Hlavní obsah

Tipy na víkend: Prohlédněte si lidská těla z vosku, přivoňte k půvabným tulipánům

Kromě filmových festivalů, které si jako tradičně najdou v jakémkoliv počasí své věrné diváky, nabízí víkend také trhy pod širým nebem, ochutnávky vín nebo umělecké výstavy. Stejně tak se můžete podívat na výstavu koček nebo si poslechnout některé z plánovaných hudebních vystoupení.

Foto: Jiří Antal, Právo

Za tulipány můžete vyrazit na Pražský hrad. Ilustrační foto

Článek
Praha

Tulipány a vázy na Hradě

Užijte si Předjaří v Královské zahradě. O víkendu vás tu v empírovém skleníku okouzlí stovky tulipánů a dalších cibulovin. Od 10:00 do 16:30 budou připraveny také nejhezčí vázy ze sbírek Pražského hradu. Více čtěte zde.

Febiofest

Již 21. ročník mezinárodního filmového festivalu potrvá do 28. března v Praze. V multikině Cinestar Anděl bude k vidění během devíti dnů na 400 projekcí. V sobotu i v neděli si můžete vybrat z desítek filmů, které se promítají od rána až do půlnoci. Celý program si prohlédněte zde.

Prohlídka Českého hydrometeorologického ústavu

Český hydrometeorologický ústav zve při příležitosti Světového dne vody a Světového meteorologického dne na prohlídky pracovišť v celé ČR. V Praze navštivte sídla v Komořanech a na Libuši. V Komořanech projdete pět stanovišť mezi 9:00 a 14:00. V Observatoři na Libuši se dozvíte mezi 9:00 do 14:00, jak funguje radarové a družicové oddělení. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Zahájení sezóny na Křivoklátě

Hrad Křivoklát můžete v březnu navštívit každý víkend. Tuto sobotu se koná slavnostní zahájení křivoklátské sezóny. Zároveň bude zpřístupněno nové informační centrum, které nabídne propagační materiály o hradě a regionu. O víkendu bude otevřeno od 10:00 do 15:00. Více zde.

Výstava fotografií na Slapech

Oba víkendové dny si můžete zpříjemnit výstavou Mozaika fotografických pohlednic Místa přírody. Fotografie Václava Touška budou návštěvníci obdivovat v Pavilonu Slunce v golfovém areálu Golf Park Slapy sv. Jan. Přijeďte do Slap nad Vltavou od 9:00 do 17:00. Výstava je otevřena do konce května. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Výstava fotografií v Tišnově

Výstava Vcházení do obrazů Josefa Jambora je otevřena v tišnovské Galerii Jamborův dům. Prohlédnete si fotografie Josefa Ptáčka a Petra Halase doplněné o Jamborovy obrazy. O víkendu se od 10:00 do 17:00 dozvíte, jak se za půlstoletí změnila tvář Tišnovska a Vysočiny. Výstava potrvá do 27. dubna. Více čtěte zde.

Výstava vín Březí

Od 13:00 do 21:00 si užijete vinařskou sobotu v obci Březí. Už 44. výstava vín v Březí proběhne v kulturním sále na Hlavní ulici. Ochutnávku 700 vzorků vín doplní vystoupení mužského pěveckého sboru a od 17:00 cimbálová muzika. Chybět nebude ani občerstvení. Bližší informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Rekonstrukce bitvy u Sudoměře

Milovníci historie si o víkendu přijdou na své v Čejeticích u Strakonic. Program plný tance i šermu začne v oba dny od 10:30, v sobotu potrvá do 17:30 a v neděli do 15:00. Po celou dobu bude otevřeno tržiště. Vrcholem programu bude rekonstrukce bitvy, kterou si užijete v sobotu ve 14:00 nebo v 16:00. Více hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Festival Expediční kamera Jaroměř

V sobotu si budete připadat jako cestovatelé a dobrodruzi díky Filmovému festivalu Expediční kamera. Od 16:00 do 22:00 zhlédnete několik dokumentů a vyslechnete zajímavou přednášku o Arménii. Festival hostí Boučkovo loutkové divadlo. Více zde.

Dny R. A. Dvorského

Březen je ve Dvoře Králové nad Labem ve znamení swingu. Koná se zde již 20. ročník swingového festivalu Dny R. A. Dvorského. Díky němu si můžete v neděli poslechnout koncert Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Koncert začne v 19:00 v Hankově domě. Více se dočtete zde.

Jeden svět v Polici nad Metují

Festival dokumentárních filmů o lidských právech hostí o víkendu Kolárovo divadlo v Polici nad Metují. Od pátečního do nedělního podvečera je v nabídce přes 10 filmů. Některé doplní debaty. V sobotu začne ve 21:00 koncert Bratří Orffů. Celý program zde.

Pardubický kraj

Výstava kamélií v Litomyšli

Zámecké zahradnictví z Rájce nad Svitavou zapůjčilo na čtyři dny do zámku Litomyšl kamélie. Výstava Kamélie, zimní královna květin bude k vidění od čtvrtka do neděle od 10:00 do 17:00. Pokoje západního křídla a zámeckou kapli vyzdobí až padesátileté keře kamélií a aranže z různých květů. V sobotu budou navíc součástí výstavy ukázky aranžování nebo přednášky o kaméliích. Více zde.

Voskové figuríny v Pardubicích

V pardubickém obchodním centru Grand můžete vidět putovní výstavu voskových figurín Katastrofy lidského těla. Dvacet čtyři figurín napodobujících skutečné lidi s různými vadami si prohlédněte o víkendu od 10:00 do 18:00. Vyskytnete se tam blízko úkazů zapsaných v Guinessově knize rekordů. Bližší informace najdete zde.

Karlovarský kraj

Koncert v Ostrově

Klášterní kostel Zvěstování Panny Marie v Ostrově zve na koncert nazvaný Keltská harfa. Jana Šouflová, designérka, ilustrátorka, grafička, výtvarnice a amatérská harfenistka v sobotu přivolá jaro hrou na harfu. Uslyšíte ji hrát od 15:30. Více zde.

Liberecký kraj

Liberecké Všeho Trhy

Každou druhou a čtvrtou sobotu v měsíci bude plocha u centrálního parkoviště u Tipsport areny hostit Liberecké Všeho Trhy. První z nich se uskuteční v sobotu od 6:00 do 11:00. Na tomto bleším trhu můžete nakoupit, na co si vzpomenete a zároveň nabídnout to, co již sami nevyužijete. Další informace hledejte zde.

Prohlídka zámku Hrubý Rohozec

Zámek Hrubý Rohozec v Turnově můžete navštívit již od poloviny března. I tuto sobotu a neděli bude pro zájemce otevřen od 9:00 do 15:00. Nabízí se vám prohlídka buď I. okruhu s reprezentačními prostory, nebo II. okruhu, kde uvidíte hostinské a dětské pokoje. Více se dočtete zde.

Olomoucký kraj

Divadelní Kojetín

Kojetín na Přerovsku hostí od středy do neděle 22. ročník přehlídky amatérských divadelních souborů. Akce se odehraje v sále Sokolovny Kojetín. V průběhu celého víkendu si můžete vybírat z mnoha představení. Slavnostní vyhlášení výsledků je naplánováno na nedělní 17. hodinu. Více zde.

Světový den vody v Jeseníku

Den vody oslaví o víkendu také Priessnitzovy léčebné lázně. Dozvíte se mnoho informací o Priessnitzových procedurách. Projdete se k pramenům, o jejichž obnově vás poučí promítání v Kinokavárně Sofie. Milovníky vody nadchne aqua aerobic, aqua nordic walking nebo potápění. Zkusíte si všechny druhy koupelí, skotské střiky i tradiční Priessnitzovy procedury. Více čtěte zde.

Výstava o sklářství v Šumperku

Další zajímavou výstavu nazvanou Člověk tvůrce, příběh pátý: Sklo pro vás připravilo Vlastivědné muzeum v Šumperku. O dějinách sklářství na severní Moravě a sklářském řemesle z pohledu jeho výroby a zušlechťování se dozvíte v sobotu a v neděli od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00 ve Výstavní síni na Hlavní třídě. Výstavu můžete navštívit do konce května.

Moravskoslezský kraj

Festival architektury Archikultura

Šestý ročník mezinárodního festivalu architektury, designu a umění nabízí přehlídku zaměřenou na architektonická témata. Festival probíhá do 27. dubna v Domě umění v Ostravě. Nabídne mnoho výstav, přednášek, diskuzí, promítání nebo procházek za architekturou. Veškeré informace se dozvíte zde.

Den otevřených dveří Povodí Odry

Povodí Odry se připojí v sobotu k oslavám Světového dne vody Dnem otevřených dveří. Od 9:00 do 15:00 si prohlédnete vodní díla Slezská Harta, Morávka a Kružberk včetně rybného hospodářství. Přijďte také do vodohospodářského dispečinku a laboratoří v Ostravě v ulici Varenská. V běžně nepřístupných prostorách se vám dostane odborného výkladu. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Výstava Miroslav Zikmund 95

Exteriérovou výstavu Miroslav Zikmund 95 si můžete až do konce března prohlédnout ve Smetanových sadech před budovou Studijní a vědecké knihovny Plzeňského kraje. Expozice oslavuje významné životní jubileum slavného plzeňského rodáka a cestovatele Miroslava Zikmunda. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Výstava léčivých rostlin v Litoměřicích

Výstava Léčivé rostliny a jejich dvojníci je otevřena v Oblastním muzeu v Litoměřicích. Procvičíte si tu znalosti rostlinných druhů i využití bylinek při zdravotních potížích. Přijďte o víkendu od 10:00 do 17:00. Více zde.

Zámecký večer ve Šluknově

V neděli je ve šluknovském zámku připravený již 14. Zámecký večer. Tentokrát bude v režii Divadelního souboru Hraničář Rumburk. V 19:00 uvidíte představení Podivné návraty poukazující na hodnotu lásky a přátelství. Bližší informace se dozvíte zde.

Vysočina

Svatební veletrh na Vysočině

První ročník svatebního veletrhu na Vysočině bude v sobotu hostit Střítež. Od 10:00 do 19:00 ožije hotel Tři Věžičky svatebním ruchem. Dozvíte se o nových trendech ve svatebním i společenském dění. Doprovodný program bude moderovat Markéta Mayerová. Více čtěte zde.

Zlínský kraj

Mezinárodní výstava koček

V sobotu a v neděli můžete zavítat na mezinárodní výstavu koček pořádanou Základní organizací chovatelů koček Zlín. Akce proběhne na zámku Nový Světlov od 10:00 do 17:30. Přítomna budou různá plemena. Další informace hledejte zde.

Slavnost ve Štípě

V letošním roce si hrad Lukov nedaleko Zlína připomíná výročí 400 let od úmrtí Lukrecie Nekšové z Landeka. První akcí jsou nedělní mše a koncert v Kostele Narození Panny Marie ve Štípě. V 10:30 proběhne mše svatá. V 15:00 vystoupí Pěvecké sdružení moravských učitelů. Až do 18:00 si zde můžete prohlédnout výstavu Odkaz paní Lukrecie a Albrechta z Valdštejna nebo využít služby průvodce. Více hledejte zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám