Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Praze čeká maraton fotografy, v Olomouci běžce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend se ponese ve znamení slunovratu, ale také v tónech hudebních festivalů. Svoji oblíbenou kapelu si můžete přijet poslechnout například do Jindřichova Hradce, Horky nad Moravou nebo do Dolu Michal.

Foto: Profimedia.cz

Půlmaraton v Olomouci o víkendu otestuje vaši fyzičku. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival United Islands

Jedenáctým rokem obsadí United Islands of Prague od čtvrtka do soboty jak venkovní, tak klubové scény. Některé z koncertů 150 interpretů jsou se vstupným, řada se jich koná například na Střeleckém ostrově, na Kampě, Žofíně nebo Petříně zdarma. Uslyšíte rock, pop, indie, electro, world, folk, jazz i nové hudební trendy. Do programu nahlédněte zde.

Výzva pro fotografy

Nafotit 12 témat během deseti hodin budou mít za úkol účastníci Fotomaratonu, který odstartuje v sobotu v pravé poledne v pražských Bohnicích. Soutěž je oblíbená v řadě evropských metropolí, tak si i v té české jistě najde své příznivce. Zúčastnit se mohou amatéři stejně jako profesionálové či mladí fotografové do 15 let. Další informace naleznete zde.

Výstava obuvi na Chodově

Velká výstava obuvi Shoemánie představí historické unikáty ze sbírek Baťova muzea ve Zlíně, obuv největších legend tuzemského sportu nebo moderní designové kousky. V OC Chodov se v sobotu od 14:00 do 18:00 navíc uskuteční závod v běhu na podpatcích. Více se dozvíte zde.

Festival kávy v Náprstkově muzeu

Nádvoří Náprstkova muzea provoní v neděli káva. Téma festivalu je spjato s výstavou Čas zámořských objevů, s historií putování kávy z Etiopie po celém světě. Na Betlémském náměstí uvidíte etiopský kávový obřad. Od 10:00 do 18:00 bude připraven přednáškový cyklus o kávě, stánek s kávou i workshopy. Více čtěte zde.

Středočeský kraj

Královské stříbření v Kutné Hoře

Další ročník gotické slavnosti proběhne o víkendu v prostorách parků pod Vlašským dvorem v Kutné Hoře. Program vrátí město do roku 1414. Uvidíte příjezd a vítání krále Václava IV., středověkou zábavu a od 10:00 do 18:00 bohatý doprovodný program. V Pacákových sadech se budou vyprávět příběhy, do kterých se můžete díky kostýmům a rekvizitám zapojit. V pátek také začne festival Operní týden. Více zde.

Podlipanské kulturní slavnosti

Divadelní a hudební slavnosti se odehrávají ve městech Český Brod, Kouřim a Kostelec nad Černými lesy. Na 11 akcích se setkají do 12. července amatérští a profesionální umělci. V sobotu bude v Českém Brodě připravena beseda, výstava a koncert, v Kouřimi a v Kostelci koncerty. V neděli vyslechnete v Kouřimi mši svatou a requiem. Více hledejte zde.

Historická bitva v Nižboru

Bitva z období středověku proběhne v sobotu u nižborského zámku. Od 10:00 vystoupí mnoho českých i zahraničních souborů, od 15:00 uvidíte střelbu, pyrotechnické efekty nebo vypálení vesnice na břehu řeky. Připraveny budou bezplatné zámecké prohlídky, návštěva sklárny a tržiště. Večer zakončí hudba, ohňostroj a ohňová show. Více najdete zde.

Do Poděbrad za rekordem

Rodinný výlet si můžete udělat také do Poděbrad. V neděli od 15:00 se tu na náměstí Jiřího z Poděbrad bude křtít kniha o tomto významném panovníkovi, a to na počest 550. výročí od jeho mírové mise. Také se tu koncem víkendu pokusí o překonání českého rekordu v hromadném zpěvu koled. Zapojí se i další města, například Duchcov, Karlovy Vary, Dačice a další.

Jihomoravský kraj

Motoristické nebe v Brně

Na brněnském Masarykově okruhu se od pátku do neděle znovu sejdou milovníci rychlých kol. Pojede se tam šampionát šesti a osmiválcových cestovních vozů nazvaný EuroV8 Series. Kromě akční podívané nebude chybět ani jízda veřejnosti. Více informací se dočtete zde.

Veteran Tour Macocha

Od pátku do neděle proběhne v okolí Brna další rally historických automobilů Czech Hero Ride. Tour Macocha je zasvěcena T. G. Masarykovi. V pátek se sjedou historická vozidla v Blansku a v sobotu odjedou do Moravského krasu. V neděli se vydají starou částí Masarykova okruhu. Více zde.

Noc otevřených sklepů ve Valticích

Spojení letního slunovratu s celonoční vinařskou party zažijete v noci ze soboty na neděli ve Valtickém podzemí. Od 18:00 do 8:00 budete pít a jíst za tónů cimbálové hudby. Proběhne vinařská diskotéka i toulky archivními sklepy. Před úsvitem vyšlápnete na vyhlídkovou Kolonádu na kopci Homole. Pak přijde vydatná snídaně. Více se dozvíte zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti pětilisté růže v Krumlově

Páni z Rožmberka se do Krumlova vrátí od pátku do neděle. Město ožije rytířskými turnaji, historickými řemeslnými trhy a středověkou hudbou. To vše vyvrcholí v sobotu historickým kostýmovaným průvodem. V letošním roce si připomeneme udělení řádu Zlatého rouna Vilémovi z Rožmberka. Bližší informace se dozvíte zde.

Hudební festival v Jindřichově Hradci

Město Jindřichův Hradec ožije od pátku do neděle multižánrovým festivalem Živý Hradec. Uslyšíte třeba Blue Effect nebo Bohemia Swing band. Uvidíte pouliční muzikanty, biketrialovou show a svezete se hudebním vlakem. Vše o akci najdete zde.

Traktorová show

Shromáždění traktorů značky Zetor se uskuteční tuto sobotu v Záboří u Protivína. Akce začne v 11:00. V soutěži se předvedou různé typy traktorů, děti čeká napínavá soutěž. Bližší informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Festival Divadlo evropských regionů

Již 20. ročník mezinárodního divadelního festivalu přinese setkání divadelníků z 12 evropských zemí do Hradce Králové. Vyvrcholení divadelní sezóny začne v sobotu a skončí poslední červnový den. Hraje se na scénách Klicperova divadla a Divadla Drak a při venkovní produkci Open Air v parcích a uličkách starého města. Festival bude zahájen v sobotu v 15:00 ve Studiu Beseda. Vše o akci se dozvíte zde.

Četnické humoresky na zámku

Díky výstavě O Četnických humoreskách se přenesete v Novém Městě nad Metují do první republiky, dozvíte se o četnictvu a tehdejší módě. Do 28. srpna získáte informace o seriálu i ze zákulisí natáčení. Na zámku uvidíte uniformy i společenské kostýmy a doplňky. Díky detektivnímu příběhu Vražda továrníka Skalského si od 9:00 do 16:00 zahrajete na asistenty strážmistrů a budete hledat vraha. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Apetit Festival v Pardubicích

Gurmánský festival dobrého jídla a pití v Pardubicích nabídne v sobotu a neděli přehlídku nejlepších východočeských restaurací a šéfkuchařů, pivovarů i vinařství. Na závodišti v Pražské ulici se bude vybírat nejlepší restaurace a pivo. Akce začne v sobotu v 10:00 a skončí v neděli v 18:00. Program zhlédněte zde.

Festival živého pravěku

Pravěká osada Křivolík u České Třebové bude o víkendu protkaná řemesly a plná dobově oděných účastníků. Zájemci zažijí pravěk na vlastní kůži díky programům, vystoupením a prohlídkám technologických dílen. V Křivolickém udolí ochutnáte domácí sýry a teplé placky z pece. V sobotu od 13:00 do 18:00 a v neděli od 10:00 do 16:00 projdete historii od lovců doby ledové až po příchod Slovanů. Více zde.

Karlovarský kraj

Den otevřených dveří na letišti ve Varech

U příležitosti 10. výročí převodu letiště do majetku Karlovarského kraje navštíví zájemci v pátek běžně nepřístupná místa. Na odbavovací ploše uvidí výstavu letištní techniky a v časech 11:00, 12:30, 14:00, 15:30, 17:00 a 18:30 proběhnou v zasedací místnosti prezentace o letišti. Bližší informace najdete zde.

Veletrh tradičních řemesel

Nádvoří statku Bernard v Královském Poříčí se v sobotu změní v tržiště. Zamíří sem 30 stánkařů a řemeslníků z Česka i Německa. Od 11:00 do 18:00 ožije jarmark rytířskými souboji, dobovou hudbou a soutěžemi. Uvidíte výstavu fotografií pořízených metodou camera obscura. Více se dozvíte zde.

Liberecký kraj

Oslava 1000 let Frýdlantu

Velkolepá oslava ve Frýdlantu nabídne v sobotu zábavu pro celou rodinu, dobré jídlo a pití i půlnoční ohňostroj. Uvidíte několik výstav, na náměstí T. G. Masaryka uslyšíte hudební skupiny z Frýdlantska nebo kapely Eddie Stoilow, Ready Kirken a Žlutý pes. Program začne v 10:00. Další informace o akci naleznete zde.

Svatojánský víkend v Pěnčíně

Svatojánský víkend s muzejní nocí proběhne v Kittelově muzeu na Krásné-Pěnčíně ze soboty na neděli. Během dne budou připraveny dílny pro děti, opékání buřtů, muzicírování pod širým nebem a soutěž v sekání trávy. Připomenete si tradice letního slunovratu a Svatojánské noci. Jako půlnoční překvapení bude připravena prohlídka muzea při svíčkách. Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Hudební festival v Horce nad Moravou

Další ročník Rockové Horky se bude konat v sobotu. Ve venkovním areálu Sokol vystoupí od 17:00 kapely On The Way, Try, Status Quo Tribute, Whitesnake revival, Kiss Forever Band a Nirvana.cz. Připraveny budou světelné a pyrotechnické efekty a v areálu můžete také stanovat. Program si prohlédněte zde.

1/2Maraton v Olomouci

Start hlavního závodu 1/2Maratonu v Olomouci proběhne v sobotu z Horního náměstí v 19:00. Trasa měří přesně 21,0975 kilometru. Závodit můžete také ve štafetě. Poběží se též závod 2Run na 10+11 kilometrů. Nesoutěžní rodinný běh na 3 kilometry začne v 17:00. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Hradecký slunovrat

Hudební, gastronomický a rodinný festival proběhne v sobotu v areálu státního zámku v Hradci nad Moravicí. Od 13:00 zazní na třech hudebních scénách například AG Flek, Jan Burian Žamboši, Karolína Kamberská nebo Bubenický orchestr. Ochutnáte produkci minipivovarů a místních výrobců. Více čtěte zde.

MichalFest v Ostravě

Mnoho kapel různých žánrů uslyšíte v sobotu v prostředí národní kulturní památky Důl Michal v Ostravě Michálkovicích. Od 10:00 zahrají v ulici Československé armády Buty, Lenka Filipová, Nebe a mnoho dalších. Za zvýhodněnou cenu navštívíte vnitřní prostory Dolu Michal. Vše o akci naleznete zde.

Plzeňský kraj

Oslavy 870 let Nepomuku

Město Nepomuk bude slavit od pátku do neděle. Hlavní program vypukne v sobotu. Historické slavnosti potrvají od 10:00 do 22:00 na náměstí A. Němejce. Uvidíte průvod, různá vystoupení a večer zakončí ve 23:00 videomapping a ohňostroj. V neděli budou připraveny seskoky parašutistů, fotbalový zápas Amfory a další zápasy. Více zde.

Chotěšovský slunovrat

Sobotní akce je určena na podporu kulturní památky kláštera Chotěšov. Mezi 13:00 a 23:00 vás čeká v areálu kláštera koncert v kapli, loutkové divadlo, folková hudební scéna, prohlídky kláštera a podzemí, řemeslné stánky, poníci, lukostřelba, dětský koutek pro děti nebo zahradní kavárna. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

CykloFestival v Litoměřicích

Na Výstavišti Zahrada Čech se od pátku do neděle odehraje festival. Nabídne sportovní vyžití, testování novinek, cyklistické filmy nebo možnost výhodných nákupů. Večer zahraje Xindl X, Tereza Černochová, Adam Mišík a Portless. V pátek přijďte mezi 14:00 a 23:00, v sobotu od 9:00 do 0:30 a v neděli od 10:00 do 15:00. Vše se o festivalu dozvíte zde.

Oslavy 150. výročí vzniku rozhledny

Jílové na Děčínsku bude v sobotu slavit na dvou místech. U rozhledny na Sněžníku bude od 10:00 do 18:00 připravený kulturní program s dechovou hudbou a country kapelou. Druhá část oslav začne ve 14:00 v areálu Jílovského zámku a nabídne zábavu do večerních hodin. Harmonogram akce si můžete prohlédnout zde.

Vysočina

Gastro festival v Havlíčkově Brodě

Nejlepší regionální restaurace přijedou v sobotu se svými specialitami. Na Havlíčkově náměstí v Havlíčkově Brodě ochutnáte také vína, sekty, míchané nápoje a kávy. Doprovodný program nabídne od 9:00 do nočních hodin show na pódiu, barmanskou show a cimbálovou muziku. Večer bude zakončen v letním kině na náměstí. Více zde.

Dny města Chotěboře

Od 16. do 22. června proběhnou oslavy dnů města Chotěboř. V sobotu uvidíte soutěžní lety a mažoretky. V 10:00 a ve 14:00 proběhne u kostela sv. Jakuba Staršího kostýmovaná procházka městem s Ignátem Herrmannem. Neděli zaplní dětský den a letecká show na letišti v Chotěboři – Počátkách. Kompletní program najdete zde.

Zlínský kraj

Svatojánský večer

V sobotu proběhne ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm oslava slunovratu. Akce se koná v areálu Valašské dědiny. Na Svatojánském večeru plném slunovratových zvyků a poezie vystoupí od 21:00 soubor Soláň, společnost Historika a folklorní skupina Hájíček ze Slovenska. Po skončení programu bude připravena večerní zábava s cimbálovou muzikou Bača. Více se dočtete zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám