Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za cestovatelskými zážitky jeďte do Zlína, za hudbou do Ostrova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až si odbydete velikonoční tradice, můžete si o víkendu vybrat i z řady akcí, které s tradicemi nemají nic společného. Ať už jste fanoušky rychlých kol, tenisu, běhu, umění nebo historie, nudit se rozhodně nebudete.

Foto: Profimedia.cz

Ostrovem se o víkendu budou rozléhat tóny pořádaných koncertů.

Článek
Praha

Výstava Bohuslava Reynka

Unikátní výstava ve Valdštejnské jízdárně představí expozici celoživotního výtvarného díla Bohuslava Reynka. Mimo jiné uvidíte dosud nezveřejněné grafiky. Tato exkluzivní výstava bude otevřena denně od 10:00 do 19:00 do konce července. Veškeré informace se dozvíte zde.

Běžecký kros Skalka

Čtvrtý ročník amatérského krosového závodu určený všem věkovým kategoriím se běží v neděli v Přírodní rezervaci Skalka na Praze 5. Vybrat si můžete z různých délek a obtížností tras. Prezentace závodníků začíná v 7:30 u hřiště Rugby Tatra Smíchov. Do 14:00 bude připravený doprovodný program. Děti zabaví ukázky hasičské techniky a skákací hrad, dospělé tělesné poradenství. Více čtěte zde.

Tanec zdarma

Velikonoční pondělí nemusí být jen o tradicích. Dokazuje to program pražského studia Fascinace, které chystá na tento den program plný tance a pohybu. Účastníci akce Charitativní Velikonoční maraton si vyzkoušejí fitbalet, zumbu, pilates, jógu nebo si zatancují novinky, jako je třeba jazz dance. Více informací naleznete zde.

Velikonoce v katedrále sv. Víta

Svatovítská katedrála na III. nádvoří Pražského hradu připravila na velikonoční svátky duchovní program. Na Bílou sobotu jsou v 8:00 připraveny ranní chvály. V kostele Všech svatých budete od 9:00 do 16:00 mít možnost přijmout svátosti smíření. Velikonoční vigilie proběhnou od 20:30 a předsedat jim bude kardinál Dominik Duka. V neděli v 8:30 začne mše svatá. V 10:00 bude proveden výkrop lidu křestní vodou. V 17:00 se budou zpívat slavnostní nešpory. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Svátky v Muzeu lidových staveb v Kouřimi

Tradiční Velikonoce prožijete ve skanzenu v Kouřimi. Program je připravený od Zeleného čtvrtka do nedělního Hodu božího velikonočního. O víkendu se od 10:00 do 16:00 dozvíte informace o lidových zvycích, v řemeslných dílnách si zkusíte zdobení vajíček, předení nitě a podmalbu na skle. Připravena bude lidová obchůzka i pohádky. Kromě toho si prohlédnete výstavu Velikonoční čas. Více se dočtete zde.

Velikonoce na Křivoklátě

Knížecí Velikonoce na hradě vás přenesou o století a půl zpět. Hradní nádvoří ozdobí řemeslný jarmark. O zábavu se postarají kejklíři, hudebníci a herci. Velikonoční brána hradu se o víkendu a v pondělí otvírá v 10:00 a zavírá v 17:00. Na akci můžete z Prahy dojet Křivoklátským expresem. Celý program najdete zde.

Biblické ilustrace Salvadora Dalího

Velikonoční výstavu biblických ilustrací připravilo Muzeum umění a designu Benešov. Na výstavních panelech jsou na náměstí T. G. Masaryka do 25. dubna nainstalovány zvětšeniny části biblických ilustrací. Samotnou Bibli si prohlédnete v muzeu na Malém náměstí o víkendu od 10:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00. Více zde.

Jihomoravský kraj

Vítání jara v Lednici

Sobota bude v Lednici ve znamení slavnostního zahájení 16. plavební sezóny a vítání jara. Slavnost, která se odehraje na přístavišti v zámeckém parku, bude tentokrát v prvorepublikovém duchu. Mezi 11:00 a 16:00 bude připraven velikonoční jarmark, ležení prvorepublikového vojska, představení pro děti, přehlídka předválečné sportovní módy, přehlídka čestné stráže dobového vojska a dobová hudební vystoupení. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Velikonoční Mikulov

Až do Velikonočního pondělí bude žít Mikulov svátky. Po celou sobotu i neděli bude na náměstí připravený řemeslný jarmark s řadou vystoupení a s dílničkami. Mnoho restaurací nabídne speciální velikonoční menu a budete mít možnost prohlédnout si historické památky. Podrobný program naleznete zde.

Sváteční výstava v Brně

Na Hlídce pod hradem Špilberk se až do neděle zabydlela výstava, která představí velikonoční kraslice a pomlázky, květinové dekorace nebo velikonoční pečivo. Děti uvidí právě vylíhnutá kuřátka a zkusí si vyrobit papírové dekorace. V sobotu i v neděli přijďte od 10:00 do 16:00. Více zde.

Jihočeský kraj

Prohlídky zámku Kratochvíle

O velikonočním víkendu oslaví zámek Kratochvíle Mezinárodní den památek. Od soboty do pondělí projdete velkou prohlídku včetně kostela za cenu hlavní prohlídkové trasy. V neděli mimořádně nahlédnete do Kratochvilské zahrady v 10:00, 12:30 a 15:00. V pondělí budou děti soutěžit v hledání vajíček. Více čtěte zde.

Prohlídky hradu Landštejn

Mezinárodní den památek a historických sídel oslaví také hrad Landštejn. Od soboty do pondělí bude vždy ve 14:00 stát před druhou hradní bránou průvodce, jež při prohlídce celým areálem seznámí návštěvníky s historií hradu. Běžně se tu neprovází, proto využijte této jedinečné příležitosti. Více se dozvíte zde.

Jarní slavnost v Písku

Sobotní písecká slavnost bude spojena s velikonočními svátky. Most obsadí od 10:00 do 17:00 řemeslné stánky, od 12:00 uvidíte ukázky řemesel. Pro děti bude připravena dílnička, pro všechny malování na chodníku, od mostu k Městské elektrárně se projedete na koních. Uvidíte řadu vystoupení a otevřena bude výstava Písek za císaře pána. Veškeré informace najdete zde.

Královéhradecký kraj

Prohlídka půdy na zámku Náchod

Zámek Náchod nabídne v sobotu a neděli v rámci Mezinárodního dne památek a historických sídel speciální prohlídky. Třicetiminutové prohlídky půd nad hlavními zámeckými budovami začnou v 11:00 a 15:00. Více zde.

Velikonoce na statku Piletice

Šrámkův statek v Pileticích hostí od Zeleného čtvrtka do Velikonočního pondělí výstavu kraslic a dalších svátečních předmětů. Členky Klubu lidové tvorby Hradec Králové předvedou techniky zdobení. Přijďte od 10:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Speciální návštěva Opočna

U příležitosti Mezinárodního dne památek bude zpřístupněn sál tabulnice s renesanční hřebínkovou klenbou a pánská koupelna na zámku Opočno. Nově zřízený sál tabulnice se bude používat od května letošního roku, takže máte šanci ho vidět v předpremiéře. Přijeďte kdykoliv o víkendu mezi 9:00 a 14:45. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Technická prohlídka zámku Slatiňany

V rámci Mezinárodního dne památek bude o prodlouženém velikonočním víkendu poprvé představena prohlídková trasa Pokrok nezastavíš! Zájemci uvidí dochované technické zázemí a běžně nepřístupnou knížecí oratoř v kostele sv. Martina spojenou se zámkem krytou dřevěnou chodbou. Prohlídky začínají vždy v 10:30, 12:30 a 14:30. Trasu bude možné navštívit jednou vždy jednou do měsíce. Více najdete zde.

Velikonoce na Veselém kopci

Tradiční akce zahájí v sobotu novou návštěvnickou sezónu Skanzenu Vysočina. Od soboty do pondělí připomene lidové oslavy Velikonoc a ukáže tvorbu svátečních předmětů. Od 10:00 do 15:00 proběhne kulturní program. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Barvy hudby v Ostrově

Vokálně-instrumentální soubor Cantilo v.i.p. vás v neděli v Ostrově přenese do atmosféry nejvýznamnějších křesťanských svátků. Koncert Barvy hudby se rozezní v 15:00 klášterním kostelem Zvěstování Panny Marie. Více se dozvíte zde.

Hod Beránka v Chebu

Velikonoce trochu jinak aneb Jak to všechno začalo uvidíte v sobotu na chebském hradu. Již pojedenácté proběhne na nádvoří tradiční velikonoční akce. Od 14:00 bude připraveno společné zpívání a loutkové divadlo Papuláci. Program skončí okolo 17:00. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Velikonoce na zámku Lemberk

Zámek Lemberk připravil na prodloužený víkend prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple. Seznámíte se se zvyky šlechty a s tím, jak Velikonoce slavila. Zámek v Jablonném v Podještědí můžete projít v každou celou hodinu od 10:00 do 15:00. Více si přečtěte zde.

Velikonoce na Grabštejně

I hrad Grabštejn přichystal prohlídky v duchu Velikonoc. Od 10:00 do 15:00 uvidíte v Hrádku nad Nisou velikonoční výzdobu. V dílně si ověříte zručnost při zdobení kraslic a pletení pomlázek. Vyrobíte si a sníte velikonoční perníčky. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Velikonoční výzdoba Bouzova

Prodloužený velikonoční víkend bude na hradě Bouzov ve znamení prohlídek s velikonoční a květinovou výzdobou. Po všechny tři dny je na tomto pohádkovém hradě otevřeno od 9:00 do 15:00. Bližší informace naleznete zde.

Velikonoce v lázních Jeseník

Priessnitzovy léčebné lázně chystají bohatý velikonoční program. Bílá sobota bude patřit řemeslníkům. V hale Sanatoria Priessnitz budou vznikat pletené košíky, pomlázky či malované kraslice. Uslyšíte folklór u cimbálu i komorní koncerty. Odpoledne zakončí tradiční veselice. Více do programu akce nahlédněte zde.

Velikonoce na hradě Helfštýn

Také Helfštýn plánuje speciální velikonoční program. Prodloužený víkend nabídne divadelní den pro děti i dospělé, hradní kejkle, žongléry, kejklíře a artisty. Uvidíte řemesla i velikonoční techniky. Hrad bude otevřen od 9:00 do 16:00. Více zde.

Moravskoslezský kraj

Velikonoce ve Frýdku-Místku

Tradiční frýdeckomístecké Velikonoce proběhnou od čtvrtka do soboty. Jarmark s tradičními řemeslnými výrobky navštivte od 10:00 do 17:00 na náměstí Svobody. Doplní ho pestrý kulturní program pro děti i dospělé. Program si prohlédněte zde.

Fed Cup v Ostravě

Ostrava bude o víkendu hostit semifinálové kolo Fed Cupu. České reprezentantky zabojují proti Itálii. Sobotní zápas začne ve Vítkovice aréně ve 13:00, nedělní ve 12:00. Více čtěte zde.

Plzeňský kraj

Velikonoce v plzeňském Pivovarském muzeu

Velikonoční víkend plný zábavy je připravený v plzeňském Pivovarském muzeu. Každý návštěvník dostane hrací kartu a bude plnit úkoly s velikonoční tematikou. Mezi 10.00 a 18.00 dostanou děti sladké odměny. Projděte se také na náměstí Republiky, kde do pondělí probíhá velikonoční trh. Více se dozvíte zde.

Velikonoce v Kladrubech

Krásnou neděli můžete strávit na nádvoří kláštera v ulici na Pozorce. Od 13:00 bude připraven tradiční velikonoční jarmark, který doprovodí dudácká muzika a ukázky tradičních řemesel. Ochutnáte také řadu dobrot. Akce vyvrcholí v 15:00 koncertem renesanční a barokní hudby v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Mezinárodní den památek na Stekníku

Už jste někdy slyšeli o zámku Stekník? Patří pod obec Zálužice nedaleko Loun. V sobotu můžete zámek poznat díky speciální prohlídce s výkladem kastelánky. Prohlídky proběhnou v 10, 11, 12:30, 13:30, 14:30 a 15:30. Uvidíte 1. patro zámku s interiéry před restaurováním i prostor sala terreny v přízemí. Více se dočtete zde.

Velikonoční zámek Benešov nad Ploučnicí

Až do 27. dubna se bude Dolní zámek pyšnit velikonoční výzdobou. O víkendu budou mít navíc návštěvníci možnost nahlédnout do běžně nepřístupných prostor. Zámek je otevřený od 10:00 do 16:00. Více hledejte zde.

Vysočina

Mistrovství ČR v cross country

Již potřetí uvidíte nejlepší jezdce z celé ČR i ze zahraničí. Víkendový závod povede celým areálem Šiklova mlýna. Závodníci vystřídají offroadovou dráhu s přírodní tratí s překážkami. V sobotu bude ve Zvoli navíc připraven zábavný program. Více zde.

Zlínský kraj

Tulipománie v Buchlovicích

O velikonočním víkendu si užijete prohlídky zámeckých interiérů vyzdobených jarními květinovými aranžmá. Výstava Tulipománie proběhne již popáté. K vidění bude vždy od 10:00 do 16:00. Navíc bude v pondělí na zámku a v areálu parku mezi 10:00 a 15:00 připravený bohatý program včetně koncertů a ukázky dravců. Více čtěte zde.

Festival Neznámá země

Oblíbený festival cestování, sbližování a poznávání kultur probíhá ve Zlíně od 14. do 27. dubna. Již 18. ročník festivalu Neznámá země nabídne řadu cestovatelských pořadů a koncertů. V neděli se festival přesune do Zoo Zlín, kde bude v 11:00 a 14:00 připravena beseda o natáčení krokodýlů nilských v deltě Okavanga. Prohlédnete si nákladní automobil, který z festivalu poputuje na expedici do jižní Afriky. Vše se dozvíte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám