Hlavní obsah

Nová naučná stezka na Olomoucku provede turisty válečnými tragédiemi

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Několikakilometrová vzdělávací stezka vedoucí přírodou Tršic na Olomoucku propojuje místa, na kterých v období druhé světové války došlo k nešťastným událostem. Trasa přiblíží například osud židovské rodiny Wolfových, kteří se před nacisty skrývali ve zdejších lesích. Stezku lemují informační tabule.

Foto: Profimedia.cz

Přírodní naučná stezka odhalí v Tršicích turistům část válečné historie Česka. Ilustrační foto

Článek

Otto Wolf, nejmladší člen židovské rodiny ukrývající se před nacistickým běsněním v okolí Tršic, popsal život na útěku ve svém deníku. Díky němu se dochovala řada důležitých historických informací. Pětikilometrová tršická stezka, která se v pátek otevře turistům, má vzdělávací charakter a jejím cílem je interaktivní formou poukázat na pohnutou minulost této oblasti.

V souvislosti s Tršicemi se o rodině Wolfových hovoří poměrně často. Její členové se od června 1942 schovávali v místních lesích a polích. Do rukou nacistů nepadli také díky pomoci některých místních obyvatel, kteří je v druhé polovině války ukrývali ve svých domovech.

V dubnu 1945 nacisté vypálili nedalekou obci Zákřov. Muže zatkli a odvezli k výslechu, některé z nich pak 20. dubna převezli do lesa k samotě Kyjanice, kde je po mučení zavřeli v dřevěné boudě, jíž zapálili. Mezi těmito nešťastníky byl také Otto Wolf, který se k razii gestapa připletl náhodou, když šel do Zákřova pro jídlo. I tam je jedna ze zastávek nové naučné stezky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám