Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Za legendárními stavebnicemi do Zlína i Slavkova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stanete se o víkendu svědky napínavých historických soubojů, pohádkových příběhů, nebo raději komentovaného krmení zvířat v zoo? Jestliže hledáte jiné možnosti, jak si užít s rodinou volný čas, můžete taktéž zavítat na interaktivní výstavy stavebnic či tajuplné večerní prohlídky hradů a zámků.

Foto: archiv Zlaté Jablko

Velký krokodýl je jedním z řady děl postavených ze známé barevné stavebnice. Hravou expozici můžete vidět ve Zlíně.

Článek
Praha

Fotografie zvířat v Centru Chodov

Divoká zvířata z celého světa poznáte díky fotografiím Wild Moments od Petra Slavíka. Třicet velkoformátových snímků s kamčatskými medvědy, vlky z Minnesoty i obyvateli afrických plání uvidíte v Centru Chodov do 6. srpna. Více zde.

Otevření rezervace Bororo v Zoo Praha

V neděli proběhne slavnostní otevření herního a zábavně odpočinkového prostoru pro rodiny. Nově vybudovaný areál je součástí bývalého Pavilonu velkých savců. Přijít můžete mezi 11:00 a 17:00. Bližší informace naleznete zde.

Výstavní a prodejní akvaristická burza

Nedělní dopoledne můžete strávit prohlížením i nákupem ryb a rybiček v První jazykové základní škole na Pankráci. Od 8:30 do 11:30 nakoupíte živočichy a rostliny od chovatelů a pěstitelů, vyberete si z krmiv a akvarijní techniky. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Medvědí točnění na Točníku

Druhý ročník akce nabídne o víkendu koncert Báry Černé, vystoupení šermířů, mučírnu s katem, jízdu na poníkovi, hrátky s šaškem, malování na obličej i střelbu z kuše, luku a šípu. Program si po oba dny užijete mezi 10:00 a 19:00. Více zde.

Výstava modelů v Mělníce

Když si chlapi hrajou aneb miniaturní svět modelů - to je výstava modelů letadel, vrtulníků, aut, lodí a architektury z plastu, papíru, kovu, dřeva, polystyrenu a sádry. V mělnickém Regionálním muzeu se můžete proměnit v pilota malého letadla, pro děti jsou přichystány vystřihovánky. Expozici si prohlédnete do konce prázdnin v 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00 a 16:00. Více se dozvíte zde.

Výstava cukráren v Mnichově Hradišti

Voňavá výstava s malováním perníčků, poznáváním koření a modelováním marcipánu nese název Historické cukrárny. Představí vývoj cukrářského řemesla v našich zemích. V Muzeu města, které sídlí ve 2. patře zdejšího zámku, uvidíte také cukrářské předměty a dokumenty od místních cukrářů. Přijďte mezi 8:45 až 12:00 a 13:00 až 16:00 až do konce prázdnin. Více informací hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Merkur ve Slavkově

Expozici zaměřenou na fenomenální stavebnici uvidíte do konce července na zámku Slavkov – Austerlitz. Seznámíte se jak s historickými, tak i se současnými kousky. Děti se zabaví a dospělí se vrátí do dětství od 9:00 do 17:00. Více si přečtěte zde.

Středověký program na Cornštejně

Historická akce Na vlastní kůži středověkem VII. se na Bítově usídlila od pondělí do soboty. Hrad zaplnily historické dílny, rytířské ležení i vybavená zbrojnice. Zkusíte si střelbu z luku, kuše či hod vrhací sekerou. Na sobotu je navíc připravený od 19:30 do 21:45 večerní šermířský program a ohňová show. Program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Selské slavnosti v Holašovicích

Již pošestnácté zavítají na jih Čech zástupy lidových umělců a řemeslných tvůrců. V pátek bude od 12:00 připraven den s Českým rozhlasem České Budějovice. Po celou dobu budou k dispozici tvůrčí dílny pro děti, užijete si lidový jarmark s ukázkami řemesel, uslyšíte heligonky a jarmareční zpívání. Děti nadchnou projížďky na koních a dřevěný kolotoč. Program skončí v neděli navečer. Nahlédnout do něj můžete zde.

Loutkářské hry na Dívčím Kameni

Pásmo loutkářských her spolku Vozichet z Jablonce nad Nisou zhlédnete v sobotu v Holubově. Naplánována jsou například představení Nastavte uši, pozorujte od 14:00 Zlaté kuře od 15:00 nebo také od 17:00 Černý mstitel na bílé klisně. Více zde.

Královéhradecký kraj

Čarodějnický kongres na Kosti

Víkend plný tajemství, magie i zábavy v rytmu Samby zažijete v Mladějově. V sobotu od 9:00 do 19:00 a v neděli do 17:00 budou na hradě odborníci na zdraví a esoteriku, tanečník zumby nebo kouzelník. Děti zabaví například pohádka O Ježibabákovi. Projdete se po 45 metrů dlouhém dřevěném ochoze bez jediného kovového spojovacího prvku ve výšce 10 metrů. Bližší informace naleznete zde.

Doteky Afriky v zoo

Festival Doteky Afriky 2014 proběhne o víkendu v Zoo Dvůr Králové nad Labem. Nabídne hudební a taneční vystoupení, workshopy i přednášky cestovatelů. Afriky se návštěvníci dotknou v sobotu a v neděli od 10:00 do podvečerních hodin. V sobotu večer si poslechnete koncert a zhlédnete film Vzpomínky na Afriku. Pro děti bude připravena dvoudenní stopařská soutěž. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Pardubický kraj

Den dřeva v Hlinsku

Areál Betlému provoní v sobotu od 10:00 do 17:00 dřevo. Proběhne jarmark, soutěže, řezbářské ukázky i projížďky na dřevěném voru. Vystoupí vicemistr světa ve sportovním dřevorubectví Martin Komárek a dřevosochař Václav Vondra s motorovou pilou. Pro děti nebudou chybět pohádky. Více čtěte zde.

Historická akce v Chrudimi

Akce Zítra začala válka v sobotu zábavnou formou poučí o první světové válce. Proběhne od 14:00 do 18:00 v Muzeu loutkářských kultur Chrudim a nabídne ukázku ručních zbraní, střelbu na terč, bramborové divadlo a výrobu bramborových loutek. K příležitosti 100. výročí začátku první světové války také muzeum připravilo výstavu Loutky na frontě. Ta bude v sobotu zahájena, potrvá pak do ledna 2015. Více zde.

Karlovarský kraj

Historický jarmark na hradě Seeberg

Sobota nabídne v Poustce nedaleko Františkových Lázní program s šermířskou skupinou, dobové tanečnice a hudebníka, i pohádky v podání Pouličního divadla Viktora Braunreitera. Jarmark bude přístupný mezi 10:00 a 18:00. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Anenská sklářská slavnost na Jizerce

Jubilejní 10. sklářská pouť v Kořenově na Jablonecku nabídne v sobotu bohatý program. Mezi 10:00 a 17:00 uvidíte u hotelu Panský dům ukázky tradičních řemesel, divadlo, soutěže či rýžování drahých kamenů. Prohlédnete si také Muzeum Jizerských hor. Více informací naleznete zde.

Olomoucký kraj

Střelecký den v Drahanech

Na střelnici se přenesete do období třicetileté i druhé světové války, uvidíte vojenská ležení a bojové ukázky. Dokonce si zkusíte střelbu z historických zbraní. Od 9:30 do 18:00 si vystřelíte z arkebuzy, muškety nebo sovětské pušky Mosin. Více čtěte zde.

Promítání na Bouzově

Letní promítání se na hradě dostalo do své poloviny. Tuto sobotu a neděli se můžete těšit na oblíbenou pohádku O princezně Jasněnce a létajícím ševci, kde je Bouzov jednou z kulis příběhu. Promítání začne od 14:00 na I. nádvoří. Více se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Dobývání hradu Hukvaldy

Sobotní dobývání hukvaldského hradu nabídne dobová ležení, společnost rytířů a krásných dam... Ukázková bitva proběhne od 11:00, 14:00 a 16:30. Letošní děj je zasazený do konce 14. století. Mezitím bude hrát k tanci a poslechu středověká hudba. Bližší informace hledejte zde.

Kněžnin střevíc na hradě Sovinec

Na svatou Annu po hradbách chodí bílá paní a hledá ztracený střevíc. Zda ho najde, se dozvíte díky víkendovému programu v Jiříkově. V pátek od 16:00 je připravený večerní napínavý program a prohlídky hradu při svíčkách. V sobotu a v neděli vás mezi 9:15 a 18:00 nadchne bohatý program včetně řady vystoupení. Více zde.

Plzeňský kraj

Gotické lidové tance na Kašperku

O víkendu se na nádvoří Kašperku dozvíte, jak se kdysi tančilo na středověkém hradě. Zkusíte si taneční kroky na dávné melodie pod širým nebem. Vystoupí skupina historického tance Arvena vždy ve 12:00, 13:30 a 15:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Šluknovské výstavy

Šluknovský zámek hostí společnou výstavu Vítězslava Fischera a Lenky Procházkové. Uvidíte dřevěné mravence, létající stroje, obří vzducholodě i drobné obrázky zvířat. Výstava je otevřena od 9:00 do 11.30 a od 12:30 do 17.00. Více zde.

Lodní linka v Ústí nad Labem

O prázdninách můžete využít víkendovou převozní linku lodi Marie z ústeckého Vaňova na Píšťanské Jezero. Loď vyplouvá každý víkend. V provozu je také sobotní přívoz katamaránem mezi obcemi Církvice a Dolní Zálezly. Více se dozvíte zde.

Vysočina

Komentované krmení v Zoo Jihlava

V období prázdnin si děti užijí oblíbené komentované krmení zvířat. V areálu zoo můžete denně vidět krmení u venkovních výběhů surikat, žiraf, lam, babirus, medvědů, lemurů a tuleňů. Proběhnou též ukázky výcviku dravců a sov. Více zde.

Festival Prázdniny v Telči

Festival od pátku do 10. srpna nabídne koncerty na zámku, kocouří scény na náměstí, nocturna, výstavy, tvůrčí dílny, výlety či happeningy. Zahájení proběhne v pátek na zámeckém nádvoří. V sobotu budou závodit u Štěpnického rybníku dračí lodě. Pro děti je určený pohádkový blok, kde se denně odehraje loutkový či hraný příběh. Kompletní program si prohlédněte zde.

Zlínský kraj

Dětské prohlídky hradu Malenovice

Prohlídky hradu nedaleko Zlína určené speciálně dětem budou pobíhat až do 24. srpna. Letošní trasa vede jak hradním interiérem, tak i zoologickou expozicí Zvířata na Zemi a člověk. Prvním patrem provádí hradní paní odhalující zdejší tajemství. Hrad můžete navštívit v neděli v 9:00 a 10:00. Více se dočtete zde.

Lego festival ve Zlíně

Obchodní a zábavní centrum Zlaté jablko bude zdobit do 10. srpna stavebnice lego. Kromě hracích stolečků, které budou v hlavní galerii k dispozici denně od 10:00 do 18:00, uvidíte expozici soch vytvořených právě z této stavebnice. V sobotu bude připravený interaktivní program na téma Crawler a Racer. Více se dozvíte zde.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Při plánování výletů vám také pomohou Mapy.cz, které nově obsahují tipy na víkend.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám