Hlavní obsah

Kam o víkendu s dětmi: Do skanzenu za Mikulášem nebo za pec na statek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dříve, než děti potěší dárky Ježíšek, musejí obstát před čerty, anděly a Mikulášem. Zatímco ty hodné si pochutnají na sladké nadílce, zlobivé se budou snažit, aby neskočily v pekle. Tuto tradici připomene například mikulášský průvod v kouřimském skanzenu i speciální autobusy ve Zlíně. Kromě toho nabízejí hrady i zámky speciální prohlídky, celé Česko navíc zaplňují trhy a jarmarky.

Foto: Archiv Muzea lidových staveb v Kouřimi

Pohled na zasněžený skanzen v Kouřimi

Článek
Praha

Vánoce v Betlémské kapli

V adventním čase navštivte třeba krásné prostory Betlémské kaple, kde se koná výstava na téma české pohádky. V sobotu i v neděli se sem máte možnost přijít podívat mezi 9:00 a 18:00, a to až do 5. ledna. O tomto víkendu proběhne v rámci doprovodného programu setkání krajkářek. Více čtěte zde.

Kluziště na Ovocném trhu

Přijďte si zdarma zabruslit do centra Prahy na Ovocný trh. Pro ty, kteří nemají vlastní, tady budou brusle k zapůjčení. Ledová plocha je otevřená od čtvrtka 5. prosince až do 31. ledna, a to vždy od 10:00 do 22:00. O víkendech bruslení zpestří zajímavé kulturní akce. Více informací hledejte zde.

Středočeský kraj

Vánoce pana nadlesního na zámku Loučeň

Loučeň zve v neděli od 11:00 do zámeckého parku na setkání s panem nadlesním. Společně s ním děti předají zdejším zvířátkům speciální dobroty. Pan nadlesní vyjde na obchůzku v 11, 13 a v 15:00. Další informace naleznete zde.

Svatomikulášská obchůzka ve skanzenu

Život v kouřimském skanzenu v sobotu od 10:00 do 16:00 rozproudí Mikulášský jarmark. Navíc tudy v 11:30 a 14:30 projde Mikuláš a bude navštěvovat děti čekající v jednotlivých chalupách. Během dne tu budou obcházet i Barborky. Na jarmarku můžete mlsat cukroví a vidět ukázky dráteníka nebo kováře. Více si přečtěte zde.

Jihomoravský kraj

Adventní procházka v Brně

Vydejte se na rodinnou procházku vyzdobeným Brnem a dozvíte se nejrůznější pověsti a legendy o zdejších radnicích. Procházka začne v sobotu v 15:00. Sraz je před Starou radnicí (Radnická 8). Okruh brněnské radnice v pověstech zaujme nejen děti, ale i jejich rodiče. Více zde.

Divadelní pásmo ve Znojmě

Znojemský advent láká na vánoční pohodu, jíž můžete načerpat především na Horním náměstí, ale také v ostatních částech města. V sobotu od 10:00 a od 11:00 se mohou děti těšit například na pásmo pohádek v podání divadla Cililink. Kompletní program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Adventní dny na zámku Jindřichův Hradec

Zástupy návštěvníků zaplní o víkendu od 10:00 do 17:00 také nádvoří hradu a zámku v Jindřichově Hradci. Uvidí zprovozněnou černou kuchyni, ukázky lukostřelby i výstavu dravých ptáků. Bude tu také dobové tržiště s uměleckými řemesly a zábavným programem. Děti se mohou těšit také na Pohádku o statečném vojákovi od 11, 12, 13 a 14:00. Více najdete zde.

Pohádková kovárna v Selibově

Dokonalou pohádkovou atmosféru načerpáte zaručeně mezi čerty a hastrmany v Pohádkové kovárně v Selibově. Otevřeno je každý adventní víkend od 11:00 do 16:00. Děti ochutnají punč a rodiče čertovský svařák. Vánoční ozdoby můžete vyrábět v Pohádkové dílně. Další informace čtěte zde.

Královéhradecký kraj

Štědrovečerní světnička na Starém bělidle

Tradiční české Vánoce si přijďte prohlédnout od čtvrtka do neděle do areálu Rudrova mlýna v Babiččině údolí v Ratibořicích. V budově vodního mandlu se totiž koná tradiční trh. Nahlédnout můžete také do štědrovečerně vyzdobené světničky na Starém bělidle. Otevřeno je vždy od 9:00. Bližší informace naleznete zde.

Za pec na Šrámkově statku

Vánoční program připravil na sobotu od 10:00 do 16:00 Šrámkův statek v Pileticích. Počítejte s ukázkami řemesel a pečením chleba i buchtiček. Zároveň si poslechnete vánoční koledy a dozvíte se zajímavosti o adventních zvycích. Děti se mohou těšit na pohádky za pecí, které začnou v 10:30, 11:30, 13:00 a v 14:30. Více hledejte zde.

Andělská projížďka z Jilemnice

Parním vlakem se můžete svézt v sobotu na trase Jilemnice – Rokytnice nad Jizerou a Jilemnice – Martinice v Krkonoších. Zvláštní parní vlak s Mikulášskou nadílkou a programem Čertovské kapely vyjíždí z Jilemnice do Rokytnice v 8:33 a v 13:22. Polední vlak na trase Jilemnice – Martinice odjede v 11:50, večerní pak v 16:30. Více zde.

Pardubický kraj

Vánoce v Perníkové chaloupce

Na akci nazvanou Předvánoční pohlazení aneb Kuňkání pod Kuňkou zavítejte v sobotu mezi 9:00 a 16:30. Prohlédnete si ukázky nejrůznějších umělců a řemeslníků. Děti jistě zaujme Ježíškovo nebe s ohnivým peklem pod Perníkovou chaloupkou nebo Trojanovický betlém z perníku. Bližší informace si přečtěte zde.

Mikulášské jízdy na Pardubicku

V sobotu se vydejte na speciální Mikulášskou jízdu vlakem na trati Letohrad – Dolní Lipka. Vlak potáhne stará parní lokomotiva a děti za jízdy potěší Mikuláš s čertem a andělem. Vlak odjíždí z Letohradu v 10:20, do Dolní Lipky dorazí o necelou hodinu později. Zpět odjede ve 12:55. Více hledejte zde.

Karlovarský kraj

Pohádky i tradice na hradě Loket

V obou víkendových dnech od 10:00 do 18:00 proběhnou na nádvoří hradu Loket tradiční trhy s atraktivním doprovodným programem. Vystoupí šermíři, kejklíři, tanečnice a sál s freskami poslouží dětem ke sledování pohádek. Od 12:00, 14:00 a 16:30 bude probíhat předvádění vánočních zvyků a soutěž ve zdobení perníčků. Prohlédnout si můžete i betlémy. Více o události najdete zde.

Dobroty a soutěžení na statku Bernard

V neděli od 11:00 do 18:00 můžete navštívit tradiční vánoční trhy na Statku Bernard. Součástí bude také výstava betlémů, řemeslný jarmark nebo dílničky pro děti. Uvidíte také peklo s čerty, ochutnáte vánoční dobroty a děti se pobaví při soutěžení. Vstup na akci je zdarma. Více zde.

Liberecký kraj

Speciální prohlídky zámku Zákupy

Zámek Zákupy připravil na adventní čas prohlídky vánočně vyzdobených interiérů. Po oba víkendové dny začnou prohlídky v 10, 11, 12, 13 a 14:00. Další informace hledejte zde.

Tvořivé dílny na Grabštejně

Sobota bude mezi 10:00 a 16:00 na hradě Grabštejn ve znamení předvánoční zábavy. Děti se vydovádí v tvořivých dílničkách, kde vyrobí vánoční ozdoby a dozvědí se zajímavosti o adventních zvycích. Po celý den budou probíhat prohlídky hradu s postavami, které jako by se vrátili časem. Více čtěte zde.

Olomoucký kraj

Perníčkové zdobení na Šternberku

Dětský vánoční jarmark pořádá v sobotu od 10:00 do 16:00 hrad Šternberk. Děti si budou moci vyrobit nejrůznější vánoční ozdoby, naučí se vánoční řemeslné techniky a připomenou si tradice. Proběhne i malování na sklo, výroba svíček nebo zdobení perníčků. Více zde.

Mikuláš ve vlaku

Parní lokomotiva Kocúr potáhne vlak s Mikulášem z olomouckého hlavního nádraží do Bohuňovic a do Velké Bystřice. Pod kotlem budou topit nejen čerti. První vlak do Bohuňovic odjíždí v pátek v 8:47, do Velké Bystřice pojede pouze jeden, a to v 15:25. Kompletní jízdní řád naleznete zde.

Moravskoslezský kraj

Setkání Mikulášů a čertů ve Štramberku

V sobotu přijďte mezi 11:00 a 15:00 na Trúbu ve Štramberku na setkání Mikulášů a čertů. Těšit se můžete také na vánoční zvyky, ukázky tradiční vánoční výzdoby, zdobení perníčků v řemeslné dílně nebo ochutnávku voňavého punče. Zazní také koledy. Další informace si přečtěte zde.

Výstava betlémů v Ostravě

V galerii Slezskoostravského hradu můžete navštívit vánoční výstavu betlémů, která se koná od 9:00 do 18:00. Na nádvoří si turisté prohlédnou ten největší. V rámci vnitřní expozice uvidíte výtvory z nejrůznějších materiálů. Hradní prostředí bude svátečně vyzdobené. Více hledejte zde.

Plzeňský kraj

Mikulášské trhy ve Spáleném Poříčí

V sobotu od 13:00 do 17:00 budou ve Spáleném Poříčí probíhat malé mikulášské trhy. V 17:00 se rozzáří velký vánoční strom. V neděli se mohou děti těšit na představení Duchové na Huntě, které se bude konat v místní sokolovně. Více čtěte zde.

Ústecký kraj

Čertovský rej v Zoo Děčín

Přijďte v sobotu od 14:00 za čerty do děčínské zoo. Pokud přijdete včas, neminete vás nadílka od Mikuláše (je připravena pro prvních 200 dětí). Na programu budou čertovské soutěže, jarmareční divadlo nebo opékání buřtíků. Více se o akci dozvíte zde.

Pohádkové odpoledne na zámku Děčín

V západním křídle zámku Děčín se v sobotu od 15:00 uskuteční pohádkové odpoledne pro nejmenší. V Modrém sále se děti mohou těšit na popletené pohádky zámecké kněžny. O přestávce budou vyrábět vánoční ozdoby a zdobit vánoční stromeček. Bližší informace čtěte zde.

Vysočina

Vánoce na zámku Jaroměřice nad Rokytnou

Vánoční výstavu v interiérech zámku Jaroměřice nad Rokytnou můžete během víkendu navštívit od 9:00. Po oba dny budou navíc probíhat vánoční trhy a bohatý doprovodný program pro děti. Vystoupí Komedianti na káře nebo Divadýlko Mrak. Více zde.

Zlínský kraj

Mikulášské autobusy

Ulicemi Zlína, Otrokovic a Želechovic nad Dřevnicí projedou v sobotu dva mikulášské autobusy s čerty, anděly a Mikulášem. Z vozovny autobusy vyrazí v 8:45, po čtvrté hodině odpolední se pomalu vrátí. Kompletní jízdní řád najdete zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám