Hlavní obsah

Tipy na víkend: V Liberci uvidíte staré toalety, na hradě Veveří ochutnáte Řecko

Láká vás koncem týdne pivní či vinné osvěžení? Nebo se uchýlíte raději do stínu mnoha atraktivních expozic? Pokud vás láká obojí, v bezpočtu víkendových možnostech jistě najdete i kompromis či kombinaci.

Foto: Profimedia.cz

V Liberci si můžete prohlédnout toalety našich předků. Ilustrační foto

Článek
Praha

Den otevřených dveří v Českém rozhlase

V komplexu budov Vinohradská – Římská na Praze 2 se v sobotu otevřou dveře veřejnosti. Mezi 9:00 a 17:00 projdou budovou skupiny s průvodcem. Uvidí vysílací studia, setkají se s lidmi, kteří vysílání připravují, uslyší řadu koncertů. Představí se všechny stanice Českého rozhlasu i různá umělecká tělesa. Více si přečtěte zde.

Žižkovské pivobraní

Městská část Praha 3 zve na 3. ročník pivobraní na Parukářku, kterým provede Ester Kočičková. V pátek a v sobotu se představí Minipivovar Ujkovice, Lounský žejdlík, Pivovar žejdlíček nebo Goodbulldog. Proběhne i degustační soutěž, BMX exhibice na mobilní rampě a hudební program. Více se dozvíte zde.

Závody veslic Pražské primátorky

Primátorkám nepatří jen neděle, už od pátku se pojede několik závodů - od Univerzitních osem až po ženské a veteránské osmy, Jarní skulérský závod nebo závody na skifu. Neděle bude ve znamení velkolepého finále závodu mužské osmiveslice o putovní Primátorský štít. V neděli lodě startují u Veslařského ostrova, cíl je mezi Železničním a Palackého mostem a trať vede po proudu řeky. Doprovodný program zahrnuje prohlídky podolské vodárny, brunch na pláži nebo koncerty. Více zde.

Středočeský kraj

Pradědečkův traktor v Čáslavi

V prostorách Muzea zemědělské techniky v Čáslavi, pobočce Národního zemědělského muzea, bude o víkendu připravený bohatý program. Uvidíte traktory, motory nebo parní stroje, děti zabaví hry a soutěže. Mezi 8:00 a 17:00 si tam po oba dny prohlédnete všechny expozice a vybrané depozitáře. Více najdete zde.

Mezinárodní hudební festival Kutná Hora

Festival potrvá od 7. do 14. června a letos bude ve znamení Roku české hudby. Zaměří se také na autory spjaté s židovskými osudy. V sobotu zazní ve 21:00 v kapli Božího těla při svíčkách Preludium z jejich životů, v neděli uslyšíte v 19:30 v chrámu sv. Barbory na zahajovacím koncertě Otvírání studánek. Více se dočtete zde.

Festival La Bárka

La Bárka aneb živá galerie pod širým nebem je umělecko-řemeslný festival, který propukne v sobotu v Benátkách nad Jizerou. Na palubě bárky připlují v 10:00 na Husovo náměstí divadlo, hudba, knihy a kouzelník. Mezi 10:00 a 20:00 si zkusíte řemesla, bude otevřena kavárna Altar Café, čajovna a knihovna Librarium mobile. Více se dozvíte zde.

Jihomoravský kraj

Řecká sobota na hradě Veveří

Sobota v řeckém duchu nabídne od 11:00 do 22:00 bohatý kulturní i historický program s možností ochutnat i zakoupit řecké speciality. Uvidíte krojované vystoupení a zapojíte se do poznávacích soutěží věnovaných Řecku. Pro děti budou připraveny atrakce s vazbou na řecké báje a mýty. Slavnostně bude zahájena výstava Řekové a Levantinci ve Vídni, v Brně a na Moravě. Více čtěte zde.

Špilberk Food Festival

Na 3. ročníku brněnského food festivalu se o víkendu o gastronomické zážitky postarají šéfkuchaři nejznámějších restaurací z Brna a okolí. Po tři dny čeká návštěvníky bohatý program plný degustací vín, kávového umění, ochutnávek destilátů, kuchařských exhibicí a besed s odborníky. Program je připravený v pátek od 13:00 do 22:00 a afterparty do 2:00, v sobotu od 11:00 do 21:00 a v neděli od 11:00 do 19:00. Více zde.

Jihočeský kraj

Slavnosti piva

Výstaviště v Českých Budějovicích pořádá v pátek a v sobotu 18. ročník Špilberk Food Festivalu. Ochutnáte piva česká i zahraniční. Prezentováni budou výrobci nápojů a gastronomických specialit. V pátek bude otevřeno od 12:00 do půlnoci a v sobotu od 10:00 do půlnoci. Hudební program bude připravený v Pivovarské zahradě a v Pavilonu Z po oba večery. Součástí výstavy je degustační soutěž. Celý program si prohlédněte zde.

Půlmaraton v Českých Budějovicích

Další půlmaraton se letos běží v jihočeské metropoli. Součástí tohoto festivalu zdraví a aktivního životního stylu je i Běh na 10 km, Štafetový běh a Rodinný běh. Hlavní závod začne v 19:00 na náměstí Přemysla Otakara II. Součástí akce bude tradičně také Maraton Music Festival. Veškeré informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Královéhradecké pivobraní

Akce nabídne v sobotu kulturně-gastronomický zážitek od 10:00 do 22:00. U Koupaliště Flošna ochutnáte prémiová piva, pivní speciály i nabídku z minipivovarů. Součástí akce bude vystoupení mnoha kapel, fun a relax park i dětská zóna. Více se dočtete zde.

Zahájení lázeňské sezóny

Po celou sobotu bude na čtyřech místech v Janských Lázních probíhat kulturní program. Návštěvníky čekají od 10:00 rytířské souboje, řemeslný trh, dílničky pro děti, jízda na koni, sokolnictví, ukázky práce Horské služby i hasičů. Uslyšíte Žlutého psa a Báru Basikovou. Od 20:00 do ranních 2:00 se odehraje v prostorách kolonády společenský večer. Další informace hledejte zde.

Pardubický kraj

Den otevřených dveří v Zámrsku

V rámci Mezinárodního dne archivů nahlédnete v sobotu do Státního oblastního archivu sídlícího na zámku v Zámrsku. Mezi 9:00 a 16:00 uvidíte prezentace archivářovy práce, komentované prohlídky vnitřního areálu archivu či ukázky archiválií. Více zde.

Festival Sodomkovo Vysoké Mýto

Festival věnovaný automobilovému designérovi a karosáři, vysokomýtskému rodákovi Josefu Sodomkovi se odehraje v sobotu. Na náměstí Přemysla Otakara II. budou od 9:00 do 17:15 k vidění historická auta, módní přehlídka, prohlídky historických autobusů, četnická pátrací stanice a mnoho dalšího. V muzeu uvidíte výstavu Auto, kam se podíváš a na náměstí výstavu ke 110. výročí narození Josefa Sodomky ml. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Večerní prohlídka kláštera v Ostrově

Oživlá prohlídka kláštera představí v sobotu ostrovské příběhy. Humorné i vážnější osudy obyvatel Ostrova se odehrají přímo před zraky diváků od 17:00 do 21:00. Celý program bude podbarven hudbou flétnistek. Do 18:00 si také můžete prohlédnout výstavu Skrytá krása minerálů. Bližší informace naleznete zde.

Liberecký kraj

Perníkářská muzejní noc v Brodě

Páteční Muzejní noc se ponese na Bělišti v Železném Brodě v duchu perníkářství a perníků. Mezi 18:00 a 22:00 bude nachystaný zábavný i poučný program. Uvidíte řezbáře a perníkáře, sami si vyrobíte a ozdobíte perník. Více zde.

Výstava Historických toalet

Výstava Královské posezení aneb Historické toalety ukáže v libereckém Severočeském muzeu historické kousky i nejnovější designovou sanitární keramiku. Návštěvníci se seznámí s dějinami hygieny. K výstavě jsou připraveny pracovní listy, výtvarný koutek, designérská i vědomostní soutěž. Přijďte o víkendu od 9:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Oživené prohlídky v Mladečských jeskyních

Na sobotu bude v jeskyních připravený historickou prohlídku s názvem Cesta do pravěku. Jeskyně jsou nejstarším sídlištěm cromagnonského člověka. Člověk moderního typu zde žil před více než 31 tisíci lety. Po tisíciletích jej poznáte díky prohlídkám mezi 11:00 a 16:00. Více hledejte zde.

Bikemaraton v Zábřehu

Šestý ročník Bikemaratonu Bozeňov, zařazeného do Šumperského poháru horských kol 2014, se pojede v sobotu. Start závodu je v 7:30 ve Sport & Relax areálu Bozeňov v Zábřehu – Dolním Bušínově. Pojede se pět tras. Více se dočtete zde.

Moravskoslezský kraj

Slavnosti pivovaru Ostravar

Další ročník velkolepého svátku piva proběhne v sobotu. Mezi 12:00 a 22:00 uslyšíte na třech hudebních scénách Tomáše Kluse či skupiny Tata Bojs, Mňága a Žďorp a Divokej Bill. Ochutnáte samozřejmě čepované pivo Ostravar. Více zde.

Plzeňský kraj

Den pozemního vojska

Již 25. ročník největší ukázky současné i historické vojenské techniky v Evropě vypukne v sobotu v Bahnech u Strašic. Od 9:00 do 18:00 uvidíte okamžiky z první světové války, z válečné operace na frontě nebo na území protektorátu. Připraveno bude více než 250 kusů současné pozemní techniky. Více hledejte zde.

Den otevřených dveří Škoda v Plzni

Areál Škoda Plzeň se v sobotu otevře od 9:00 do 17:00. Můžete se rovněž těšit na prohlídku výroby. Připravený bude bohatý doprovodný program včetně zábavné soutěže. Z Prahy bude vypraven historický vlak s parní lokomotivou. Více zde.

Ústecký kraj

Casanovské slavnosti

Už 20. slavnosti budou zahájeny v pátek příjezdem Giacoma Casanovy do Duchcova. Hlavní program proběhne v sobotu na zámku, na náměstí Republiky a na Masarykově zóně. Vystoupí Martin Maxa, Olga Lounová nebo Olympic. Bude připravený dobový jarmark, šermíři, koňská ohňová show, koně a jízdy v kočáře, výstava bonsají a pochod bubeníků. Slavnosti zakončí ohňostroj. Více čtěte zde.

Litoměřický hrozen

Třetí ročník prezentační, prodejní a soutěžní výstavy vín hostí v sobotu od 10:00 do 22:00 Hrad Litoměřice. Nově ochutnáte i vína z Německa, Francie a Portugalska. K ochutnávkám zahrají kapely Áda Škarda Band a Swing Cabinet. Ve 14:00 proběhne předávání ocenění vínům. Již tradičně ochutnáte sýry a regionální mošty. Více zde.

Vysočina

Výstava o stolování

Výstava Stůl na zámku a v paláci je součástí prohlídkové trasy B - hostinských pokojů a zámecké kuchyně v Jaroměřicích nad Rokytnou. Dozvíte se tam řadu informací a prohlédnete si unikátní exponáty z oblasti stolování na šlechtických sídlech v 18. a 19. století. Zámek je o víkendu otevřen od 9:00 do 17:00. Další informace najdete zde.

Farmářské trhy v Havlíčkově Brodě

První Havlíčkobrodské farmářské trhy Koudelův talíř se konají na Havlíčkově náměstí v sobotu. Od 8:00 do 12:00 nakoupíte maso, pečivo, mléčné výrobky, ovoce, zeleninu, koření, včelí produkty, víno nebo květiny přímo od výrobců, pěstitelů a chovatelů. Trh proběhne až do října každou první sobotu v měsíci. Více hledejte zde.

Zlínský kraj

Spolek umělců na zámku Holešov

Na největší výstavě v historii zámku uvidíte díla slavných českých umělců: Emila Filly, Václava Špály, Oldřicha Koníčka, Antonína Slavíčka, Josefa Čapka nebo Františka Muziky. V sedmi sálech a na chodbách bude vystaveno 200 děl žijících i zesnulých členů výtvarného spolku Mánes. Unikátní výstava bude otevřena na náměstí F. X. Richtra od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Kudlovický vinný žleb

Sklepy se v Kudlovicích otevřou v sobotu od 15:00 do 21:00. Ve sklepním společenství bude k poslechu hrát cimbálová muzika a zazpívá ženský pěvecký sbor. Budou otevřeny sklepy, kde majitelé nabídnou svá vína. Více se dozvíte zde.

Kudyznudy.cz

Nejlepší začátek výletu? Kudyznudy.cz. Vybírejte z tisíců turistických tipů a objevujte Česko!

Na stránkách kudyznudy.cz na vás čeká přinejmenším 40 tisíc různých možností, kde v Česku strávit víkend i delší dovolenou. Najdete tu spoustu bohaté inspirace, a tak si tu výlet můžete naplánovat přesně podle svých představ. Šťastnou cestu!

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám