hrad,“ upozornil kastelán.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Také hradní zahrada prošla v minulých letech obnovou.

Svojanov sice v době svého založení nesl německý název Fürstenberg, ale český Svojanov, jak se také dodnes jmenuje městys v podhradí, ho nakonec vytlačil. „Právě osoba Svéslava, psaná někdy i jako Svojeslav, je možná vodítkem k vysvětlení vzniku jména Svojanov,“ přidal novou hypotézu kastelán Dempír.

V krátkém animovaném filmu je vyzdvižen také zákoník Majestas Carolina, v němž Karel IV. zařadil Svojanov mezi 11 nejvýznamnějších královských hradů. „Další část se věnuje stavebnímu vývoji v pozdně gotickém a renesančním stylu. Díky animaci je názorně vidět, jak se hrad rozrůstal a měnil. Včetně poslední vývojové fáze v 19. století, kdy již získal svou současnou podobu, jak v exteriéru, tak interiéru,“ poznamenal kastelán.

Sezóna nekončí

„I když prázdniny končí, pro nás sezóna v žádném případě nekončí. Pokračujeme až do poloviny prosince. V září je hrad otevřen denně, v říjnu s výjimkou pondělků a od listopadu jen o víkendech a svátcích,“ zve k návštěvě Dempír, který věří, že by letošní sezóna mohla být opět rekordní. Zatím nejvíc návštěvníků přišlo v roce 2009. Bylo jich 47 tisíc.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

K rekordu mají přispět i akce, které se na hradě ještě uskuteční. „Na víkend 20. až 21. září připravujeme Slavnosti lovu, které nás přenesou do 19. století, kdy nejoblíbenější zálibou majitelů hradu byl lov v okolních hlubokých lesích,“ upozornil na první z nich kastelán Miloš Dempír. Závěr roku obstará také již zaběhnutá akce — hradní advent. Uskuteční se od 19. listopadu do 14. prosince.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám