Hlavní obsah

Světlá nad Sázavou chce zpřístupnit vyhlídku kostelní věže

Novinky, fis

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Věž kostela svatého Václava ve Světlé nad Sázavou čekají stavební úpravy. Měly by jeho nynější vzhled přiblížit tomu, jak vypadal zhruba před 100 lety. Načerveno natřený vrchol kostelní věže nahradí měď, patro pod ním bude místo plechu obložené dřevem. Po opravách by místo mohlo fungovat jako vyhlídka.

Foto: Profimedia.cz

Kostel svatého Václava ve Světlé nad Sázavou

Článek

Kostel svatého Václava je ve Světlé jednou z dominant města. Jeho věž měří 35 metrů. Spíše než výškou upoutává pozornost svým osobitým vzhledem.

Kostelní věž ve Světlé projde brzy řadou úprav, které její podobu natočí blíže minulosti - ne však zcela. Dříve byla vrchní část střechy šindelová a pod ní bylo dřevěné obložení. Během aktuální rekonstrukce sem přijde namísto šindelů měděný plech.

Město jedná s farností o tom, aby mohla být kostelní věž, z níž je na Světlou skvělý výhled, alespoň po část roku přístupná turistům. Ti si ve Světlé mohou jít prohlédnout také zámek a jeho park.

Foto: Profimedia.cz

Světelský zámek

Zámek, na jehož místě stávala kdysi tvrz, se městu loni v létě podařilo prodat do soukromého vlastnictví. Noví majitelé chtějí zámek zrekonstruovat a zřídit v něm muzeum. Část si ponechají na soukromé užívání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám