Hlavní obsah

Tipy na víkend: Ve Zlíně okoštujte víno, v Luhačovicích zabijačkové pochoutky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dva dny plné hudby, divadla, cestování, ale i skvělého jídla a pití nabízí blížící se víkend. Na ochutnávku vín zve Znojmo, na vepřové hody velkopopovický pivovar i Luhačovice. Za kulturou pak můžete zamířit třeba do Brna na JazzFest nebo na Severskou filmovou zimu do Železného Brodu.

Foto: Profimedia.cz

I tento víkend bude ideálním časem pro gurmánské požitky. Ilustrační foto

Článek
Praha

Orchideje v Botanické zahradě

Až do 23. března se můžete kochat krásou orchidejí v pražské Botanické zahradě. Devátý ročník tradiční výstavy ozdobí skleník Fata Morgana. Na výstavě se mezi 9:00 a 18:00 dozvíte mnoho zajímavostí. O víkendu jsou navíc připraveny přednášky: v sobotu ve 14:00 Karel Petrželka a Orchideje Vietnamu, v neděli ve 14:00 Jan Ponert a Vietnamská přírodní rezervace Hon Ba a její orchideje. Více čtěte zde.

Cestovatelský festival Kolem světa

Oblíbený festival opět zavítá do Prahy, aby o víkendu nabídl příběhy cestovatelů, horolezců a fotografů. Do Afriky, Ameriky a Asie díky nim zavítáte v kulturním domě a multikině v Ládví. Uvidíte 50 komentovaných projekcí i fotografie nedostupných míst, okusíte i exotická jídla. Program začíná po oba dny v 10:30 a končí ve 20:00. Celý program si prohlédněte zde.

Jachty na Pankráci

Obchodní centrum Arkády Pankrác žije od 1. do 23. března jachtami. Probíhá zde totiž výstava V zajetí jachet, v rámci které zde mohou lidé vidět různé kajaky, katamarány, motorové čluny, jachty či i rybářské lodě. Výstavu si můžete prohlédnout kdykoliv během otvírací doby nákupního centra. Více zde.

Designové becherky v Praze

V Uměleckoprůmyslovém muzeu v Praze uvidíte výstavu likérových skleniček, které byly navrženy v soutěži Becherovka Pohár českých designérů. Můžete je obdivovat v sobotu a v neděli od 10:00 do 18:00 návrhy českých sklářských designerů i to nejlepší za čtyři minulé ročníky. Více se dozvíte zde.

Středočeský kraj

Ladovské vepřové hody

Areál pivovaru ve Velkých Popovicích bude v sobotu hostit již pátým rokem oblíbené Ladovské vepřové hody. Všichni si pochutnají na zabíjačkových dobrotách a spláchnou je zdejším pivem. Pivovar nabídne program včetně prohlídek a ukázek řemesel, a to od 10:00 do 15:00. Více hledejte zde.

Výstava kreseb v Dobrovicích

Zajímá vás, jak vidí Dobrovice jeden z místních výtvarníků? Galerie Muzea města Dobrovice vás nechá nahlédnout do tvorby Filipa Buryána. Výstava Ve stínu nabídne akvarely a kresby Dobrovicka z let 2010 až 2013. Výstava je součástí expozice Muzea města Dobrovice, kde se o víkendu od 9:00 do 12:00 a od 13:00 do 17:00 seznámíte s vývojem výroby cukru. Více zde.

Jarní flerjarmark v Berouně

Muzeum Českého krasu zve v sobotu na tradiční jarmark řemeslných výrobků pořádaný ve spolupráci s webovým portálem Fler. Tématem je Vítání jara. Přijďte od 10:00 do 16:00 do tzv. konírny a venkovního dvora na Husovo náměstí. Jarmark nabídne šperky, módní doplňky, oděvy, přáníčka, fotoalba, vonné soli, svíčky nebo bylinky. Vyzkoušíte si také některé z řemesel. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Výstava módních doplňků v Kyjově

Vlastivědné muzeum Kyjov připravilo výstavu Moje pravé já. Nechte se okouzlit kabelkami, vějíři, rukavičkami, kloboučky, hřebeny, korzety, peněženkami nebo kabátky. Tyto vzácné předměty zapůjčila muzeu sběratelka Magda Růžičková a uvidíte je v neděli na Palackého ulici od 12:30 do 16:30. Pokud to nestihnete tento víkend, čas máte do 11. května. Více se dočtete zde.

JazzFest Brno

Od 6. března do 25. května bude jihomoravskou metropolí znít jazz. Již 13. ročník mezinárodního jazzového festivalu nabídne mnoho koncertů. Uvidíte výjimečné zahraniční hosty i domácí špičky na různých scénách. Do programu nahlédněte zde.

Znojemský košt

Sobota se ve Znojmě ponese ve znamení vína. Koná se zde tradiční přehlídka vín znojemské vinařské podoblasti spojená se soutěží. Na ochutnávce budou k dispozici také rakouská vína. Akci hostí po celý den Agrodům v Dvořákově ulici. Bližší informace naleznete zde.

Jihočeský kraj

Výstava kachlů v Krumlově

Výstava Obrazový svět pozdního středověku – gotické a renesanční kamnové kachle je otevřena v Regionálním muzeu v Českém Krumlově. Díky této expozici se dozvíte o vytápění a vaření v historii a uvidíte nejstarší nálezy kamnových kachlů. Muzeum je o víkendu otevřené od 9:00 do 12:00 a od 12:30 do 17:00. Více zde.

Orchideje v Budějovicích

Metropol České Budějovice připravil tradiční výstavu orchidejí. Po roce si opět užijete exotické květiny a ptáky na Senovážném náměstí. Na akci přijďte o víkendu mezi 9:00 a 18:00. Bližší informace hledejte zde.

Královéhradecký kraj

Farmářský trh na zámku Doudleby

Vždy v polovině měsíce probíhají na zámku v Doudlebách nad Orlicí farmářské trhy. Nabízejí zboží přímo od výrobců, řemeslníků a farmářů. Na trhu můžete nakupovat pečivo, ovoce, zeleninu, mléčné i masné výrobky nebo koření od 10:00 do 17:00. Tuto sobotu bude téma trhu opravdu sladké: med, medovina, valašské frgály. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

SaunaFest Kunětická hora

Velká cena ČR v saunových ceremoniálech proběhne o víkendu v Saunovém světě Cedrus Spa v Golf Resortu Kunětická Hora. Nedaleko Pardubic se setká 26 saunérů z devíti zemí. Během tří dnů se odehrají desítky saunových ceremoniálů. Program začíná v pátek v 19:00 a skončí v neděli v 15:00. Více se dozvíte zde.

Karlovarský kraj

Koncert Kosheen ve Varech

Britská kapela Kosheen nebude v Česku koncertovat poprvé. V sobotu si ji můžete užít v KV Areně. Program tady začne v 20:00, Kosheen vystoupí ve 22:00, poté se o zábavu postarají DJ´s. Celý večer zpestří Laser Show. Samozřejmostí budou stánky s občerstvením a koktejly. Více zde.

Výstava v Chebu

Chebská Galerie 4 připravila výstavu k fotografickému projektu Oko (z) ulice. Jedná se o autentický soubor snímků zachycujících místa, kde se schází dětské party. Podobné obrázky pak vznikaly i v Bretani. Vybrané fotky z obou zemí můžete vidět třeba v sobotu od 10:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Liberecký kraj

Mistrovství světa v letech na lyžích

Toto mistrovství světa se v Harrachově stane největší událostí roku. Od pátku do neděle uvidíte lety světových špiček včetně českých závodníků. V sobotu od 17:30 proběhne finále individuálního závodu, v neděli začne finále družstev ve 14:45. Připravený bude bohatý doprovodný program. Mimo jiné řada koncertů a vystoupení v Apache Music Clubu. Harmonogram akce si prohlédněte zde.

Severská filmová zima v Brodě

O víkendu se v železnobrodském KC kině Brod výrazně ochladí. V Husově ulici bude probíhat festival severských filmů, který již čtyři roky nabízí divákům drsný severský humor a syrové lidské příběhy na pozadí krásné skandinávské přírody. V sobotu i v neděli jsou nachystány filmy v 17:00 a 19:30. Více se o snímcích dozvíte zde.

Historický závod v Rokytnici

Závod Vo zlámanou grešli se koná v sobotu v Horní Rokytnici. Zájemci budou soutěžit ve skoku dalekém, vyřazovacím slalomu a slalomu s hromadným startem. To vše samozřejmě na starých lyžích a v dobovém oblečení. Po závodě proběhne jazzový večer ve stylu 30. let. Více zde.

Olomoucký kraj

Gotické sochy v Olomouci

Arcidiecézní muzeum Olomouc představuje mezinárodní výstavní projekt s názvem Gotické Madony na lvu. Na výstavě můžete obdivovat fenomén gotického sochařství, kterým je zobrazení Panny Marie stojící na lvu. Přijďte o víkendu od 10:00 do 18:00. Výstava bude otevřena do 11. května. Bližší informace naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Výstava krajky v Bruntále

Regionální textilní techniku představuje výstava Osoblažská paličkovaná krajka. V malé výstavní síni bruntálského zámku se dozvíte informace o minulosti i přítomnosti této techniky. S krajkou se seznámíte na Zámeckém náměstí o víkendu od 9:00 do 16:00. Více informací hledejte zde.

Harrachovské sklo na zámku

Unikátní výstavu Harrachovského historického skla uvidíte v nejkrásnějších pokojích kunínského zámku. Výstava též připomíná 300 let od přejmenování vesnice Dörfl na Harrachov. Přijďte na zámek Kunín o víkendu od 9:00 do 16:00. Více zde.

Plzeňský kraj

Žebřík 2013 v Plzni

Slavnostní vyhlášení ankety hudebních cen Žebřík 2013 proběhne v sobotu v Plzni. Oblíbenou akci magazínu iREPORT bude hostit Fakulta umění a designu v Univerzitní ulici. Večerem, který začne v 19:00, provedou Tomáš Hanák a Bára Poláková. Naživo si poslechnete třeba Matěje Rupperta, Romana Holého nebo Tomáše Kluse. Další informace čtěte zde.

Ústecký kraj

Výstava šperků v Jablonci

Více než 200 šperků, užitných předmětů a obrazů šperkaře Vladimíra Komňackého uvidíte na výstavě Zlomky příběhů v Muzeu skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou. Výstava je o víkendu otevřena od 9:00 do 17:00. Více se dozvíte zde.

Páteční koncertování

V děčínském klubu Garage vás v pátek od 22:00 čekají příjemná hudební vystoupení. Zahraje tady britský muzikant Ben Barritt i chomutovská kapela Whispering of soul.

Vysočina

Třešťské divadelní jaro

Již 53. ročník přehlídky amatérského divadla pořádá Město Třešť. Kulturní dům v Třešti ve Fialkové ulici uvede o víkendu tyto hry: Zima pod stolem, Svatební košile, Dva, O pravdomluvné rybce, (NE)lež. Na své si přijdou děti i dospělí. Více hledejte zde.

Retro party v Třebíči

Kavárna hotelu Atom Třebíč v sobotu zve na originální večírek ve stylu 80. let. Samozřejmostí bude stylová hudba z internetového rádia Nostalgie. Připravena bude retro tombola, speciální menu i nápoje. Vraťte se od 20:00 do minulosti. Více zde.

Zlínský kraj

Luhačovická zabijačka u přehrady

Kolem luhačovické přehrady v sobotu zavoní zabijačkové dobroty. Mezi 10:00 a 16:00 bude v Jurkovičově aleji v Pozlovicích připravený doprovodný program pro děti i dospělé. Ochutnáte lahodné speciality a poslechnete si cimbálovou muziku. Každý návštěvník bude zařazen do soutěže o hodnotné ceny. Více čtěte zde.

Bobcross v Karolince

Ski areál Karolinka zve na extrémní závod pro dospělé ve sjezdu na dětských plastových bobech. Trať ztíží zpomalovací vlny, klopené zatáčky, slalomové branky a skoky. Celým sobotním dnem, který začne v 11:00, bude účastníky provázet zábava, hudba, dobré jídlo a pití. Večer zakončí Bobpárty pod svahem. Více naleznete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám