Hlavní obsah

Tipy na víkend: Do Litomyšle za dobrotami, do Poděbrad za srdíčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tento víkend přináší napříč Českem akce plné hodování, tance, hudby, oslav, ale i sportu. Ať zvolíte aktivnější, nebo raději více odpočinkový program, nudit se jistě nebudete. Prohlédněte si třeba také exteriérové umělecké expozice, jakou je například výstava barevných srdcí v Poděbradech.

Foto: Sandra Bejšáková, ČTK

Srdcová expozice v poděbradském parku

Článek
Praha

Prague Food Festival

Osmý ročník gastronomické události roku proběhne od pátku do neděle. Pod širým nebem se v Královské zahradě Pražského hradu sejdou nejlepší šéfkuchaři a producenti nápojů Česka. Akce potrvá v pátek a v sobotu od 12:00 do 21:00 v neděli od 12:00 do 20:00. Více čtěte zde.

Mezinárodní výstava bonsají

Do neděle patří Japonská zahrada a výstavní sál v Troji východnímu umění. Uvidíte zde jednotlivé bonsajové styly. V sobotu bude navíc připraveno skládání origami, cvičení nebo ikebany. V neděli vyslechnete přednášku, dále uvidíte čajový obřad a uslyšíte hru na flétnu. Přijďte od 9:00 do 19:00. Více se dozvíte zde.

Kouzlo nadčasové módy

Prague Vintage Fair je první pražská prodejní výstava vintage módy. O víkendu se příznivci nadčasové módy sejdou v centru Prahy, aby obdivovali originální modely, a to nejen na módních přehlídkách. Na programu je toho ale mnohem více. Prohlédnout si ho můžete zde.

Středočeský kraj

Dobříšské májové slavnosti

Dobříšské slavnosti v sobotu proběhnou na Mírovém náměstí. Od 9:00 do 22:00 se nebude nudit nikdo z příchozích. Uslyšíte kapelu UDG a rockovou legendu Hudba Praha. Nebude chybět ani představení v podání špičkových umělců. Více zde.

Srdeční záležitost

V Poděbradech si nyní můžete prohlédnout 28 srdcí, ze kterých je každé věnováno jednomu členskému státu EU. Velká srdce pomalovali nejrůznějšími symboly jednotlivých zemí studenti českých výtvarných škol. Tuto mírovou expozici si můžete prohlédnout poblíž poděbradské kolonády v lázeňském parku.

Rozkvetlý Štiřín

Zámek Štiřín pořádá v neděli akci plnou květin. Mezi 9:00 a 17:00 budou připraveny v Ringhofferově ulici v Kamenici vycházky parkem s Václavem Větvičkou, přednášky, výstavy, prodejní výstavy, salón krásy a program pro děti. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Mikulovské slavnosti

Mikulov od pátku do neděle přiblíží svou minulost – v programu se objeví Římané, Liechtensteinové, Dietrichsteinové i vojáci z doby napoleonské. Chybět nebude folklór, víno ani hudba. Jako hlavní hvězda zazáří Miro Žbirka. Více se dozvíte zde.

Slavnosti chřestu v Ivančicích

Chřestové hody zažijí Ivančice již podvacáté. Ochutnáte tady chřestové delikatesy. Od pátku do neděle bude připravený bohatý doprovodný program včetně kurzů vaření, farmářského trhu, ochutnávky vín a koncertů. V neděli přijede parním vlakem císařovna Sissi s doprovodem. Bližší informace najdete zde.

Jihočeský kraj

Fenomén B......!

K 130. výročí založení keramické školy v Bechyni je připravena výstava 120 autorů z řad absolventů a pedagogů školy. V Mezinárodním muzeu keramiky, které sídlí na zámku, jsou umístěny sochy, keramické plastiky, produktový design a dochované ukázky od počátků školní tvorby v roce 1884 po současnost. Výstava je otevřena do 28. září, o víkendu od 9:00 do 18:00. Více se dočtete zde.

Projížďka vlakem na Netoličce

V sobotu bude obnoven provoz na trati Dívčice–Netolice. Máte jedinečnou příležitost svézt se historickým motorovým vozem M 131 zvaným "Hurvínek". V Netolicích navštivte tradiční jarní řemeslný jarmark. Z Dívčic můžete vyjet v 9:45, 11:15, 12:55 a 17:30. Další informace naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Komorní koncert v Ratibořicích

Sobotní koncert uslyšíte v rámci cyklu Camerata nova Náchod. Na zámku v Ratibořicích vystoupí v 17:00 Šporkovo trio a Klarinetové kvarteto ZUŠ Zlín. Více najdete zde.

Kolo pro život

Třetí závod sportovního seriálu Kolo pro život se koná v sobotu v Havlovicích nad Úpou. Připraveny budou dopolední dětské závody, závod horských kol na dvou různě obtížných trasách nebo nenáročná rodinná cyklovyjížďka. Mezi 9:00 a 18:00 budou připraveny hry, soutěže a dětská zóna. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Gastronomické slavnosti M. D. Rettigové

Legendární kuchařka Magdalena Dobromila Rettigová strávila v Litomyšli závěrečnou část svého života. Na její počest byly pojmenovány slavnosti jídla, které vyvrcholí sobotním gastrofestivalem na Smetanově náměstí. Začne v 11:00 a bude jej doprovázet bohatý celodenní program. Vše se dozvíte zde.

Pardubická muzejní noc

Zámek Pardubice, Východočeská galerie, Galerie města, Krematorium a Museum Rosice nad Labem zvou na muzejní noc. Na zámku bude mezi 17:00 a 23:00 připravena beseda, koncerty, kejklíř, noční show, prohlídky expozic a zámecké věže nebo pozorování hvězd. Bližší informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Maratonci v Karlových Varech

V 18:00 se v sobotu vybíhá z karlovarského nábřeží Osvobození půlmaratón. Jsou připraveny i další zajímavé závody 2Run (10 + 11 kilometrů) nebo rodinný běh na tři kilometry. Vybere si každý běžec. Sport doplní Maraton Music Festival. Více zde.

Noc kostelů ve Skocích

Kostel Navštívení Panny Marie ve Skocích nedaleko Žlutic bude v pátek otevřen od 18:00 do půlnoci. Během celého večera si prohlédnete interiér kostela při volné prohlídce, každou hodinu se konají prohlídky s výkladem, při nichž spatříte kostel od sklepa až po půdu. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Valdštejnské slavnosti v Jičíně

Tři dny plné oslav a událostí spojených s dobou Albrechta z Valdštejna zažijete o víkendu. Valdštejnovo náměstí v Jičíně, park a Lodžie ožijí slavnostmi s dobovými kostýmy, řemesly, trhy. Uvidíte výstavy, průvod masek nebo ohňostroj. Více zde.

Noc hradních kaplí na Bezdězu

Tradiční noční výstup na hrad Bezděz proběhne v sobotu od 19:00. Zpestří jej hudební vystoupení, divadelně-šermířské vystoupení, kaple nasvícená svíčkami a věž nabízející večerní a noční rozhledy. Bližší informace se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Pivovarská čtvrtka v Hanušovicích

Největší turistický pochod na Moravě Pivovarská čtvrtka letos slaví 17 let. Startuje v sobotu mezi 8:00 a 10:00 z pivovarského nádvoří v Hanušovicích, Králíků, Šumperka a z Velkých Losin. Každý si může zvolit z celkem osmi tras podle kondice. Po ukončení pochodu pokračuje program na nádvoří pivovaru. O trasách se více dočtete zde.

Světci na Bouzově

Prohlídky hradu zpestřené výstupy světců a světic budou připraveny o víkendu. Setkáte se například se sv. Annou, sv. Barborou či sv. Jiřím. Trasa Hrad Bouzov s vystoupeními světců a světic bude připravena od 11:00 do 14:00. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Hudební festival Janáčkův máj

Ostrava a další města severní Moravy hostí do 11. června 39. ročník mezinárodního hudebního festivalu vážné hudby. Klasickou hudbu provázejí jazzové koncerty, taneční vystoupení a cykly mluveného slova. V sobotu se odehraje koncert v Kravařích a v neděli v Ostravě. Podrobný program si prohlédněte zde.

Štramberská desítka

Další ročník silničního běhu se uskuteční v sobotu ve Štramberku. Prezentace bude připravena v sokolovně, startuje se v 11:00 v sedmi kategoriích. V cíli bude připraveno občerstvení a Štramberské uši. Bližší informace najdete zde.

Plzeňský kraj

Noc kostelů v Plzni

V pátek se návštěvníkům za tmy otevřou plzeňské kostely. Připraveny budou koncerty, bohoslužby, výstavy i komentované prohlídky téměř 20 plzeňských kostelů, kostelíků, kaplí a modliteben. Dostanete se i na běžně nepřístupná místa. Více zde.

Bonsai v Merklíně

Jubilejní 10. ročník Mezinárodní výstavy bonsají a suiseki zkrášlí o víkendu zámek v Merklíně u Přeštic. Doprovodný program nabídne od 9:00 do 18:00 výstavu Japonské svitkové obrazy Kakejiku, expozici orchidejí, workshop pěstování orchidejí, ukázky řezání dřevěných soch motorovou pilou a mnoho dalšího. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Výstava Femina ve Šluknově

Šluknovský zámek připravil výstavu Femina aneb variace na téma žena. Představí vitrážové obrazy a tiffany lampy výtvarnic Taťány Kůsové a Hany Janstové. Přijít můžete o víkendu od 09:00 do 11:30 a od 12:30 do 17:00. Více hledejte zde.

Vysočina

Slavnosti v Žirovnici

Tradiční Slavnosti žirovnického jednorožce proběhnou v sobotu. Na zámku bude od 10:00 do 21:00 připravený bohatý kulturní program, občerstvení a řemeslný trh. Ve Špýcharu uvidíte výstavu patchworkových prací, od 13:00 se můžete zúčastnit kurzu skládaného patchworku. Vystoupí Ivan Mládek. Více najdete zde.

Světový pohár horských kol

Již počtvrté v řadě bude závod hostit Vysočina Arena v Novém městě na Moravě. Juniorské závody proběhnou v sobotu, hlavní lákadla uvidíte v neděli. Bohatý program nabízí vedle závodů špičky cross country také maratón pro veřejnost. Veškeré informace k akci naleznete zde.

Zlínský kraj

Dny města Holešova

O víkendu proběhne v Holešově pátý ročník městských slavnostní a setkání partnerských měst. V pátek bude připravena Noc kostelů. V sobotu se odehraje Folklórní odpoledne v zámecké zahradě, na zámku budou v 17:00 oceněny osobnosti města a ve 21:00 začne koncert. V neděli bude připravena v 9:30 slavnostní mše a v 11:00 koncert na nádvoří zámku. Vše se dozvíte zde.

Jízda králů ve Vlčnově

Národopisná slavnost s lidovým zvykem jízdy králů, to je obřadní objížďka na koních s postavou krále oblečeného v ženském obřadním kroji. Slavnost proběhne od pátku do neděle. V sobotu a v neděli navštivte jarmark. Jízda králů začne v neděli v 11:30 na rohu ulice Brodská s ulicí Rybáře, ve 14:30 bude následovat krojovaný průvod.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám