Hlavní obsah

Tipy na víkend: Za medem a perníčky do Hlinska, na autorské čtení do Liberce

Pomalu se blíží advent, což už tento víkend napoví některé vánočně laděné trhy a jarmarky. I nadále se podzim ponese v duchu kultury. Na své si přijdou fandové vážné, populární či folklórní hudby i literatury.

Foto: Profimedia.cz

Milovníci medu a sladkostí by se tento víkend měli vypravit do Hlinska. Ilustrační foto

Článek
Praha

Festival Alternativa

Hudební festival Alternativa 2013 probíhá až do 30. listopadu na pěti místech v Praze. V pátek od 20:00 proběhne v Kaštanu (scéna Unijazzu) koncert kapel Přetlak věku a Sousedi. V sobotu od 17:00 a v neděli od 18:00 pak můžete navštívit na stejném místě koncert hned několika alternativních kapel. Kompletní program naleznete zde.

Burza šermířů

V sobotu mezi 10:00 a 14:00 se milovníci šermu a nejen oni mohou zúčastnit pražské šermířské burzy. K vidění budou nejen zbraně a brnění, ale také kostýmy či šperky. Zázemí poskytne Kulturní dům Barikádníků ve Strašnicích. Více najdete zde.

Středočeský kraj

Jazzové dny ve Slaném

Již 47. ročník festivalu Slánské jazzové dny proběhne ve Slaném od pátku do neděle. Hned v pátek vystoupí mimo jiné kapela Monkey Business. Dva z koncertů se uskuteční v Městském centru Grand, další dva v kapli muzea, ostatní pak v klubu Šantán. Milovníci jazzu se mají na co těšit. Více se dočtete zde.

Advent na zámku Nelahozeves

O víkendu proběhnou na zámku Nelahozeves tradiční adventní slavnosti pro návštěvníky všech věkových kategorií. Děti uvidí kejklíře Pupu, divadélko a mohou se těšit na oblíbené řemeslné dílny, v nichž se budou vyrábět nejrůznější vánoční ozdoby. Akci lze navštívit po oba dny od 9:00 do 17:00. Více zde.

Jihomoravský kraj

Přehlídka lidových hudeb v Břeclavi

Na přehlídku lidových hudeb Slovácka vás zveme od pátku do neděle do Staré Břeclavi. Páteční program začne ve 20:00, sobotní v 19:30. Těšit se můžete mimo jiné na besedy u cimbálu. Více zde.

Festival zábavy In-Joy v Brně

Třídenní festival zábavy In-Joy se koná na brněnském výstavišti od pátku do neděle. Festival je rozdělen do tří hlavních oblastí – hudba, hry a streetová kultura. Těšit se můžete na nejrůznější taneční a hudební styly nebo graffiti exhibice. Celý program si prohlédněte zde.

Jihočeský kraj

Podzimní recitály v Krumlově

Až do 30. listopadu můžete navštívit Krumlovské podzimní recitály, které se konají v renesančním sále Vlašského dvora. V sobotu od 18:00 se můžete těšit na klavírní koncert v podání vítězů posledního ročníku „Mladí hrají na Steinway“ – Martina a Kristiny Kasíkových. Více o programu naleznete zde.

Královéhradecký kraj

Vánoční koncert v Nechanicích

Zámek Hrádek u Nechanic připravil na předvánoční čas několik koncertů. V sobotu můžete navštívit koncert od 18:30 a od 20:00. Zazpívá Marie Kábelová, kterou doprovodí Jan Škrdlík na violoncello a Kateřina Bílková na cembalo. Více zde.

Tři sestry v Hradci

Společný koncert kapel Horkýže Slíže a Tři sestry se koná v pátek od 19:00 v Kulturním domě Střelnice v Hradci Králové. Koncert proběhne v rámci turné s názvem Bratia a Sestry tour 2013. Více hledejte zde.

Pardubický kraj

Kateřinské posvícení v Chrudimi

V sobotu od 9:00 můžete vyrazit na gastronomickou akci do Chrudimi. Tradiční trh řemeslníků spojený s pravou českou zabijačkou se koná na Resselově náměstí. Další informace hledejte zde.

Karlovarský kraj

Svatomartinské trhy v Ostrově

V pátek od 11:00 budou v Domě kultury v Ostrově probíhat tradiční Ostrovské trhy s podtitulem „Svatomartinské“. Zakoupit budete moci nejrůznější regionální výrobky, ale také Svatomartinské víno. Více hledejte zde.

Liberecký kraj

Literární pozdravy v Liberci

Festival autorského čtení Literární pozdravy můžete navštívit v pátek a v sobotu od 19:30 v Lidových sadech v Liberci. Těšit se můžete na čtení z děl Víta Janoty i Michala Maršálka (pátek), Václava Holance a Martina Ryšavého (sobota). Více hledejte zde.

Olomoucký kraj

Olomoucká příprava Vánoce

V neděli budou v Olomouci zahájeny již tradiční vánoční trhy, které potrvají až do Štědrého dne. Během zahajovacího odpoledne vystoupí od 16:30 skupina Buty a v 18:00 bude slavnostně rozsvícen vánoční strom. Rozsvícení bude doprovázeno světelnou show. Více se o programu dočtete zde.

Středověký ples v Zábřehu

Jestli máte chuť o víkendu navštívit nějakou společenskou akci, můžete zavítat v sobotu od 20:00 na středověký ples do Zábřehu. Koná se v místním Katolickém domě. Účastníci budou vítaní v historickém kostýmu i bez něj. Kromě hudebního vystoupení uvidíte také ukázky břišních tanců, šermířské souboje nebo diodovou show. Více se dozvíte zde.

Moravskoslezský kraj

Jazzový festival v Českém Těšíně

V sobotu od 18:00 přijďte na těšínský jazzový festival, který se koná ve zdejším Kulturním a společenském středisku Střelnice. Sobotní program festivalu navazuje na páteční část probíhající v polském městě Cieszyn. Další informace naleznete zde.

Plzeňský kraj

Vánoční výstava v klášteře

V prostorách konventu kláštera v Plasích bude od pátku do neděle probíhat prodejní vánoční výstava. Přijďte nasát vánoční atmosféru do tajuplných prostor kláštera od 10:00 do 18:00. Více hledejte zde.

Ústecký kraj

Snowboardový závod v Klínech

Snowboardový a freeskiingový závod se koná v sobotu od 10:00 ve Skiareálu Klíny u Litvínova. Akce se zúčastní nejen přední čeští jezdci, ale i hosté ze zahraničí. Pro fanoušky je připraven zajímavý doprovodný program a večerní afterparty. Více zde.

Vysočina

Medové dny v Hlinsku

Od pátku do neděle můžete v Multifunkčním centru v Hlinsku navštívit medové dny. V pátek je otevřeno 8:00 až 17:00, o víkendu mezi 9:00 a 16:00. Uvidíte nejen výstavu o včelách, ale budete si moci také zakoupit a odnést nebo alespoň ochutnat nejrůznější výrobky z medu. Součástí programu budou i ukázky řemesel jako třeba zdobení perníčků. Více čtěte zde.

Kreativní Třebíč

V sobotu se mezi 9:00 a 17:00 vydejte do Grand hotelu Třebíč, kde se bude konat minifestival věnovaný nejrůznějším kreativním technikám. Ty si budete moci sami vyzkoušet v rámci zajímavých workshopů. Těšit se můžete na smaltování, plstění, kroužkování, drátování a mnoho dalších technik. Bližší informace najdete zde.

Zlínský kraj

Vánoční jarmark na hradě Lukov

Adventní jarmark vás čeká v neděli od 10:00 do 15:00 na hradě Lukov. Těšit se můžete na tradiční ruční výrobky, ukázky řemesel i tradiční občerstvení. Více zde.

Doporučte svou akci

Pořádáte zajímavou akci, o které by podle vás měli naši čtenáři vědět? Pošlete krátký text popisující tuto událost a internetový odkaz, kde bude možné nalézt více podrobností na tipynavikend@novinky.cz. Vyhrazujeme si právo tip nezveřejnit, jeho případné zveřejnění je zdarma.

Tipy na výlety byly vytvořeny ve spolupráci s portálem www.kudyznudy.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám