Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Na vítání jara nebo probouzení medvědů

První jarní víkend zve děti společně s rodiči na karnevaly, vítání nového ročního období i do zoologických zahrad za zvířaty. Komu by se chtělo spíše než za zábavou vyrazit za poznáním, může navštívit některou z muzejních expozic nebo interaktivních výstav.

Foto: Archiv Zooparku Chomutov

Jeden z medvědů chomutovského zooparku

Článek
Praha

Festival amatérských loutkářů

Festival pražských a středočeských amatérských loutkářů proběhne v Divadle Karla Hackera. Během víkendu se tady vystřídá devět souborů. Představení začnou v pátek v 17:00, v sobotu v 10, 14 a 16:00, v neděli pak v 10, 14 a 16:00. Celý program si prohlédněte zde.

Výstava Julesa Verna

Centrum Černý Most hostí celý březen exkluzivní výstavu inspirovanou světem Julesa Verna. Nejen o víkendu můžete obdivovat geniální vynálezy tohoto spisovatele, jako jsou třeba ponorka Nautilus, periskop nebo vznášedlo Albatros. O víkendu bude připravený také bohatý doprovodný program. Přijďte si sem zasoutěžit nebo vyřešit hlavolamy. Více čtěte zde.

Prohlídka Muzea pražského vodárenství

Další místo, které se veřejnosti otevře v rámci Světového dne vody, bude Muzeum pražského vodárenství. V sobotu a v neděli bude zdarma otevřeno od 9:30 do 16:30. Pro děti budou navíc připraveny dárečky. Více informací naleznete zde.

Středočeský kraj

Josefínské trhy ve Slaném

Pátý ročník Josefínských trhů zažije v sobotu město Slaný. Tradiční řemeslné trhy na Masarykově náměstí nabídnou nejen hotové výrobky řemeslníků, ale i ukázky jejich tvorby. Od 9:00 do 17:00 si budete moci zakoupit i velikonoční kraslice a pomlázky. Děti pobaví pohádky poutníka Hrocha v 10:00, 11:30, 13:30 a 15:00. Zkusíte si střelbu prakem, kuší, oštěpem a pochutnáte si na dobrotách ze zabíjačky. Více zde.

Karneval v Letech

Děti si užijí nedělní odpoledne v Letech u Dobřichovic. V Rodinném centru Leťánek je čeká báječný karneval. Mezi 16:00 a 18:00 si zatančí, zasoutěží i zazpívají. O hudbu se postará DJ Olda Burda a zábavu završí tombola. Více se dočtete zde.

Jája, Pája a Utřifous v Nymburku

Nymburské děti zabaví sobotní pohádka. Hálkovo městské divadlo připravilo premiéru pohádky o dvou bratrech Jájovi a Pájovi, jejich dědovi Lebedovi a chamtivém Krkovičkovi. Představení začne ve 14:30. Více informací hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Věda v prostoru

Na spoustu zvídavých otázek získají děti odpovědi díky kurzu Věda v prostoru, který pořádá Bioskop - vědecké výukové centrum Masarykovy univerzity. Zájemci se seznámí na ulici Kamenice v Univerzitním kampusu s opravdovou laboratoří. Děti většinu pokusů provedou samy. Kurz začíná v 9:30. Bližší informace se dozvíte zde.

Pohádka v Divadle Líšeň

Kulturní centrum Líšeň připravilo na sobotu loutkovou stínohru o lásce a síle překonávající zlý osud. Pohádku Sávitrí, která posbírala řadu ocenění, můžete zhlédnout od 16:00. Více zde.

Loutková dílna ve Veselí

Turistické centrum Veselska - Panský dvůr vás zve do loutkové dílny. V sobotu od 13:00 a v neděli od 12:00 si zkusíte vyrobit loutku a maňáska. V sobotu bude program doplněn v 17:00 Trpasličí pohádkou. Více čtěte zde.

Jihočeský kraj

Prohlídka dostihového střediska

Dostihové středisko Luka racing v Bošovicích u Písku pořádá v sobotu den otevřených dveří. Od 10:00 do 15:00 budete mít možnost si středisko prohlédnout, uvidíte trénink dostihových koní, i jejich krmení a ošetřování. Veškeré informace se dozvíte zde.

Královéhradecký kraj

Komentovaná prohlídka muzea

I když se blíží Velikonoce, v Městském muzeu Dvůr Králové nad Labem připravili komentované prohlídky nové expozice Tradice výroby vánočních ozdob. Konají se v pátek v 10:00 a 15:00, v sobotu od 13:00 a 15:00. Další informace najdete zde.

Pardubický kraj

Pohádková Litomyšl

Děti se půvabnou formou dozvědí informace o kouzle zrození díky pohádce O devíti měsíčkách. V neděli ji zahraje Divadlo PIKI v sále Zámeckého pivovaru. Děti od tří let se poučí a pobaví zároveň. Pohádka začíná ve 14:00. Více si přečtěte zde.

Karlovarský kraj

Vítání jara na Horním hradě

Na Horním hradě budou v sobotu vyhánět zimu z Krušných hor. V Krásném lese mezi 10:00 a 17:00 budou návštěvníci společně vyrábět Moranu, kterou poté utopí. Hornohradské vítání jara dále nabídne workshop drátkování, malování vajíček, pouliční divadlo, historickou skupinu a taneční vystoupení. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Výstava kraslic v Mimoni

Městské muzeum Mimoň zve malé i velké návštěvníky na výstavu kraslic. Začne v sobotu ve 14:00. Do 17:00 budou připraveny také ukázky malování vajec. V neděli přijďte od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00. Až do 20. dubna tady uvidíte kraslice skleněné, drátěné, korálkové, malované či madeirové. Více se dozvíte zde.

Olomoucký kraj

Výstava Lego na cestách

Výstavu Lego na cestách připravilo Muzeum silnic ve Vikýřovicích u Šumperka. Prohlédnete si tady 60 modelů z této stavebnice od soukromého sběratele. Připravte dětem krásnou sobotu a přijeďte od 10:00 do 16:00. Zároveň si můžete prohlédnout stálou expozici Via es vita - Silnice je život. Výstava končí 18. května. Více zde.

Vítání jara v Zoo Olomouc

Také olomoucká zoo se přidává k vítání jara. Na víkend proto připravila spolu s DDM Olomouc soutěžní stezku za zvířaty, a to vždy od 10:00 do 15:00. Zároveň můžete v sobotu s průvodcem poprvé vystoupat na rozhlednu v časech v 15, 16 a 17:00. Kompletní informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava Merkur v Kopřivnici

Všechny tři objekty Regionálního muzea v Kopřivnici patří legendární stavebnici Merkur. Až do 11. května se na Fojtství seznámíte s historií stavebnice, Technické muzeum ukazuje velké modely a Lašské muzeum nabízí hernu. Všechny budovy jsou o víkendu otevřeny mezi 9:00 a 16:00. Více si přečtěte zde.

Krmení zvířat s komentářem

Tradiční komentované krmení pand, medvědů, hrochů a řady dalších druhů zvířat zahájí ostravská zoo právě tuto sobotu. Hned v 9:30 můžete přihlížet krmení pand, těsně před polednem krmení šimpanzů a odpoledne si pak při jídle návštěvníci prohlédnou hrochy, medvědy a hulmany. Více časů naleznete zde.

Plzeňský kraj

Karneval v Plzni

V sobotu pořádá Měšťanská beseda v Plzni Karneval s Bambulí a Famfulí pro děti starší tří let. Karnevalové radovánky plné soutěží, tancování a her budou pro děti připraveny od 14:30. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Probouzení medvědů v Chomutově

Podkrušnohorský zoopark v Chomutově bude v sobotu probouzet medvědy ze zimního spánku. Pokud chcete být u toho, přijeďte sem ve 13:00. Po třech měsících odpočinku se Nero, Michal, Míša a Nora probudí a zároveň oslaví 20. narozeniny medvědích samců. Program potrvá do 16:00. Bližší informace se dočtete zde.

Den orangutanů v ústecké zoo

V Zoo Ústí nad Labem sobotu věnují orangutanům. Mezi 10:00 a 17:00 proběhne oslava 25. výročí příchodu Ňuňáka a Ňuninky do zoo. Budou připraveny přednášky, promítání filmu i výtvarná dílna. Hlavní program začne ve 13:00 v pavilonu orangutanů a zúčastní se jej dlouholetí adoptivní rodiče Petra Černocká a Jiří Pracný. Více zde.

Vysočina

Karneval s Pavlem Novákem

Karneval si třebíčské děti užijí v sobotu. Fórum na Masarykově náměstí bude pro děti otevřeno od 15:00 do 17:00. Celým programem provede Pavel Novák se skupinou Family. Chybět nebudou ani hádanky a soutěže. Děti dostanou i dárečky. Více zde.

Pohádka v Pelhřimově

Malá scéna Kulturního domu Máj nabídne v sobotu dětem pohádku Na vandru. Pohádku na motivy J. Lípy zahraje Loutkoherecká skupina Rolnička z Pelhřimova. Představení začne v 15:00. Více informací hledejte zde.

Zlínský kraj

Zvířátková dílna v Kroměříži

Muzeum Kroměřížska přichystalo na sobotu tvořivou dílnu pro malé i velké. Dílna bude souviset s výstavou Ve městě to žije. Od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 16:00 si tu zkusíte vyrobit zvířátka z různých materiálů, pomocí rozličných výtvarných technik. Více se dočtete zde.

Vítání jara ve skanzenu

Archeologický skanzen Modrá nachystal na neděli první letošní akci. Při té přivítá jaro a zároveň upálí Moranu. V programu nebude chybět dětské pásmo. V otevírací době parku, která je od 9:00 do 16:00, si prohlédnete výstavu První vyučovací hodina staroslověnštiny, která se dočkala obměny.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám