Hlavní obsah

Zámek Sychrov má obnovenou alej Rohanka

Na zámku Sychrov v Českém ráji skončila obnova aleje Rohanka, která je jednou ze tří páteřních os 24hektarového parku v anglickém stylu. Alej patří mezi nejvýznamnější v zemi, je v ní největší soubor pyramidálních dubů. Na podzim začne obnova dalších částí zámeckého parku, která bude mnohem rozsáhlejší. Jde o evropský projekt za 14 miliónů korun.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sychrovský zámek je obklopen zelení.

Článek

Historie aleje Rohanka sahá do roku 1821 a je spojena s Karlem Rohanem, za jehož působení získal zámek svoji současnou novogotickou podobu. V aleji nejprve nechal vysázet topoly, v roce 1850 je však nahradily pyramidální duby.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Kastelán Miloš Kadlec v Rohanské aleji

„Jeho záměr byl mnohem bombastičtější, než se nakonec realizoval," poznamenal kastelán zámku Miloš Kadlec.

Alej měla být asi třikrát delší a měla vést od zámku až k patronátnímu kostelu v Jenišovicích, kde si Rohané chtěli zřídit rodinnou hrobku. Narazil ale na nesouhlas majitelů panství na Hrubém Rohozci, kterým patřila část pozemků. Dnes končí duby u původní příjezdové komunikace k zámku, kde na ni navazuje lipová alej. Ta byla obnovena v polovině 90. let minulého století.

U dubů starých přes 160 let se v minulosti dělala jen základní bezpečnostní opatření a některé stromy byly pro návštěvníky už nebezpečné. „Každý větší vítr, natož letní bouřka nesly riziko, že se nestabilní stromy vyvrátí," zmínil Kadlec.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Sychrovská zámecká alej po dokončené obnově.

Z aleje s 88 duby proto zmizelo 25 stromů, jež byly ve špatném stavu, a dalších 37 bylo ošetřeno. Nově bylo vysázeno 35 dubů. Odstranily se také všechny náletové dřeviny v blízkosti dubové aleje.

Podle Kadlece se budou muset v budoucnosti znovu zaměřit i na navazující lipovou alej s 236 stromy, ve špatném stavu je 27 lip.

Proces obnovy v Sychrově neskončil

Už na podzim by ale měla začít regenerace dalších částí zámeckého parku. Po ní by měl více vypadat, jako v době svého vzniku.

„Projekt vychází z archivních materiálů. Lépe tak chápeme koncepci jednotlivých částí parku," dodal kastelán nejnavštěvovanější památky v Libereckém kraji.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Další pohled do Rohanské aleje

Každoročně na Sychrov zavítá přes 100 000 návštěvníků. Do parku se například vrátí některá arboreta. Obnovu skleníků naopak zámek neplánuje, podle kastelána by nebyli schopni zajistit jejich provoz. O 24hektarový park a dvouhektarovou zásobní zahradu se starají jen dva lidé.

Může se Vám hodit na Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám