Hlavní obsah

Tipy na víkend: Zhoupněte se v afrických rytmech a pochutnejte si na rybách

Dlouhé hodiny muziky všech žánrů, voňavé dobroty, lidová řemesla, sportovní závody a mnoho dalšího nabízí blížící se víkend. Užívejte si i tento týden sezónu hudebních festivalů a chvíle, kdy počasí přeje akcím pod širým nebem.

Foto: Profimedia.cz

Svižné africké rytmy si o víkendu poslechnete v Moravském Krumlově. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival pohybu, tance a inspirace

Sobotní akce Nenechte si ubližovat nabídne ve Žlutých lázních účastnicím možnost vyzkoušet si jógu, pilates a zumbu. Na Podolském nábřeží také nahlédnou do tajů sebeobrany. Mezi polednem a 22:00 nabídne doplňkový program například líčení i možnost koupání. Den uzavře večerní party. Veškeré informace naleznete zde.

Co jedli slavní Pražané

Výstava Muzea gastronomie přiblíží chutě slavných obyvatel hlavního města. Až do konce prázdnin se dozvíte, co rád jedl první československý prezident T.G.Masaryk. Můžete zhlédnout i expozici o vývoji přípravy pokrmů od pravěku po současnost. Otevřeno je od 10:00 do 19:00. Více čtěte zde.

Ve jménu designu

Stylová akce Dyzajn market proběhne od pátku do soboty na Střeleckém ostrově v Praze. V pátek mezi 12:00 a 21:00, následující den od 10:00 do 20:00. V rámci doprovodného programu uvidíte nejen módní přehlídky, ale také divadlo, tanec a hudební vystoupení. Více se o náplni akce dozvíte zde.

Středočeský kraj

Extrémní skoky do vody

Hřiměždický lom bude od pátku do soboty hostit 15. ročník extrémních skoků do vody Desperados High Jump. Cliffdivingová akce proběhne v pátek mezi 10:00 a 19:00 a v sobotu od 13:00 do 20:15. Soutěžit se bude v několika kategoriích, chybět nebude doprovodný program. Více se dozvíte zde.

Zámecké rybí hody

V sobotu bude zámek Dobříš plný rybích dobrot. Čtvrtý ročník hodů nabídne celodenní program věnovaný rybám. Od 11:00 do 17:00 nakoupíte živé ryby, zhlédnete ukázky filetování a ochutnáte grilované či uzené ryby. Děti si zkusí rybolovné techniky. Od pátku do neděle bude v prostorách Konírny otevřena výstava o firmě Colloredo-Mannsfeld. Více hledejte zde.

Přístavní slavnost

Nymburk se bude v sobotu bavit Přístavní slavností. Park Pod hradbami ožije mezi 14:30 a 22:00 koncerty například kapel Tata/bojs, Lipno, I like you či Hysterie. Chybět nebude občerstvení, stánkový prodej a další zábava. To vše za doprovodu plavidel. Více informací naleznete zde.

Jihomoravský kraj

Lughnasad na hradě Veveří

Festival oslaví v sobotu keltský svátek sklizně a chleba. Na hradě Veveří nebudou od 10:00 chybět irské a skotské tance, bubeníci, dudáci, divadelníci, jezdecká a ohňová šou, kněžka a druid. Více si přečtěte zde.

Festival africké hudby a tance

Festival Djembe Marathon proběhne v pátek a v sobotu v Moravském Krumlově. Vrabčí hájek ožije etnickou hudbou a tancem. Uvidíte vystoupení nejlepších hudebních a tanečních formací z Česka i Slovenska. Chybět nebudou workshopy hry na africké djembe, pohybové aktivity, výtvarná dílna a etnotržiště. Páteční program začne v 16:00, sobotní již v 10:00. Bubnovat se bude až do svítání. Více najdete zde.

Jihočeský kraj

České hrady na Rožmberku

Další z míst, kam zavítá hudební festival České hrady, je Rožmberk nad Vltavou. V pátek si poslechnete od 19:00 Sto zvířat, Portless a Horkýže Slíže. V sobotu začne první vystoupení v 11:30, následně si užijete třeba Divokýho Billa, Monkey Business, Chinaski a No Name. Hrad můžete navštívit zdarma. Program si prohlédněte zde.

Lázeňská Třeboň

Slavnosti třeboňských slatinných lázní (Aurora a Berta) proběhnou v sobotu. Centrem dění bude Masarykovo náměstí. Od 9:00 se těšte na řemeslné trhy, koncerty a divadelní představení. Prezentace lázní začne v poledne a do 14:00 budou připraveny prohlídky obou lázní. Ochutnáte lázeňské likéry a oplatky. Více čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Festival Jiráskův Hronov

Festival amatérského divadla nabídne v hlavním programu 30 inscenací. V doplňkovém programu jich můžete vidět dalších šest, plus koncerty či výstavy. Festival začne v pátek a potrvá do 9. srpna. Do programu nahlédněte zde.

Slavnost Porciunkule v Hostinném

Od pátku do neděle ožije podkrkonošské město tradiční lidovou slavností. Hlavní sobotní program bude zahájen v 10:00 a skončí ohňostrojem. Na náměstí, v parku, v areálu koupaliště, v parku u hasičské zbrojnice a ve Františkánském klášteře si užijete bohatý kulturní program s koncerty a divadlem. Zahrají Rybičky 48, Sto zvířat či Krausberry. Kompletní program naleznete zde.

Pardubický kraj

Lughnasad v Nasavrkách

Na Chrudimsku propuknou od pátku do neděle tradiční oslavy léta. Akce s názvem Na obchodní stezce začne v pátek v 17:00 na náměstí a v areálu zámku a potrvá do neděle do 16:00. Poznáte tradice našich předků, uvidíte oblečení, zbraně, ochutnáte tradiční pokrmy. Připraveny budou dobové tance a klání, ve večerních hodinách řada koncertů. Více hledejte zde.

Letní kino v Dolní Moravě

První letní kino a auto kino na Dolní Moravě bude otevřeno v pátek a v sobotu ve zdejším Relax & sport resortu na parkovišti u restaurace U Slona. V pátek po setmění uvidíte film Revival, v sobotu pak snímek Krásno. Před setměním se budou na plátně promítat sportovní dokumenty. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Glass Fest v Karlových Varech

Galerie Minea zve na 14. ročník festivalu uměleckého skla Glass Fest. Výstava současného skla bude otevřena do 31. srpna v prostorách přízemí a patra Vřídelní kolonády. Představí 65 exponátů výtvarníků z ČR i ze zahraničí. Více čtěte zde.

Hudební festival Povaleč

Festival proběhne od pátku do neděle na zámku Valeč. Během tří dnů uslyšíte mnoho kapel a DJ´s. Na třech pódiích se vystřídají desítky interpretů. Využít můžete i možnost stanování. Celý program si prohlédněte zde.

Liberecký kraj

Den Norska na Zubačce v Kořenově

V sobotu ochutnáte speciality norské kuchyně, uvidíte výstavu železničních modelů a kolejišť a svezete se historickými vlaky. Mezi Libercem, Jabloncem, Tanvaldem, Kořenovem a Harrachovem budou jezdit dva speciální vlaky. Navštívíte Muzeum ozubnicové dráhy. Bližší informace naleznete zde.

Řemeslný jarmark na Grabštejně

Historický jarmark vás čeká o víkendu v Hrádku nad Nisou. Mezi 9:00 a 17:00 budete obdivovat produkty tradičních řemesel. Na nádvoří hradu se setkáte s kovářem, košíkářem, drátenicí a budete si moci zkusit sami něco vyrobit. Program doplní historický šerm. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Muzejní noc ve Šternberku

Muzejní noc bude pro malé i velké připravena v sobotu v Expozici času. Dobrodruzi se vydají zachránit princeznu Časněnku, která je vězněna v temné komnatě. Na pouť se můžete vydat od 21:00, 21:30, 22:00 a 22:30. Nezapomeňte si baterku. Více zde.

Bunkr cup v Branné

Pátý ročník Bunkr cupu proběhne v sobotu na Šumpersku. Akce se koná u samoty Splav, na turistické trase mezi Brannou a Ostružnou a je určena rodinám s dětmi, zájemcům o vojenskou historii i rekreačním sportovcům. Zájemci mezi 10:00 a 17:00 porovnají síly v netradičních soutěžích, prohlédnou si vybavený objekt čs. lehkého opevnění z roku 1938 a seznámí se s jeho historií.

Moravskoslezský kraj

Závody silničních motocyklů

Mezinárodní závod silničních motocyklů Havířovský zlatý kahanec na Těrlickém okruhu proběhne o víkendu. Během závodů se představí jezdci v mnoha třídách. V sobotu si také užijete hudbu, neděle vyvrcholí závodem Grand Final. Závodní okruh leží v blízkosti Těrlické přehrady. Veškeré informace o akci naleznete zde.

Folklorní setkání v Jablunkově

Mezinárodní folklorní setkání Gorolski Święto proběhne od pátku do neděle v Městském lese. Na scéně přírodního amfiteátru uvidíte folklorní soubory české i zahraniční. Program začne v pátek v 18:00 a skončí v neděli ve 22:00. Chybět nebude ani řada doprovodných akcí. Do programu se můžete podívat zde.

Plzeňský kraj

Pouť v Kašperských Horách

Toto šumavské město ožije o víkendu poutí Panny Marie Sněžné. Chybět nebude staročeský jarmark ani pouťové atrakce. V sobotu se těšte od 14:30 do 21:00 na 6. ročník pouťového hudebního odpoledne, kde také vystoupí Žalman a spol. Na program naváže pouťová zábava. Součástí pouti budou v neděli tradiční pouťová klání týmů z okolí a setkání harmonikářů. Harmonogram akce naleznete zde.

Železnorudské slavnosti

Od pátku do neděle proběhnou v Železné Rudě tradiční slavnosti. Uvidíte taneční vystoupení, ukázky hasičů, ohňovou show, koncerty. Chybět nebudou pouťové atrakce a trh. Novinkou bude hudební festival začínajících kapel. Více zde.

Ústecký kraj

Festival Budyňský poutník

Festival se koná v prostředí vodního hradu v Budyni nad Ohří od pátku do neděle. Akce je součástí tradiční budyňské pouti. O začátek se postará od 18:00 minifestival pokračující countrybálem. Hlavní program vypukne v sobotu od 12:00. Uslyšíte třeba Stráníky, Pavla Dobeše, Cop, Wabiho Daňka, Poutníky a mnoho dalších. Neděle bude hlavním pouťovým dnem a v 15:00 uvidíte módní přehlídku. Více hledejte zde.

Houmrův triatlon v Jiříkově

Tradiční triatlon odstartuje v sobotu ve Šluknovském výběžku. Zázemí závodu bude připraveno ve sportovním areálu Jiříkova. Závod je určen všem věkovým a výkonnostním kategoriím včetně dětí. Účastníci si vyberou z několika délek a obtížností tratí. Chybět nebudou doprovodné aktivity pro děti a dospělé a od 15:15 začne hudební festival. Více hledejte zde.

Vysočina

Hudební festival Petra Dvorského

Další ročník Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského začne na zámku v Jaroměřici nad Rokytnou v sobotu a potrvá do 16. srpna. Zahajovací operní galakoncert sestavený z Verdiho, Pucciniho a Catalaniho melodií zazní v podání sólistů z Číny a Mongolska v sobotu ve 20:00. Více se dočtete zde.

Sázavafest ve Světlé nad Sázavou

Festival začíná ve čtvrtek a potrvá do soboty. Užijete si ho v zámeckém lesoparku. Letošní ročník se částečně zaměří na electro swing, chybět nebudou české hvězdy jako Chinaski, Ondřej Havelka nebo Dan Bárta. Program si pročtěte zde.

Zlínský kraj

Jánošíkův dukát v Rožnově pod Radhoštěm

Mezinárodní festival slovenského folkloru v ČR a mistrovství Valašského království ve stloukání másla proběhnou ve Valašském muzeu v přírodě od pátku do neděle. Program začne v pátek v 19:30 a skončí v neděli v 18:00. O víkendu vše doplní jarmark řemesel. Harmonogram akce najdete zde.

Všeminské slavnosti

Slavnosti v obci Všemina na Zlínsku se konají v sobotu v areálu TJ Sokol. Od 15:00 bude připravený turnaj v malé kopané o pohár starosty obce kategorie mužů i žen. Uvidíte vystoupení břišní tanečnice, hasiče a jejich vozidla, připravena bude soutěž ve vaření gulášů, koncerty, ohňová show a občerstvení. Více se dočtete zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám