Hlavní obsah

Dobříšský zámek zve na večerní program s netopýry

Novinky, fis

Na předposlední prázdninový pátek chystá zámek Dobříš netopýří program. Nejenže se návštěvníci dozvědí o těchto nočních tvorech spoustu zajímavých informací, navíc si je prohlédnou z bezprostřední blízkosti.

Foto: archiv zámku Dobříš

Dobříšský zámek

Článek

Dřív než se soumrakem šustění netopýřích křídel obvykle nezaslechnete. Právě padající tma je pro tyto malé savce znamením k probuzení z celodenního spánku. Jejich život a způsob stravování jsou opředeny množstvím mýtů a legend. Jaká je skutečnost, poodhalí akce Noc s netopýry, kterou v pátek pořádá zámek Dobříš.

Návštěvníci budou od 17:00 procházet v místním zámeckém parku naučnou stezku, kde si netopýry prohlédnou na vlastní oči a pořádně zblízka. Od 19:00 se pak na přednášce spojené s promítáním účastníci seznámí s netopýry ještě blíže. Odborný výklad odkryje mnoho zajímavých informací. S úderem osmé hodiny večerní pak zájemci budou moci pozorovat netopýry přímo nad svými hlavami.

Foto: archiv zámku Dobříš

Anglický park u dobříšského zámku

Organizátoři doporučují, aby si návštěvníci s sebou nezapomněli vzít baterku, vhodný oděv a také aby si připravili všetečné otázky. Loni, kdy se konal první ročník akce Noc s netopýry, dorazilo okolo 250 účastníků. Povětšinou šlo o rodiny s dětmi, jejichž strach z netopýrů se díky bližšímu poznání těchto tvorů zmírnil.

Kdy na zámek Dobříš

Do dobříšského zámku se můžete od června do září podívat denně od 8:00 do 17:30. Anglický park, v němž se koná Noc s netopýry, je návštěvníkům od dubna do října přístupný mezi 7:00 a 21:00. Na procházku sem můžete vyrazit i se svým psem. Francouzský park, otevřený od června do září mezi 8:00 a 19:00, se zvířaty navštívit nelze.

„Na zámku v podkrovních prostorách již několik let sídlí malá kolonie netopýra, o kterou se vzorně staráme. Je pod odborným dozorem organizace ČESON. Loni jsme dokonce obdrželi čestné uznání Náš soused je netopýr za spolupráci při ochraně netopýrů vázaných na úkryty v lidských stavbách,” řekla Novinkám Eliška Hakenová z Návštěvního centra zámku Dobříš.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám