Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Parním vláčkem na noční jízdu nebo na pouť

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Víkend po prvním týdnu opět ve školních lavicích dětem zpestří spousta zábavy a her. Tak například zámek Stránov osídlí kouzelné bytosti, letiště v Novém Městě nad Metují chystá leteckou show, dráha Olympia Brno nabídne večerní jízdy vláčky a hrad v Chebu zavede návštěvníky k netopýrům.

Foto: Profimedia.cz

Víkend je ideálním časem k výletu vláčkem.

Článek
Praha

Den Letiště Letňany

Sobotní akce oslaví 90. výročí zahájení provozu letiště v pražských Letňanech. Program začne v 10:00. Uvidíte historická letadla, akrobatické lety, seskoky padákem, statické ukázky letadel a letecké modely. Dostanete možnost usednout do kokpitu některých strojů, případně zkusit vyhlídkový let. Nejmenší návštěvníci zavítají do dětského koutku. Více čtěte zde.

Antická slavnost na tvrzi Hummer

Pražská tvrz bude hostit v sobotu udatné gladiátory i barbary. Mezi 10:00 a 17:00 uvidíte ukázky soubojů, zbraní a zbroje. Projdete si také řemeslný jarmark. Děti potěší šermířské scénky, zkouška zbraní, kejklíři, soutěže, atrakce nebo naučná stezka. Harmonogram akce naleznete zde.

Výstava sdružení skla

V Toskánském paláci na Hradčanském náměstí můžete do 28. září obdivovat prezentaci českého sklářského a bižuterního průmyslu za posledních 25 let. Denně od 9:00 do 18:00 vás okouzlí sklářské a bižuterní firmy, sklářské školy a výtvarníci. Nahlédnete do sklářské práce, jako jsou foukání, rytí a broušení skla, foukání skleněných figurek či malování vánočních ozdob. Svoji zručnost si ověřte v kreativní dílně. Další informace se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Výstava Čokoládová Kutná Hora

Do 29. září zavítejte ve Spolkovém domě na čokoládovou výstavu. Je věnována bývalé čokoládovně Lidka, v expozici uvidíte řadu dobových exponátů a nahlédnete do továrny. Přijde mezi 10:00 a 17:00. O víkendu budou navíc připraveny výtvarné dílny a další aktivity. Více hledejte zde.

Slavnost na tvrzi ve Vyšehořovicích

Běžně nepřístupná tvrz leží východně od Prahy. V sobotu se otevře milovníkům historie. Od 14:00 budou připraveny prohlídky, dobový jarmark, divadlo, soutěže pro děti, taneční vystoupení a historická řemesla. Bavit se budete do 20:00. Více zde.

Strašidelný zámek Stránov

Zámek Stránov v Jizerním Vtelně připravil zábavnou sobotu pro celou rodinu. Komnaty a zámecký park ovládnou mezi 11:00 a 16:00 lesní skřítci, půvabné bludičky, škodolibí hejkalové a tajemné medúzy. Děti zabaví tajemná stezka s úkoly, nafukovací atrakce, malování na obličej, diskotéka i opékání buřtů. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Bylinné slavnosti v Čejkovicích

V neděli přivítáte nadcházející čajovou sezónu a nahlédnete do procesu výroby čajového sáčku v areálu firmy Sonnentor nedaleko Hodonína. Proběhnou také ochutnávky. Slavnosti začnou v 10:30 a nabídnou do 18:00 divadlo, folklórní vystoupení, tombolu, naučnou stezku, biojarmark a přednášky. Více čtěte zde.

Večerní a noční jízdy vláčkem

Parková dráha Olympia Brno pořádá v sobotu večerní a noční jízdy pro veřejnost. Začnou v Přízřenicích v 18:00 a potrvají až do půlnoci. V provozu budou parní, bateriové i dieselové lokomotivy. Další informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Neobyčejný festival loutkových divadel

Od čtvrtka do soboty bude Loutkové divadlo Nitka rozdávat radost dětskému publiku v Písku. Festival zahájí průvod loutek od fary už ve čtvrtek v 16:00. Řadu představení uvidíte s dětmi v šapitó u Děkanského kostela v pátek a v sobotu. Připravena bude i výstava loutek a výtvarná dílna. Více se dozvíte zde.

Výstava dud ve Strakonicích

Dudy aneb to nejzajímavější ze sbírky strakonického muzea - to je výstava, která je v Muzeu středního Pootaví k vidění u příležitosti 120. výročí založení muzea. Předměty z depozitáře největší muzejní sbírky dud v ČR uvidíte na zámku o víkendu od 13:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Den otevřených dveří letiště

Aeroklub Nové Město nad Metují připravil na sobotu od 13:00 letové ukázky, seskoky parašutistů, modelářskou techniku, leteckou akrobacii a zážitkové lety. Vystoupí také hudební kapely. Více se dočtete zde.

Den uměleckého kovářství v Hradci Králové

Zručnost uměleckých kovářů budete obdivovat v sobotu na exhibiční soutěži studentů středních škol před budovou Muzea východních Čech na Eliščině nábřeží. Vyhodnocení nejlépe zhotovené kopie historického kovaného detailu proběhne v 17:00. Od 9:00 do 17:00 si v muzeu prohlédnete tematickou výstavu a děti zabaví interaktivní program. Vše se dozvíte zde.

Pardubický kraj

Zámecké slavnosti v Bystrém

Na historickém zámeckém nádvoří a v parku Domova na zámku Bystré v sobotu vypuknou slavnosti. Od 12:30 uvidíte mažoretky, tanec se psem, orientální tanečnici, výcvik služebních psů a další vystoupení. V parku budou pro děti a mládež připraveny soutěže, divadlo, jízda na ponících a mnoho dalšího. Více zde.

Sobota v záchranné stanici

Záchranná stanice a Ekocentrum Pasíčka v Boru u Skutče pořádá v sobotu Tatínkův úžasný dětský den. Na loukách pod areálem stanice na Chrudimsku uvidíte ukázky Hasičské záchranné služby, Policie ČR, Celní správy, Městské policie, Českého červeného kříže, Zdravotní záchranné služby nebo Horské služby ČR. Mezi 10:00 a 17:00 se představí Vojenské muzeum Králíky, psí útulek Chrudim, letečtí modeláři a vojenská technika. Děti potěší soutěže, dospělé stánky a hudba. Více čtěte zde.

Karlovarský kraj

Netopýří noc na hradě

V pátek budou prostory chebského hradu patřit netopýrům. Nádvoří s výstavou bude přístupné od 19:00, kdy odstartují dětské hry a soutěže. Od 20:30 začne přednáška o životě netopýrů a detektoring netopýřích hlasů. Završením večera bude ukázka odchycených netopýrů kolem 22:30. Nezapomeňte si baterku! Více najdete zde.

Rodinný den v Kyselce

Kyselka nedaleko Karlových Varů zve v sobotu na akci pro celou rodinu. Program bude připravený v kině, v přilehlém parku a v areálu Mattoni. Děti nadchne bublinová show, loutkové divadlo, promítání pohádek, modelování balónků, nafukovací atrakce, plavba na pramicích a kouzelník. Parním vláčkem se svezete do Vojkovic. Více zde.

Liberecký kraj

Dětský den v Liberci

Rada dětí a mládeže Libereckého kraje pořádá v sobotu Den otevřených dveří – Dětský den. Od 13:00 do 16:00 bude v prostorách Zahrady pro veřejnost připravený bohatý program. Užijete si soutěže, vystoupení, pohádku i opékání buřtů. Více zde.

Dožínky v Brništi

Tradiční slavnost Dožínek proběhne v sobotu v lesním areálu Zátiší na Českolipsku. Od 13:00 do 22:00 oslavíte letošní úrodu a sklizeň. Uvidíte velký dožínkový průvod, jarmark, folklórní vystoupení, mažoretky nebo šermíře. Dětem udělají radost tvůrčí dílny nebo bludiště ze slaměných balíků. Od 16:30 bude připraveno vyhodnocení nejlepších děl z dřevosochání probíhajícího od úterý do soboty. Akci ukončí hudební program. Do programu nahlédněte zde.

Olomoucký kraj

Šternberské slavnosti

V sobotu budou na Hlavním náměstí připravena vystoupení kapel, promítání filmu, ocenění sportovců a trenérů i jarmark. Slavnosti začnou v 10:00. Hlavní hvězdou budou Ready Kirken. Děti potěší možnost rozloučit se zdarma s výstavou Kuky se vrací v Expozici času, po oba dny přístupné od 10:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Folklorní festival ve Velké Bystřici

Festival Lidový rok proběhne o víkendu. Připravena budou odpolední vystoupení dětských folklorních souborů, večerní galaprogram zakončený ohňostrojem, řemeslný jarmark, farmářské trhy, pouťové atrakce, ZOO koutek i výstavy. Program potrvá od pátečního večera do nedělního odpoledne v amfiteátru v Zámeckém parku a na přilehlém Zámeckém náměstí. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Dny evropského dědictví

O víkendu si užijete prohlídky památek i jiných zajímavých míst ve Štramberku. Navštívíte třeba hrad Štramberk s věží Trúba, Národní přírodní památku Šipka, Pivovárenskou studnu, Muzeum Zdeňka Buriana či Muzeum Novojičínska. Více zde.

Den města Brušperka

Město na Frýdecko-Místecku slaví v sobotu 745 let. Program začne ve 14:00 průvodem, na náměstí J.A. Komenského uslyšíte cimbálovou muziku, Jana Vančuru a Plavce, The Backwards (Beatles revival) nebo No Name. Více najdete zde.

Plzeňský kraj

Daňkovské Drakobraní

Výprava do pohádkového světa pro rodiny s dětmi se v sobotu uskuteční nedaleko Konstantinových Lázní. Na děti čeká od 11:00 do 18:00 dobrodružná cesta s plněním úkolů, dílničky, koutek pro nejmenší, jízda na drakovi, tombola, tržiště, šermíři a dobová hudba. Putovat budete kolem zříceniny hradu Gutštejn. Více čtěte zde.

Festival Stop Zevling v Plzni

V sobotu se odehraje první ročník plzeňské odnože multižánrového festivalu Stop Zevling. V areálu Škoda Land na Borech najdete divadlo, poezii, hudbu, sportovní utkání, workshopy, soutěže pro děti i africkou kulturu. Bavit se budete od 10:00 do 22:00. Více se dozvíte zde.

Ústecký kraj

Mostecká slavnost

Tradiční městská akce se koná v sobotu v areálu kostela Nanebevzetí Panny Marie. Nejvýznamnější slavnosti města doplní od 11:00 do 22:00 bohatý kulturní program. Uslyšíte třeba Desmond, Ewu Farnou, Václava Neckáře či Marcelu Holanovou. Program bude samozřejmě přizpůsoben i dětským návštěvníkům. Více zde.

Mariánská pouť v České Kamenici

Pouť proběhne od pátku do neděle. Hlavní program si užijete v sobotu na náměstí Míru a v parku u Mariánské kaple. Připravena jsou hudební vystoupení, tržiště, pohádka, kabaret, řemeslný jarmark, ohnivá show a ohňostroj. Program najdete zde.

Vysočina

Farmářské slavnosti pro rodiny

Program pro děti i rodiče proběhne v sobotu na vysočinské farmě rodiny Němcovy. Malí návštěvníci se mohou těšit například na písničky a bublinkování, jejich rodiče pobaví hudební koncerty. Více se dočtete zde.

Pelhřimovské dožínky

Sobotní folklórní akce proběhne od 13:00 do 19:00 na Masarykově náměstí. Dožínková slavnost nabídne bohatý program. Uvidíte ukázky současné a historické zemědělské techniky a řadu vystoupení, dozvíte se vše o máku, pro děti budou připraveny soutěže.

Zlínský kraj

Balónový festival v Břesteku

Festival Balony.eu se uskuteční v sobotu v BalonCentru v obci Břestek u Buchlovic. Program začne v 17:00. Užijete si hromadný start balónů, vystoupení kouzelníka Šeklina, diskotéku a oslavy skončí nočním nafukováním balónů. Více se dočtete zde.

Parním vlakem na pouť v Koryčanech

Jízdy zvláštního parního vlaku na trati Nemotice – Koryčany se můžete zúčastnit v neděli u příležitosti tradiční pouti v Koryčanech. Na trati, která je pro osobní dopravu uzavřena, se můžete těšit na parní lokomotivu BS 213.901 a dva přípojné vozy Blm. V depu v Koryčanech uvidíte výstavu fotografií. Více hledejte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám