Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za křehkými betlémy do Valašského Meziříčí, s perníkem do Plzně

Pokud vám jde pečení od ruky a rodinu už jste cukrovím zásobovali, vyrobte jeden perník navíc a zavezte ho do Plzně. Právě tam se s ním totiž můžete zúčastnit speciální soutěže. Jestliže o víkendu fandíte spíš odpočinku než kuchtění, nasajte adventní atmosféru na některém z nespočtu trhů a jarmarků nebo si zajeďte na lyže.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Umíte udělat z perníku umělecké dílo? Pak zkuste štěstí v plzeňské soutěži. Ilustrační foto

Článek
Praha

Opuštěné kočky v kavárně

Jestli máte rádi kočky, navštivte v sobotu mezi 10:30 a 17:00 pražskou kavárnu U chlupatýho ducha. Právě tam se bude konat malá výstava čtyřnohých mazlíčků bez domova. Pro hosty bude připravený svařák nebo horký čaj na zahřátí. Rodinám bude k dispozici také dětský koutek. Více čtěte zde.

Slivenecká zvonkohra

V sobotu od 14:30 do 17:30 se v pražském Slivenci rozezní vánoční zvonkohra. Přijďte do kavárny Cheecup na náves u rybníka. Kromě zvonkohry vás čeká také zajímavý kulturní i nákupní program. Více zde.

Středočeský kraj

Valdštejnské Vánoce v Mnichově Hradišti

Klasicistní slavnost na zámku v Mnichově Hradišti se koná v sobotu od 10:00 do 17:00. Program bude zahájen příjezdem kočáru jeho milosti Arnošta Filipa s chotí, poté bude následovat dobový kulturní program na nádvoří zámku. V konírně uvidíte umělce nejrůznějších řemesel a v kapli sv. Anny zazní od 17:00 adventní koncert. Další informace naleznete zde.

Vánoční trhy v Lysé nad Labem

Polabské vánoční trhy můžete navštívit od pátku do neděle na výstavišti v Lysé nad Labem, a to od 9:00 do 17:00. Přijďte načerpat vánoční náladu a inspirovat se výzdobou či dárky. Více hledejte zde.

Jihomoravský kraj

Vánoce pod radnicí v Mikulově

Vychutnejte si vánoční atmosféru starobylého Mikulova, který nabízí pestrý program. V pátek od 18:00 proběhne v Galerii Závodný příjemné adventní posezení, v sobotu od 10:00 do 16:00 se na náměstí konají vánoční trhy s odpoledním programem. Na neděli od 16:00 je připraveno adventní čtení v Eat Art Gallery. Kompletní program si prohlédněte zde.

Jarmark v Uherském Hradišti

Od soboty až do 22. prosince můžete na Masarykově náměstí v Uherském Hradišti zavítat na vánoční jarmark. Uvidíte mnoho lidových výrobků, ochutnáte gastronomické speciality, jako je horká medovina nebo svařené víno. Připraven je také kulturní program. Více zde.

Jihočeský kraj

Příjezd paní Zimy do Prachatic

Předposlední adventní neděli se bude na prachatickém Velkém náměstí od 9:00 konat vánoční tržiště, na které dorazí v 15:00 také paní Zima. Odpoledne proběhne také pohádkový program pro děti. Od 19:00 pak vystoupí Jakub Smolík v Městském divadle. Více se dočtete zde.

Královéhradecký kraj

Zahájení lyžařské sezóny ve Špindlu

Slavnostní zahájení lyžařské sezóny proběhne o víkendu ve Svatém Petru ve Špindlerově Mlýně. Během víkendu si zalyžujete za výhodnější ceny. Hlavní program začne v sobotu v 10:00. V rámci večerního programu uvidíte synchronní jízdy roleb a skútrů a poté slavnostní ohňostroj. Harmonogram celé akce naleznete zde.

Vánoce ve skanzenu Krňovice

Přijďte se podívat o víkendu do Podorlického skanzenu Krňovice, jak prožívali Vánoce naši předkové. V rámci programu se můžete těšit na tvůrčí dílny nebo ochutnávky tradičních vánočních pokrmů. Akce se koná po oba dny od 10:00 do 17:00. Více čtěte zde.

Pardubický kraj

Jarmark na zámku Slatiňany

Na zámku ve Slatiňanech bude v sobotu od 10:00 do 17:00 probíhat vánoční jarmark. Užít si můžete prohlídky vánočně vyzdobených interiérů zámku, při nichž uvidíte slavnostně prostřený jídelní stůl nebo knihovnu zařízenou tak jako kdysi. V 16:15 se můžete podívat na rozsvícení vánočního stromu. Více zde.

Zahájení sezóny na Dolní Moravě

Přijďte si v sobotu zalyžovat za půlku do skiareálu Dolní Morava. V rámci akce Grand Opening se můžete těšit na závod ve freestyle lyžování, soutěž na snowcootech nebo od 10:00 program pro děti s Hopsalínem. Připravena je také ohňová show. Bližší informace naleznete zde.

Karlovarský kraj

Vánoční trhy v Chebu

Chebské vánoční trhy probíhají denně až do 26. prosince na náměstí Krále Jiřího z Poděbrad. Jsou tu prodejní stánky s vánočním zbožím a nejrůznějšími pochoutkami. Také je tady ledové kluziště, které je v provozu mezi 11:00 a 21:00. Sobotní akce s názvem Ladova noc slibuje pestrý kulturní program pro dospělé i děti. Více najdete zde.

Liberecký kraj

Advent v Liberci

Adventní čas v Liberci slibuje nejen tradiční vánoční trhy, ale také zajímavý kulturní program. Trhy potrvají na Soukenném náměstí až do 22. prosince. V sobotu od 11:00 vystoupí před radnicí soubor Jizera s tradičním programem Štědrej večer nastal. Další informace si přečtěte zde.

Sklářské trhy v Heřmanicích

V sobotu vás zveme do sklářského ateliéru v Heřmanicích, kde se můžete těšit na exkluzivní skleněné zboží. Uvidíte také výrobu některých skleněných předmětů a odpočinete si od předvánočního shonu. Více o ateliéru zjistíte zde.

Olomoucký kraj

Vánoční Flora v Olomouci

Od pátku až do 22. prosince tradiční vánoční trhy zaplní také výstaviště Flora v Olomouci. Trhy budou probíhat denně od 10:00 do 18:00. Návštěvníci si tu pochutnají například na zabijačkových hodech. Vstup je zdarma. Více zde.

Do zvonice v Lipníku nad Bečvou

Na náměstí TGM v Lipníku nad Bečvou budou v pátek od 10:00 probíhat tradiční vánoční trhy. Kulturní zábava začne na pódiu v 15:00, od 16:00 otevře zdejší zvonice. V 18:00 pak program završí ohňostroj. Bližší informace hledejte zde.

Moravskoslezský kraj

Festival plný zvyklostí

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel s názvem Souznění bude probíhat od čtvrtka do neděle v Ostravě, Frýdku-Místku, Václavovicích a Kozlovicích v Beskydech. Součástí programu budou koncerty, výstavy, ukázky uměleckých řemesel nebo filmové projekce. Více o festivalu čtěte zde.

Plzeňský kraj

Soutěž o nej vánoční perníček v Plzni

Až do 17. prosince můžete do Pivovarského muzea přinést vlastnoručně upečený perníček a zúčastnit se tak soutěže o ten nejhezčí. Soutěží se ve čtyřech kategoriích – tradiční perníček, perníkový model, dětský perníček a pivní tématika. Všechny perníčky budou od 19. prosince do konce roku vystaveny na recepci Pivovarského muzea. Více zde.

Ústecký kraj

Zámecký trh v Děčíně

V neděli se zajeďte podívat na zámek Děčín na tradiční vánoční trh, který se tu koná od 10:00 do 17:00 na nádvoří. Těšit se můžete také na prohlídky vánočního zámku, adventní soutěžení nebo zdobení perníčků. Vstup je zdarma. Další informace naleznete zde.

Slet andělů v Úštěku

Vánoční jarmark v Úštěku se koná v sobotu od 9:00 do 17:00 v centru města. Nenechte si ujít jedinečný hromadný inscenovaný slet andělů z kostelní věže v 11, 14 a 17:00. Toto vystoupení bude unikátní. Dále se můžete těšit na tržiště, anděly na chůdách nebo vystoupení pěveckých sborů s koledami. Více zde.

Vysočina

Adventní trh v Litomyšli

V dolní části Smetanova náměstí v Litomyšli bude v sobotu od 8:00 do 16:00 probíhat vánoční trh. Obdivovat můžete umění nejrůznějších řemeslníků. Nebudou chybět svíčky, košíky, slaměné ozdoby, perníky, medy a mnoho dalšího vánočního zboží. Na pódiu u pomníku bude připraven kulturní hudební program. Více se dočtete zde.

Zlínský kraj

Vánoční trh ve Vizovicích

Vizovické tradiční trhy budou probíhat v sobotu od 10:00 do 14:00 na Masarykově náměstí. Nebude chybět ani hudební vystoupení dechové kapely Miklovci. Více hledejte zde.

Papírové umění ve Valašském Meziříčí

Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí připravil na předvánoční čas výstavu s názvem Papírové kouzlo Vánoc. Uvidíte křehké betlémy z papíru, kterým dominuje jeden dvoumetrový. Na místě bude i spousta vánočních ozdob a doplňků. Výstava je otevřena od 9:00 do 17:00. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám